​Google a prezentat Android Wear, o platforma dedicata ceasurilor inteligente si altor dispozitive "la purtator". E vorba de o adaptare a sistemului Android cu accent pe comenzile vocale si pe simplitate, fiindca multi s-au plans ca variantele clasice de Android sunt greoaie pe ecrane atat de mici, precum cele de la smartwatch. Asus, HTC, LG, Motorola si Samsung vor lansa dispozitive cu acest sistem.

Google Android WearFoto: Google

Google spune ca Android Wear este gandit special pentru interfata ceasurilor inteligente si a altor dispozitive de acest tip, fiind centrat pe comenzi vocale si pe ideea ca pe ecran trebuie sa ti se afiseze doar informatiile de care ai nevoie.

"Ne-am concentrat pe ideea ca sistemul trebuie sa fie uimitor de simplu. Trebuie sa fie incredibil de rapid si sa poti afla dintr-o simpla privire tot ce ai nevoie. Sunt doar doua componente esentiale: informatia cea mai relevanta pentru utilizator si posibilitatea de a da comenzi vocale eficiente", spune Alex Faaborg,, designer Android.

O serie de modele de ceasuri inteligente sunt deja pe piata, inclusiv cel al Samsung (ajuns la a doua generatie), insa multi s-au plans ca Android-ul clasic este greu de utilizat si navigarea prin meniuri este dificila.

Ca si aplicatii interesante, ceasul iti va afisa automat in cate minute vine taxiul chemat, ii poti dicta mesaje rapide atunci cand ai mainile ocupate si poti fi avertizat pe plaja ca in aceea zona sunt meduze in apa.

Google pune de saptamana viitoare diverse unelte la dispozitia dezvoltatorilor, inclusiv API-uri noi pentru construirea de aplicatii adaptate ecranelor foarte mici.

Anuntul este un semn clar ca segmentul dispozitivelor "la purtator", stil ceas inteligent si bratara fitness este unul extrem de important pentru Google, atat de important incat merita o versiune speciala de Android.

E insa si un semn ca fragmentarea ar putea aparea si la smartwatch, fiindca Samsung spre exemplu a lansat cel mai nou ceas Gear cu sistemul de operare Tizen, nu cu Android.