La opt luni dupa debutul in SUA, Google a anuntat lansarea in zece tari europene a micului adaptor Chromecast care permite vizionarea de continut online pe televizoarele cu port HDMI, folosind laptopul, tableta sau smartphone-ul pe post de telecomanda. Adaptorul de marimea unui stick USB costa 35 euro, pretul fiind marele avantaj fata de concurenta.

ChromecastFoto: Google

Stick-ul trebuie conectat la un televizor cu port HDMI si pe ecran poate fi vizualizat continut online de pe smartphone si tableta. Jocuri care par neatractive pe un mic ecran de laptop, pot fi mult mai interesante pe ecranul mare al TV-ului.

Serviciul nu este radical diferit fata de cele existente si nu vine cu ceva super-special, insa are un mare avantaj: pretul mult mai mic: 35 de euro si compatibilitatea cu multe terminale. Asta inseamna ca nu doar fanii tehnologiei si-l pot permite, ci un numar mult mai mare de oameni curiosi sa vada cum e.

Chromecast este compatabil nu doar cu tablete si telefoane cu Android, ci si cu iPhone si iPad sau cu laptop-uri MacBook. Conexiunea dintre TV si terminalul portabil este prin WiFi.

Chromecast e dsponibil in zece tari: Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda, Danemarca, Spania, Finlanda, Norvegia si Suedia. In afara de site-urile de video-streaming, precum YouTube, dispozitivul e interesant si pentru accesarea aplicatiilor de pe magazinul Google Play, folosind tableta sau smartphone-ul pe post de tableta.

Google spera ca lansarea va constitui un moment de referinta pentru internet si televiziune in Europa, stick-ul transformand televizoare relativ banale in smart TV-uri pe care continutul poate fi vizualizat intr-un mod cat mai interesant.

Ramane insa de vazut daca sincronizarea dintre tv si laptop/smartphone/tableta va fi fara probleme si daca serviciul va atrage un numar mare de persoane.