"Un hacker priceput va incerca sa gaseasca vulnerabilitati in toate sistemele de operare sau in diferite aplicatii software dintre cele mai intalnite: Adobe Reader, Flash, Java, browser-ul folosit samd.(...) Numarul de vulnerabilitati dintr-o companie este egal cu numarul de atacuri cibernetice". Catalin Cosoi, Chief Security Strategist in cadrul Bitdefender a vorbit despre impactul unui atac cibernetic asupra unui business in materie de pierderi financiare si masurile obligatorii care ar trebuie implementate pentru a elimina riscurile intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro.

Catalin Cosoi in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Fragmente din interviul realizat in studioul HotNews.ro

  • Majoritatea atacurilor incep de la nivelul angajatilor. Intotdeauna vor fi targetati acei angajati cu cele mai putine cunostinte legate de securitate sau acele masini mai putin protejate.
  • Un hacker priceput va incerca sa gaseasca vulnerabilitati in toate sistemele de operare sau diferite aplicatii software care sunt cele mai intalnite: Adobe Reader, Flash, Java, browser-ul folosit samd.
  • Numarul de vulnerabilitati este egal cu numarul de atacuri cibernetice.
  • Daca reusesti sa restrangi accesul angajatilor tai la internet, te vei lovi de o scadere a productivitatii lor.
  • Bitdefender are software-uri dedicate companiilor mici si mijlocii pana la enterprises-firme foarte mari care monitorizeaza tot ce se intampla la nivel de retea, la nivel de calculator, la nivel de trafic.
  • Despre serviciile de tip cloud: Daca vorbim de companii si de utilizatori individuali, problemele nu sunt atat de grave. Cand vorbim de institutiile de stat si cloud-urile la care apeleaza ei, teoretic, cel mai bine ar fi ca institutiile sa lucreze cu un cloud din Romania si nu cu un cloud din SUA. SI viceversa, astfel incat sa se asigure ca nu exista spionaj politic.
  • Pentru companii care au foarte putini angajati dinu au un om de securitate dedicat si au servicii in cloud, Bitdefender ofera servicii de securitate, cu management prin cloud si care scaneaza in cloud.  
  • Cand vorbim despre situatii de genul “ce stat ataca alt stat”, eu nu cred ca in momentul de fata exista stat care sa nu vrea sa fac “cyberespionage”. Nu stiu daca o face sau nu, dar in mod sigur vrea.
  • Business-urile ar trebui sa se simta amenintate daca nu folosesc o solutie de securitate, indiferent ca vorbim de un serviciu de stat sau altcineva rauvoitor.
  • In momentul de fata se acorda tot mai multa incredere platformelor mobile fata0 de PC. Insa lumea nu este constienta de pericolele existente in platforma mobila. Si-atunci s-ar putea sa acorde o mult mai mare incredere platilor online sau online banking-ului de pe mobil.

  • Citeste aici raspunsurile din cadrul intalnirii online