Microsoft este in centrul unui scandal de proportii in SUA dupa ce s-a aflat ca a intrat pe contul de Hotmail al unui blogger pentru a da de urma unui angajat care ii trimisese acestuia elemente secrete de cod din Windows 8 inainte de lansarea sistemului. Compania spune ca in cazuri exceptionale are dreptul sa se uite in e-mailuri, insa este redeschisa dezbaterea legate de cat de multe drepturi au companiile de tehnologie si unde trebuie trasa linia confidentialitatii.

Totul a inceput in 2012 cand un blogger a pus capturi de ecran cu elemente de cod din Windows 8, sistem care la aceea data nu era lansat. Microsoft a demarat o ancheta si, pentru a vedea de unde are bloggerul aceste capturi, i-a scotocit contul de Hotmail (serviciu de e-mail al Microsoft)

Pornind de acolo, compania a descoperit angajatul care facuse publice aceste informatii confidentiale: Alex Kibalko, un IT-ist de origine rusa care lucra la biroul din Liban. Angajatul a fost concediat, dar povestea cu bloggerul a fost abia acum facuta publica, iar Microsoft a dat declaratii stangace si a trebuie sa revina cu precizari.

Compania a spus ca, desi nu avea un ordin judecatoresc pentru a spiona e-mailul unui utilizator, nu avea in acest caz nevoie fiind in termenii si conditiile cu care cei care-si fac cont Hotmail trebuie sa fie de acord, se specifica faptul ca "in cazuri exceptionale" compania poate face cautari.

Apoi, cateva ore mai tarziu, Microsoft a venit cu o a doua declaratie in care spune ca va face noi pasi pentru a-si linisti utilizatorii care s-ar teme ca e-mailurile le-ar putea fi spionate de Microsoft. Un exemplu ar fi solicitarea opiniei unui judecator federal care sa spuna, in functie de caz, daca e nevoie ca e-mailurile sa fie citite.

Controversa pune paie pe foc in disputa legata de cat de departe merg companiile de tehnologie cu incalcarea intimitatii user-ilor, iar intamplarea pune intr-o pozitie delicata Microsoft care a criticat de multe ori Google, acuzand-o ca scaneaza des conturile de Gmail.