





Turcii au gasit multe moduri de a intra pe Twitter, in ciuda interdictiei oficiale. Chiar si colegi de partid ai lui Erdogan au postat mesaje
Twitter a fost folosit pe scara larga atat in protestele din vara trecuta in Turcia, cat si in ultimele saptamani cand au fost distribuite numeroase informatii si inregistrari din care premierul iesea sifonat, un exemplu fiind o conversatie in care il sfatuia pe fiul sau sa ascunda o mare suma de bani ce ar putea fi o dovada compromitatoare in justitie.
In nicio alta tara Twitter nu a ajuns atat de popular, estimarile aratand ca din 36 de milioane de oameni ce folosesc internetul, peste 10 milioane au cont. O explicatie este cenzura extinsa din presa, Twitter fiind printre putinele locuri unde oamenii pot afla informatii nefiltrate si pot sa-si spuna opiniile. Twitter este asadar o alternativa curata la cenzura extinsa din presa.
Nu e de mirare ca interdictia oficiala a fost ignorata si ocolita prin mai multe variante, chiar daca companiile telecom au blocat cum au putut din punct de vedere tehnic accesul.
S-au folosit retele "virtual private networks" (VPN) care permit conectarea la internet in anonimat, dar s-a reusit conectarea si prin schimbarea setarilor DNS ale computerelor.
Apoi si Twitter a dat un set de sfaturi despre cum interdictia poate fi depasita, printr-un serviciu de SMS ce permite postarile pe retea. Mai mult, chiar si televiziunile au explicat pe larg cum pot oameni sa intre pe Twitter, in ciuda interdictiei.
Interesant este ca interdictia a dus la noi recorduri ale numarului de postari pe Twitter, estimarile aratand ca s-ar fi atins o medie de 17.000 minut.
Critici obisnuiti ai Guvernului de la Ankara si-au exprimat furia pe Twitter, dar au folosit si ironii pentru a-i spune lui Erdogan ca nu pot fi atat de usor redusi la tacere. Chiar si colegi ai lui Erdogan au apelat la Twitter, un exemplu notoriu fiind primarul Ankarei, Melih Gökcek "Pot sa postez fiindca setarile DNS imi permit. Probabil maine si acest lucru va fi interzis. Sper ca toti cei care blestema si folosesc conturi false isi vor fi invatat lectia".
Si adjunctul premierului Erdogan, Bülent Arinç a postat pe Twitter, informandu-i pe cei 1,3 milioane de oameni care-i urmaresc "tweet-urile" despre un miting electoral in orasul Manisa.
Un alt vice-permier, Ali Babacan a postat un mesaj in care spune ca interdictia va fi temporara "Nu cred ca va dura prea mult. O solutie comuna trebuie gasita" Presedintele Republicii Turce, Abdullah Gül, a criticat dur masura, tot pe contul de Twitter "Inchiderea unei intregi platforme sociale este inacceptabila (...) Asa cum am spus in repetate randuri, este tehnic imposibil sa inchizi cu totul tehnologii de comunicatii precum Twitter. Sper ca masura nu va dura", spune seful statului.
Alegerile locale din Turcia sunt pe 30 martie si e de asteptat ca pe Twiiter sa apara si sa fie distribuite mai multe informatii compromitatoare despre Erdogan si partidul AK. Constient de ce va urma, Erdogan declara acum doua saptamani ca vrea sa inchida si Facebook si Twitter fiindca, spunea el, utilizatorii le folosesc in mod abuziv pentru o campanie de defaimare la adresa guvernului.
O lege recenta, foarte severa, permite guvernului sa ordone provider-ilor sa blocheze accesul pe diverse site-uri inaintea obtinerii unui ordin judecatoresc. O astfel de lege pune Turcia pe picior de egalitate cu tari precum China si Iran care actioneaza dur pentru zdrobirea opozitiei pe internet.
Surse: The Guardian, AFP, Financial Times.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România