Internetul e folosit de peste 2,5 miliarde de oameni, dar exista regiuni atat de indepartate si sarace, incat furnizorii clasici nu sunt atrasi de ele, iar aici intervin idei indraznete ale Google si Facebook. Google a anuntat proiectul Loon, gandit sa aduca internetul datorita unor baloane ce transmit semnalul la sol, insa Facebook nu considera viabila ideea baloanelor si vrea sa foloseasca drone, sateliti si lasere. Intra in articol pentru a vedea argumentele Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ca parte a proiectului internet,org, promovat intens de Facebook, internetul ar trebui sa ajunga la milioane de oameni aflati in zone indepartate, izolate si sarace unde furnizorii clasici de internet nu sunt tentati sa investeasca.

Facebook spune ca, in ultimele luni, trei milioane de oameni au descoperit internetul in Filipine si Paraguay datorita proiectului, iar viitorul suna interesant, avand "iz" de filme SF.

Facebook mizeaza pe drone care sa-si incare bateriile de la soare si sa poata zbura fara intrerupere luni intregi sau chiar ani, la 20.000 de metri altitudine, trimitand semnalul de internet la sol.

Explicand ideea proiectului, Zuckerberg a spus ca prefera dronele, si nu baloanele, din doua motive: micile aeronave pot fi controlate cu mult mai mare precizie, sunt mai rezistente si au autonomie mai mare de zbor.

Un balon Google ar putea sta cam 100 de zile in aer, in timp ce Facebook se gandeste ca drona ar putea zbura chiar si ani de zile. Inca de cand Google a anuntat proiectul baloanelor care pot aduce internetul, criticii au spus ca aceste baloane sunt vulnerabile la curentii puternici de aer de la altitudine, aceasta fiind o mare problema. Un avantaj al proiectului Google tine de faptul ca baloanele sunt clar mai ieftine decat dronele, satelitii si laserele.

In orasele mici cu densitate medie a populatiei dronele pot fi o solutie viabila, zburand la 20.000 metri si transmitand semnalul la sol, spun cei de la Facebook. Pe de alta parte, pentru zone mai intinse si cu o densitate a populatiei foarte scazuta, satelitii ar putea reprezenta o solutie, semnalul urmand a fi trimis prin FSO, tehnologia free space optical communication care consta in trimiterea de raze laser catre sol.

Si conectarea intre sateliti si drone se va face prin raze laser, iar satelitii ar putea fie plasati in orbita joasa, la circa 2.000 km altitudine, fie geostationari pe orbita, la 35.000 km altitudine.

Intregul proiect va fi scump, mai ales la partea de sateliti, si la ducerea lor in spatiu. In plus vor mai fi probleme legislative, mai ales in ceea ce priveste operarea dronelor, stiut fiind ca multe tari interzic dronele non-militare.