VIDEO UPDATE Toti detinatorii de cartele telefonice pre-platite vor trebui sa se inregistreze si sa depuna acte de identitate incepand cu 1 ianuarie 2015

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:26 Economie | IT


 documente
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a anuntat la sfarsitul sedintei Guvernului de miercuri ca a fost aprobat un proiect de lege privind inregistrarea detinatorilor de cartele telefonice pre-platite."In ultima sedinta a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba despre obligatia detinatorilor de cartele prepay de a le inregistra, de a depune un act de identitate. Si, de asemenea, obligatii pentru operatorii de telefonie mobila", a spus Cazanciuc. Proiectul de lege a fost trimis catre Parlament.
 • Vezi atasat proiectul de lege
Acesta a precizat ca intr-o perioada de sase luni, toti detinatorii de cartele pre-platite trebuie sa depuna un act de identitate. "Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligatia de informa, de a notifica toti detinatorii de cartele prepay cu privire la aceasta obligatie. Practic, din momentul intrarii in vigoare a legii, toti cei care vor dori sa achizitioneze cartele prepay vor avea obligatia de a depune un document de identitate", a spus Cazanciuc.

Aceste masuri se vor aplica si in cazul firmelor, acestea urmand sa fie obligate sa prezinte documente de constituire a societatii. "De asemenea, acest lucru va fi valabil si pentru persoanele juridice, obligatia de a depune documente de constituire a societatii", a precizat Cazanciuc.

Proiectul de lege modifica Ordonanta de Urgenta 111/2011 privind comunicatiile electronice.

Practic, in termen de sase luni din momentul in care legea intra in vigoare, toti cei care detin astfel de cartele vor trebui sa se inregistreze la operatorii de telefonie. Aceleasi obligatii le vor avea si cei care doresc sa achizitioneze cartele noi, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.

UPDATE Prevederi din proiectul de lege
 • Pentru identificarea unui abonat sau utilizator vor fi inregistrate numele, prenumele, codul numeric personal, seria si numarul documentului de identitate, tara emitenta (in cazul cetatenilor straini), denumirea si codul de identificare fiscala in cazul persoanelor juridice, precum si numele, prenumele si codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice
 • Identificatorul serviciului reprezinta codul unic de identificare alocat unui serviciu de acces la internet ori la un serviciu de comunicatii, inclusiv prin internet.
 • Contractele se incheie in scris, cu un font lizibil, avand marimea de cel putin 10p, pe hartie sau alt suport durabil, vizibil si usor de citit sau in forma electronica ori, dupa caz, prin mijloace de comunicatie la distanta.
 • Abonatii au obligatia sa notifice furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de indata, dar cel mult in 24 de ore din momentul in care a luat cunostinta, despre pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicatii electronice, in vederea restrictionarii utilizarii acestora.
 • In cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.
 • La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute exclusiv in temeiul acestei legi, cu exceptia datelor accesate si retinute conform legii, puse la dispozitia autoritatilor, trebuie distruse, prin procesuri ireversibile, la data expirarii termenului de 6 luni.
 • In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, abonatii si utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice preplatite pot opta pentru mentinerea serviciului si incheierea de contracte scrise cu furnizori de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a datelor necesare pentru identificarea lor sau pot renunta la serviciile preplatite, cu restituirea proportionala a contravalorii sumelor achitate si neutilizate corespunzatoare perioadei pentru care nu beneficiaza de respectiva prestatie.
 • In cazul in care abonatii si utilizatorii nu isi exprima optiunea in termen de 6 luni, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de comunicatii electronice suspenda serviciile pana la indeplinirea obligatiei.
 • Legea va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2015.Despre obligatia inregistrarii cartelelor pre-platite s-a mai discutat si in iulie 2013, existand o intentie a deputatului PSD Sebastian Ghita de a depune o initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Insa, intentia anuntata de Ghita a starnit controverse deoarece prin acea initiativa legislativa s-ar fi permis posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete. Atunci, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine intentia deputatului PSD Sebastian Ghita care intr-un interviu din 17 iulie 2013 catre HotNews.ro a spus ca vrea sa depuna aceasta initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Ponta a mai spus ca nu doar ca sustine aceasta initiativa, ci exista si o decizie in acest sens luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

O alta propunere legislativa privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii celor care cumpara cartele preplatite, initiata in luna decembrie 2011 de deputatul PD-L Daniel Pirpiliu, a fost respinsa pe 21 mai 2012 de catre Senat si ulterior pe 16 aprilie 2013 si de catre Camera Deputatilor, care era camera decizionala. Primul Guvern Ponta, al carui mandat a inceput pe 7 mai 2012, nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22780 vizualizari

 • +6 (74 voturi)    
  Lege gen KGB! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:37)

  Miky60 [utilizator]

  E clar, comunistii de la PSD vor sa ne interzica sa vorbim, vor sa ne controleze ca KGB-ul! Cum poti cere buletinul pentru pre-pay? Inseamna distrugerea libertatii umane! Un securist ca Voiculescu, normal ca la asta se gandeste!
  Sper ca domnul presedinte Basescu sa nu promulge legea!
  • -5 (33 voturi)    
   vorbeste liber (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:23)

   florin_19 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   dar asuma-ti ce vorbesti. poate vrei avea grija mai mare...
   • +17 (29 voturi)    
    adica ce (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:51)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui florin_19

    Nu am voie sa bat cimpii cind vorbesc la telefon??
    Poate fac poezie sau proza la telefon, sau vreau sa injur guvernantii nostri iubiti, nu am voie ??
    • +4 (22 voturi)    
     alerte cu bombe la licee (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:05)

     boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

     Iti mai aduci aminte cand te bucurai de "orele libere" fiindca unul avea chef de joaca si suna la secretariat ca au pus o bomba undeva?

     eh, hai sa nu mai vedem doar SF-uri

     Intr-adevar, o sa stie cine ce numar detine, dar pentru protectia vietii private trebuie lucrat la legile de "data protection".

     oricum stai calm ca WhatsApp / Viber etc instalat de prietenii tai tot ti-au publicat numarul de telefon undeva pe un server din SUA ;)

     numai bine
     • +7 (17 voturi)    
      Vom fi victime pt. SRI, firme telefonie si hakeri (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:51)

      dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

      Noua lege care presupune inregistrarea cu buletinul a tuturor posesorilor de cartele preplatite ne transforma pe toti cei care avem asemenea carduri in:

      (1) Victime ale serviciilor de ascultare (SRI, SIE, NSA, altele). Este poveste ca inregistrarile se sterg la expirarea unei durate de 6 luni. Oricind, si peste 10 - 20 ani, o organizatie de ascultare le va avea in posesie si cind iti este lumea mai draga, cind ai obtinut un post bun undeva, cineva care doreste sa-ti faca rau scormoneste in baza de date veche de 10-20 ani si gaseste acolo o convorbire in care vorbeai urit ca student. Conversatie este scursa in presa si esti obligat sa-ti dai demisia.

      (2) Victime ale companiilor de telefonie care odata ce iti stiu numele si adresa vor incepe sa-ti impuna clauze dezavantajoase gen contract pe 1, 2, 3 ani cu diverse penalizari.

      (3) Victime ale hakerilor. Daca atunci cind ne conectam la un hotspot de internet ne este cerut numarul de telefon, automat hakeri, care pot controla acel punct de acces, intra in posesia numarului nostru de mobil pe care ulterior il pot folosi in scop de a ne bombarda cu reclame, de exemplu, sau bazat pe continutul emailurilor trimise de noi de la hotspot escrocii care il detin pot afla informatii utile care cuplate cu numarul nostru de mobil ne transforma in victimele unor inselaciuni gen metoda accidentul.
     • +8 (10 voturi)    
      Date identificare trimise obligatoriu la SRL-uri!! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:18)

      dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

      Conform noii legi a inregistrarilor (vezi citatul de mai jos) orice SRL, persoana juridica, are obligatia sa nu ma lase sa ma conectez la internet de la hotspot-ul sau gratuit pina nu-mi dau numarul de telefon (si posibil alte date de identificare) pe baza carora serviciile de securitate ale Romaniei sau NSA sa imi inregistreze toate emailurile primite si trimise de la hotspot, eventuale SMS-uri, chat-uri, discutii pe forumuri, convorbiri telefonice si orice alta activitate as putea desfasura prin internet.

      Pai hotspotul poate fi controlat de hakeri si eu de buna credinta imi dau numarul de mobil sa fiu lasat sa ma conectez, conform noii legi, iar hakerii imi folosesc numarul si, eventualele date pe care le intercepteaza din emailurile mele, pentru a ma transforma in victima unor inselaciuni.

      Numai un iresponsabil isi comunica numarul de telefon pe la hotspoturi.

      Citat (din noua lege a ascultarilor): "In cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii."
     • +6 (10 voturi)    
      alerta cu prosti (Miercuri, 9 aprilie 2014, 22:10)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

      deci ma voi duce pe 2 ianuarie 2015 sa cumpar o cartela prepaid cu buletinul? si toti vanzatorii de cartele prepaid se vor inregistra pana atunci ca operatori de date cu caracter confidential!?...
      apoi fericit dau o fuga pana la cafenea cu buletinul ca sa ma lase in wifiul lor cand imi beau cafeaua si sun pe la licee sa anunt bomba.

      astfel de masuri nu vor contribui cu nimic la securitatea tarii, dar cativa batrani din niste sate uitate de lume vor deveni peste noaptea posesorii a mii de cartele prepaid. sa-i caute Cazanciuc..
    • +4 (8 voturi)    
     a si trecut de parlament? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:07)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

     e doar un proiect de lege, trebuie sa se dezbata in parlament, poate se aproba poate nu, poate se dicde sa intre in vigoare la 1 ian 2015 sau poate la 1 ian 2020, nu avem de unde sa stim pana nu trece de parlament.
     s-a mai incercat si nu a trecut de parlament, nu va mai grabiti cu verdictele, deontologilor
    • -10 (18 voturi)    
     ... (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:21)

     klaudyuxxx [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

     Nu ai voie sa bati campii la telefon, mai ales la 112 cum fac multi plictisiti. Pt asta e legea de mai sus, in principal.
     • +6 (6 voturi)    
      ///<br> (Joi, 10 aprilie 2014, 10:01)

      edx [utilizator] i-a raspuns lui klaudyuxxx

      la 112 poti suna fara sim in telefon.
    • -10 (12 voturi)    
     abuz! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:50)

     cinic [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

     cand chemi FALS la 112 bati campii? SI daca-i bati pe banii mei, plateste si partea mea!
     PS. Stii vreo tara unde NU se cere?
     • +3 (3 voturi)    
      STIU (Joi, 10 aprilie 2014, 10:16)

      GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui cinic

      Cunosc o tara in EU in care nu exista buletine de identitate, lumea se legitimeaza cu carnetul de conducere. In aceea tara nu esti legitimat la fiecare miscare si colt de strada.

      Cumperi telefonul de 15-20 euro de la alimentara si il folosesti in 5 minute.
      O cartela 3G cu numar costa €2.50 daca vrei sa o cumperi separat altfel este inclusa in telefonul cel nou.
    • +1 (5 voturi)    
     Pai cine te opreste? (Joi, 10 aprilie 2014, 10:08)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

     Legea asta e ceruta de CSAT si are ca beneficiar SRI. Si e folositoare la dosare penale si la crima organizata.
     Asha ca stai linistit ca nu se oboseste nimeni pentru faptul ca tu injuri guvernul.
     • +1 (1 vot)    
      Desigur (Joi, 10 aprilie 2014, 11:29)

      bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Iar criminalii aia organizati o sa-si cumpere cartele cu buletinul... Fii serios, se fac smecherii cu firme cu datorii de sute de mii de euro ce sunt preluate de boschetari, crezi ca e greu sa gaseasca niste saraci care sa le cumpere cartele pentru un comision de 5 Lei?
      • 0 (0 voturi)    
       nu e greu (Joi, 10 aprilie 2014, 14:17)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui bobo21

       Doar ca e mai dificil decit fara. Si unii vor omite din lene, nestiinta, etc.
  • +6 (30 voturi)    
   ne intoarcem la statul politienesc ?? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:49)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Ma intreb daca oriunde in Europa se mai aplica asa ceva.
   Ce urmeaza dupa asta, accesul interzis la Facebook sau Hotnews.ro ??
   • -3 (19 voturi)    
    ! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:56)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    Da! In restul Europei se dau datele la cumpararea unei cartele cu numar! Asa e si normal!
   • -6 (6 voturi)    
    Ti se pare ca a fost altfel vreodata? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:15)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    Inca mai vad radare si militzai peste tot, in orice localitate, prin tufisuri, talpashi pe strada, bautori de bere la halba pe terasele comunale.
    • +3 (5 voturi)    
     ce sunt aia militzai? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:37)

     nellino [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     au ajuns militienii si in Canada de ii vezi peste tot?
   • -8 (18 voturi)    
    Se intampla peste tot! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:15)

    Adrian.. [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    Mai bine spune-mi unde in Europa poti sa iti iei pre-pay fara pasaport?!

    In sfarsit intra si Romania in randul tarilor civilizate, la acest aspect.
    • +10 (14 voturi)    
     Iti spun eu! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 20:47)

     RazTaz [utilizator] i-a raspuns lui Adrian..

     Iti spune eu, si altora ca tine care pun aceeasi intrebare tendentioasa: in Belgia!

     Iti poti lua frumos o cartela pre-pay Proximus cu 11 euro in pachetel sigilat si nu te intreaba nici dracu de nume sau de act de identitate.

     Deci pentru Mario si Giovani pentru care singurul punct de comparatie este Italia lu' Berlusconi si cred ca acum e musai tre' sa facem si noi la fel: Nu, nu trebuie.

     Si sint si alte tari din UE unde nu iti cere nimeni nimic cand iti iei cartela pre-pay.
    • +2 (4 voturi)    
     irlanda (Joi, 10 aprilie 2014, 10:18)

     GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Adrian..

     am auzit ca in Irlanda iti cumperi cartela cu numar cu €2.5 de la alimentara
    • +3 (3 voturi)    
     ia de aici (Joi, 10 aprilie 2014, 10:23)

     corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui Adrian..

     http://www.gsma.com/publicpolicy/wp-content/uploads/2013/11/GSMA_White-Paper_Mandatory-Registration-of-Prepaid-SIM-Users_32pgWEBv3.pdf
    • 0 (2 voturi)    
     Iti mai spun eu (Joi, 10 aprilie 2014, 11:31)

     bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian..

     In Germania. Da, cartela trebuie inregistrata, insa se face prin completarea unui formular online si trebuie doar sa introduci o adresa valida. NU O VERIFICA NIMENI.

     La cumparare de obicei nu se cere niciun act.
    • 0 (2 voturi)    
     Luxembourg, Germania (Joi, 10 aprilie 2014, 16:24)

     antrax [utilizator] i-a raspuns lui Adrian..

     De acolo cel putin am luat eu, ambele cumparate doar pt access internet. Pe ala din Germania a trebui sa-l activez online insa, si intradevar cereau o adresa de Germania pt activare (duh, ca si cum un strain n-ar putea cumpara pt 1-2 sapt o cartela). Dar n-au cerut card de identitate si adresa le-am dat una la plezneala ca sa trec de inregistrare. Exista site-uri pe net de unde poti comanda carduri prepay pt multe tari. Cauta ceva de genul "prepay sim <nume tara>" si vezi cate site-uri gasesti.

     Apropo: exista clonarea de carduri SIM. Asa ca aia pt care cica s-ar face legea daca au ceva glagorie ar trebui sa stie cum sa treaca si de acest mic impediment.

     Si nu uitati din Decembrie 2015 n-or sa mai fie taxe pt roaming, asa ca o sa vinas cu carduri prepay din alta tara
  • -7 (27 voturi)    
   este o decizie corecta! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:42)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   atat timp cat sunt tracasat in fiecare saptamana de nebuni si de pustani la agatat, care suna profitand de numeroasele minute "la liber", mi se pare corect ca acea persoana sa poate fi identificata prin numarul sau de telefon.
   Interactiunea cu alte persoane trebuia facuta intr-un mod civilizat, in care fiecare sa stie cu cine sta de vorba. V-ar conveni ca pe strada sa se umble cu masti? Nu cred. Ei bine, sa lasam mastile si ne asumam cele vorbite la telefon.
   • +6 (14 voturi)    
    esti de mare interes national! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:59)

    muvis [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    si cum o sa te apere dl. ghita de anonimii care te hartuiesc la telefon? Scopul declarat al legii este contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale.
   • +19 (21 voturi)    
    ba este o lege stupida (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:00)

    H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Tu personal nu o sa afli nimic. Nimeni n-o sa-ti spuna TIE ce pustan te suna. Asta e pt guvern, ca sa stie el pe unde misuna fiecare roman. Chipurile "National Security". E un fel de lupta impotriva terorismului care se transforma treptat intr-o lupta impotriva cetateanului.
    • -10 (14 voturi)    
     daca asociezi numarul cu o persoana (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:39)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

     chiar o sa aflu cine suna (nu raspund niciodata la apelurile cu numar ascuns). ce este asa greu?
     • +8 (10 voturi)    
      in continuare e util doar pt unii "alesi" (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:54)

      H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      uite, te suna numarul 076776123
      Imi spui si mie cine e? Ori tu chiar lucrezi la SRI/SIE/MAI/STS si poti afla asta.
      In cazul asta intelegem de ce esti asa de pro-control. :-)
     • +9 (9 voturi)    
      este imposibil (Joi, 10 aprilie 2014, 0:14)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      intr-adevar, daca proiectul de lege trece de parlament, se va asocia numarul cu o persoana... asta nu inseamna ca stii cine suna, doar ca stii cine a cumparat cartela. pun pariu ca gasesc imediat un amarat care sa-mi cumpere o cartela pt 10-20 de lei. ce se intampla daca il cauta politia dup-aia? zice ca a pierdut-o si n-au ce sa-i faca..

      si toata hartogaraia in plus pe capul operatorilor de telefonie, veniturile reduse pt ca si-a uitat gigel buletinul acasa si nu poate sa-si cumpere cartela? vor mai creste putin preturile..
   • +2 (4 voturi)    
    sigur ... si marmotaaa! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:14)

    Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    norocul ca avem si noi telefoane .. ca altfel te credeam!
   • -10 (12 voturi)    
    voi aveti o problema de principiu (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:10)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    nu conteaza cum suna o lege, numai sa fie data de liderul iubit, ca altfel e proasta. vai de noi....
   • +9 (11 voturi)    
    Serios, domnu' activist? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:22)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Pe mine de ce nu ma suna nebunii si pustanii?

    Poti sa nu raspunzi la telefon, daca nu cunosti numarul si nu vrei sa interactionezi.

    Oricum nu o sa stii cine te suna, o sa-l poti doar reclama.

    Intre deranjul de a ma suna 1 pustan sau un nebun si deranjul ca cineva sa poata afla datele mele, cine sunt, unde stau, pe unde merg, ce vorbesc etc. , cred ca il prefer pe primul.
  • +3 (5 voturi)    
   ma intreb (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:19)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   cum poti sa ai din 46 de voturi scorul de +4 ? publicul de aici ar fi apreciat comentariul tau. sau o fi votat la comentariul tau o sectie PSD?
  • 0 (6 voturi)    
   mitul cartelei pre-pay (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:25)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   precum ca nu poate fi urmarita e pt. naivi. intrebati serviciile, nici nu au nevoie de buletin, au nevoie daca e cazul doar de aprobarea institutiilor abilitate.
   eu le dau si nr. de la pantofi daca-l cer, nu am nimic de ascuns.
 • -9 (63 voturi)    
  mi se pare corect! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:45)

  corvus coraX [utilizator]

  Aici unde locuiesc acum aşa este..
  • +17 (47 voturi)    
   Mi se pare ca esti lipsit de bun simt (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:56)

   La Tour Eiffel [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   De aici de unde locuiesc eu acum.
   • -1 (7 voturi)    
    Observatie (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:03)

    omnormal [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

    De aici se vede altfel.
    Se vede o crestere a numarului de utilizatori.
    Dar o scadere a calitatii.
    "ai vazut ma ce ia zis-o?" m-as risca sa cred ca au facut-o cei care v-au dat plusuri.
    Revenind...partea buna poate sa fie ca a scazut numarul de utilizatori antene, sport punct ro. Partea proasta este ca se pare ca au descoperit hoootnews.
    Partea buna, din nou, ar fi ca mai multa lume se informeaza corect. Partea prosta e ca nu prea intelege lumea ce citeste.
    Revenind ...omul a spus o opinie (gresita sau corecta). Dumneavoastra nu ati avut una la subiect, ci la comentator.
    Cam ca mine acum....
    Subiectul e controversat, mai ales ca initiativa a fost a lui Ghita. Cine stie care este scopul real?
  • +1 (17 voturi)    
   si locul ala unde esti este (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:11)

   __alex__ [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   etalonul libertatii? trista zona....
   • -7 (11 voturi)    
    pai (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:34)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

    Pai zona trista e cel putin: Spania, Italia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Germania, Letonia, Elvetia ... :)

    Pentru siguranta tuturor e mai bine ca toata lumea sa-si dea datele. Cei care au interesul sa nu dea datele ar fi cei care vor sa faca ilegalitati. In plus mai era si un articol ca din puscarii sunt sunate anual zeci de mii de numere(cele mai multe aleator), pentru diverse incercari de frauda, amenintari,...etc.
    • +1 (1 vot)    
     Nu mai minti (Joi, 10 aprilie 2014, 11:33)

     bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

     In Germania nu ai nevoie de buletin ca sa cumperi o cartela. Aceasta trebuie doar inregistrata online cu o adresa, pe care nu o verifica nimeni.
  • +10 (22 voturi)    
   aha... (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:17)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   Și vă întoarceți în Romînia dacă se aprobă această inițiativă care va elimina un risc major de siguranță națională?
   </sarcasm>
  • +8 (16 voturi)    
   serios? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:34)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   nu mai minti, in coreea de nord nu sunt mobile
   • -5 (7 voturi)    
    Dar in Coreea de Sud? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:17)

    Adrian.. [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

    In Coreea de Sud, cea mai dezolvata tara tehnologic, nu poti sa iei pre-pay fara pasaport!!!
    • +3 (3 voturi)    
     Pe cuvantul tau? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 20:53)

     RazTaz [utilizator] i-a raspuns lui Adrian..

     cine ti-a dat informatia asta?
     • 0 (0 voturi)    
      Experienta.. (Vineri, 11 aprilie 2014, 0:51)

      Adrian.. [utilizator] i-a raspuns lui RazTaz

      Am fost in Coreea de Sud, si am cumparat pre-pay. Doar cu pasaportul.!!!
  • +3 (11 voturi)    
   Probabil in Rusia sau Korea de N (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:53)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   .
  • +5 (9 voturi)    
   Doar PARE corect. (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:40)

   Hamzbal [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

   "Aici unde locuiesc acum aşa este.." , zise papagalul din colivie către vrăbiile de pe pervaz.
 • +24 (56 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:48)

  [anonim]

  • -5 (45 voturi)    
   . (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:56)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui

   Te obliga cineva sa ai mobil? Pana acum 15 ani lumea supravietuia foarte bine si fara.
   Mi se pare corect, asa oricine poate sa te sicaneze cu telefoane si sms-uri fara sa fie detectabil in vreun fel.
   • +7 (19 voturi)    
    si (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:10)

    c2620521 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    ce ma opreste sa ii dau ceva unui om al strazii care are buletin sa imi cumpere 1000 de cartele ?
    • -5 (11 voturi)    
     nimic nu te opreste! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:43)

     nellino [utilizator] i-a raspuns lui c2620521

     probabil ca daca o persoana cumpara 1000 de cartele pe buletin, in secunda 2 SRI-ul afla. Si se va intreba de ce. Si cand va afla ca a fost un om al strazii care nu mai are cele 1000 de cartele, va urmari sau bloca accesul cartelelor respective.

     Dar tu esti jupan, te face pe tine pretul a 1000 de cartele folosibile 2 zile?
     • +3 (5 voturi)    
      literatule (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:18)

      hatru [utilizator] i-a raspuns lui nellino

      Ai auzit de hiperbola?
   • +14 (16 voturi)    
    Lumea s-a schimbat (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:28)

    bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Azi si pentru a merge la un interviu de angajare ai nevoie de mobil. Nu mai spun de alte servicii utile precum posta/curierat s.a.m.d. La fel, acum 15 ani, un student nu avea nevoie de calculator, insa astazi ar fi un dezavantaj major sa nu ai asa ceva.

    PS: Ieri am vazut un boschetar ce scormonea intr-un container... in timp ce vorbea la telefonul mobil.
 • -3 (47 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:52)

  [anonim]

  • +7 (21 voturi)    
   dreptul la anonimitate (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:14)

   virgil popisteanu [utilizator] i-a raspuns lui

   nu stiu ce primeaza
   -un drept fundamental sau protejarea 'cetatenilor' de alti cetateni

   Dar cum iti trimit unii sms-uri pot sa iti puna si scrisori in posta... eu nu stiu sa te verifice la posta ca ai scris expeditorul si ca e corect.
   Plus ca prin posta pot sa iti trimit si ceva ebola la plic. Deci domnul ministru ar cam trebui sa se uite prin alte parti pt lupta anti-terorista si dupa ce termina cu aia poate sa treaca si la telefonia mobila.
  • +10 (12 voturi)    
   să moară și capra vecinului adică? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:18)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui

   Dacă ar fi abonament ce le-ați putea face? În afară să vă bucurați că și alții sînt spamați la fel ca dvs.?

   Pe de altă parte, generalizarea „Cei care se opun sunt acei utilizatori care incalca legea intr-un fel sau altul” este de-a dreptul grosolană. Mă opun, printre altele, pentru că am dat numărul de cartelă la Registrul Comerțului și în două săptămîni m-au sunat puzderie de idioți privați, inclusiv nume mari ca Romtelecom și Metro. (Nu spun cîte spam-uri am primit pe mail, nu e subiectul articolului). Idioți care îmi știau numele, desigur. N-am nici o garanție că datele mele n-au fost deja pasate mai departe, dar în condițiile în care o instituție a statului mi-a vîndut deja datele unor companii private, permiteți-mi să fiu cel puțin reticentă față de o lege care să mă oblige să furnizez din nou datele. Mai ales atunci cînd instituția în cauză (ONRC) aparține, coincidența naibii, tocmai de Ministerul Justiției, al cărui conducător a propus proiectul de lege!
   • +9 (9 voturi)    
    Excelenta observatia dvs. (Miercuri, 9 aprilie 2014, 20:36)

    RazTaz [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

    Si in plus, nu inteleg care este utilitatea acestui proiect de lege din perspectiva sigurantei statului. Sa consideram urmatorul exemplu:

    Un cetatean (sirian, de exemplu), face un SRL in Romania. Cumpara 5.000 de cartele pre-pay pe SRL. Le vinde mai departe anonim, fara intrebari fara nimic. Ia banii si dispare in Siria. Firma lui fantoma, mai rezista pina o radiaza aia de la Registru ca nu si-a depus bilantul.

    In concluzie, o lege stupida si total inutila.
    • +3 (3 voturi)    
     utilitatea există... dar doar în principiu (Miercuri, 9 aprilie 2014, 21:23)

     Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui RazTaz

     Pot să înţeleg îngrijorările despre siguranţa naţională, mai ales după ce s-a întîmplat alături de noi, în Ucraina. Doar că înregistrarea utilizatorilor prepay e o idee prea superficială ca să aibă vreun efect - exact ca în exemplul pe care l-aţi dat. Q.e.d., siguranţa naţională e un pretext.
     Ce poate face această lege este să obţină în sfîrşit numărul de utilizatori prepay activi (info utilă pentru operatorii de telefonie) şi o bază mai măricică de date personale ale cetăţenilor (info utilă pentru cine se ocupă cu vînzarea bazelor de date). Nici una dintre variante nu mă face să mă simt mai în siguranţă.
     • +2 (2 voturi)    
      In tara formelor fara fond (Joi, 10 aprilie 2014, 11:59)

      RazTaz [utilizator] i-a raspuns lui Ava_ps

      In tara "formelor fara fond" faptul ca exista legea 677/2001 nu inseamna nici pe departe ca e respectata sau aplicata.

      Nu vreau sa va spun prin ce trec de fiecare data cand mi se vara sub nas un formular/contract "standard" (de tipul "take it or leave it") in care mi se cere sa imi dau consimtamantul ca datele mele sa fie folosite in scopuri de marketing si transferate tertilor. .. Iar eu tai cu pixul si scriu ca nu sint de acord in baza legii 677.

      Cazul descris de dvs. cu ONRC ar face subiectul unei minunate plingeri penale. Din pacate, pe asta se bazeaza si ei: ca nu avem timpul, resursele, rabdarea si persistenta de a ne proteja propriile interese.

      Asta e si cazul cu aceasta initiativa legislativa. Au fost si alte cateva comentarii pertinente care evidentiau ca pe aceasi logica, statul Big Brother va putea sa ceara crearea unei baze de date cu toate IP-urile (nume, prenume, CNP, copie dupa buletin/certificatul comertului), crearea unei baze de date cu toti cei care cumpara rosii, crearea unei baze de date cu toti cei care sint bolnavi de .. sa zicem.. hepatita cronica (asta da valoare comerciala, sa o tot transferi la producatorii de medicamente sa nu mai dea bani aiurea ci sa faca marketing targetat. Si apoi la cei ce fac asigurarimedicale, ca saracutii au si asa prea multe riscuri si prea putin profit!!!)

      Zi dupa zi lasam garda jos cand Guvernul ne musca din libertati, ramanem pasivi (noi, cei ce intelegem), iar cei care nu inteleg, "idiotii utili" ii dau cu "n-ai de ce sa te temi daca n-ai nimic de ascuns", fraza ce imi evoca atmosfera anilor '50 si speech-ul anchetatorilor comunisti.

      Este usor de inteles interesul guvernelor de a-si supraveghea cetatenii. De aceea avem nevoie de o societate civila puternica, care sa fie informata cu privire la consecinte si sa se impotriveasca eficient.

      Avem nevoie de propria noastra Electronic Frontier Foundation.
      • +1 (1 vot)    
       multe legi suferă de ne-aplicare! (Joi, 10 aprilie 2014, 12:53)

       Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui RazTaz

       Strict legat de ONRC, amici antreprenori mi-au spus același lucru, au fost sunați de toți dubioșii imediat după ce au înregistrat firma sau PFA-ul. Dar cum mă pot adresa Ministerului Justiției să mă apere de abuzul unei instituții a Ministerului Justiției? Chiar dacă aș avea timpul și energia, mă îndoiesc că dreptatea ar avea ceva de spus în verdict...

       Puterea societății civile vine din educație, și nu ne putem lăsa în seama statului să „ne învețe”, avînd interes exact opus. De exemplu, m-aș fi așteptat ca mega-campania cu consumatorul european să menționeze și legea 677. Nu a făcut-o. Oare de ce?

       Cred că deja există numeroase baze de date, sigur există cu pacienți cu anumite boli și la fel de sigur anumite companii farmaceutice și de asigurări au deja datele :) Așadar, sincer nu înțeleg la ce ajută baza de utilizatori prepay. Dar poate este doar un pas către încă o erodare a drepturilor la viața privată.
    • +1 (1 vot)    
     Exemplul este excelent! (Joi, 10 aprilie 2014, 11:36)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui RazTaz

     Dar concluzia "lege inutila" este gresita!
     Pentru ca scopul Guvernului nu este nicidecums a contracareze amenintarea terorismului, ci bagat pumnul in gura celor care ar vrea sa se plinag de abuzuri!
     Nu il intereseaza sa asculet pe ben Yusef care vrea sa puna o bomba, ci pe Costica sau Mitica atunci cinc caraie impotriva noii accize la combustibil!
  • +9 (9 voturi)    
   Idiotii suna un idiot (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:35)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui

   De ce crezi ca in privinta "statului" trebuie sa pornim de la prezumptia de nevinovatie si de intentii bune, iar in privinta cetateanului, invers?

   De ce crezi ca logica ta stralucita nu se poate aplica si in celalalt sens: daca "statul" face ce trebuie pentru cetateni si nu face nimic rau, de ce trebuie sa se teama pentru siguranta sa?

   Nu am nimic impotriva sa fii obligat sa nu te mai uiti la TV, sa citesti niste carti de istorie si sa meditezi.
 • +19 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 aprilie 2014, 14:52)

  [anonim]

 • +15 (23 voturi)    
  porpun ca si la telefoanele cu fise (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:09)

  __alex__ [utilizator]

  sa-ti ceara un nene buletinul, sa nu dai dracu telefoane anonime.

  De sunat de pe net s-a auzit?

  Nu ma surprinde ca unul ca cazangiuc ( cacofonic inidivid) are idei timpite, ma surprinde docilitatea si dorinta de control a celor ce posteaza inclusiv aici, pe HN.
  • +4 (4 voturi)    
   si la fise te inregistrezi (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:49)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Cartela romtelecom pentru telefonul public "cu fise" este tot pre-platita. Deci, nici o grija, au propus-o ei deja.
  • +1 (1 vot)    
   de ce sa te surprinda? (Joi, 10 aprilie 2014, 11:38)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Nu cred ca este vroba de docilitate, ci pur si simplu de disciplina de Partid, adeptii lui Ilici si ai Varanului si fac doar meseria.
 • +18 (24 voturi)    
  Mister Bob Kazanchiuk nu a aflat inca ca...! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:14)

  GRANDFATHER [anonim]

  Curtea Europeana de Justitie a declarat marti, 8 aprilie a.c., drept nevalida Directiva UE privind stocarea datelor("Legea Big Brother") adoptata in 2006 in urma atacurilor teroriste din Londra si Madrid. Curtea considera ca aceasta directiva reprezinta o imixtiune deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal. In Romania, directiva UE a fost transpusa in lege in vara anului 2012 si prevede stocarea pentru 6 luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet, nu si a continutului. O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata.
 • +15 (23 voturi)    
  TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:17)

  PERIFERIGERI [utilizator]

  Ceva constructiv n-aveti mai baieti?
  Ceva care sa produca bani adevarati?!!!!!!
  Guvernarea asta e noaptea mintii de la inceput pana la sfarsit (cat mai dureaza pana se trezeste natiunea???).
 • +6 (24 voturi)    
  Abuz (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:22)

  Cluj-Napoca [utilizator]

  Consider ca aprobarea tacita a unei astfel de legi este un abuz la adresa libertatii individuale.
 • -2 (14 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:34)

  hades_ [utilizator]

  ok, de acrod cu faptul ca ar trebuie avuta o baza de date cu detinatorii de cartele, dar ce act de indentitate va depune nepoata mea de 13?
  • +1 (5 voturi)    
   nepoata de 13 ani nu are parinti? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:07)

   viorel1976 [utilizator] i-a raspuns lui hades_

   cine ii cumpara telefon nepoatei de 13 ani, care banuiesc ca nu isi cumpara telefon din banii de alocatie, o sa prevada si cartela.
   In Italia e asa de cand au aparut telefoanele mobile.
   • +4 (4 voturi)    
    nu vorbim despre parinti (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:12)

    hades_ [utilizator] i-a raspuns lui viorel1976

    dragul meu, in SUA nu se inregistreaza datele prepay decat daca vrei (primesti un bonus la unele companii dca o faci) si, in lege, se vorbeste despre utilizator, deci utilizatorul este "nepoata" si nu parintii ei.
  • 0 (2 voturi)    
   nu pot (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:22)

   hatru [utilizator] i-a raspuns lui hades_

   sa ti-l indic.
 • -6 (20 voturi)    
  Si DS si NU (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:38)

  ggjupanu [utilizator]

  Daca iti pierzi buletinul si cumpara cineva o cartela si face o amenintare cu bomba cu ea ? Cine raspunde?

  Pe de alta parte se comit foarte multe amenintari, infractiuni folosindu-se cartele pre-paid .


  Cei care spun ca le este violata intimitatea nu stiu ce vorbesc, pai dragii mei telefoanele sunt ascultate si la prepaid si la postpaid sau daca suni cu numar privat ! Nu ne este violata nici o intimitate si nu se pune nici pb ca viata ne va fi controlata. Sunt convins ca sunt niste norme europene care trebuiesc aplicate.

  Eu as zice ca este mai degraba un lucru bine venit, in siguranta cetateanului. In sistem actual, structuri infractionale apeleaza la aceasta metoda de comunicare - cartelele prepaid - pentru ca nu au cum sa fie depistati.
  • +11 (17 voturi)    
   . (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:44)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui ggjupanu

   si daca iti fura cineva mobilul si face o amenintare de pe el?! si daca iti fura buletinul si pleaca din tara cu el etc etc.
  • +5 (5 voturi)    
   Cineva ti-a furat lobul frontal... (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:48)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui ggjupanu

   O sa se gaseasca in scurt timp o solutie. De exemplu se face un mobil care sa iti fie bagat sub piele, sau in creier (pentru asta ar trebui un dispozitiv chiar minuscul).

   E bine ca se dau filme pline cu idei de ilegalitati si crime. Alea nu ameninta siguranta.
 • -7 (29 voturi)    
  corect (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:42)

  garco [utilizator]

  Absolut corect. In Italia , in anul 2000 , a trebuit sa-mi cumpere un prieten cartela de telefon pentru ca nu aveam inca buletin de Italia. Foarte bine
  • +1 (1 vot)    
   Asa si (Joi, 10 aprilie 2014, 11:39)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui garco

   Tocmai ai dovedit ca aceasta inregistrare e total inutila. Oricine poate oferi doua beri unui boschetar cu buletin ca sa cumpere cateva SIM-uri.

   Mai degraba nea' Ghita vrea sa mai prinda un contract cu statul pentru Asesoft.
 • -8 (28 voturi)    
  Sunt de acord cu aceasta decizie (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:47)

  doi si-un sfert [utilizator]

  Sunt o multime de indivizi care inseala prin intermediul
  siteurilor specializate de anunturi gen Mercador/Tocmai
  folosinduse de cartele telefonice, astfel incat sa nu poata fi gasiti...Asta ca sa nu mai vorbim de psihopatii care suna de pe tot felul de cartele telefonice si isi permit sa arunce tot felul de injurii si amenintari la adapostul anonimatului...
  Cine sustine ca nu este buna aceasta masura o face din motive pur si simplu subiective...sau din interes direct.
  • +12 (20 voturi)    
   Pe aceasta logica (lipsa) (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:01)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui doi si-un sfert

   Trebuie interzise masinile particulare (zeci de victime anual), cutitele de bucatarie, ciocanul de cuie, teava de otel... Pentru ca cineva abuzeaza nu trebuie penalizati toti utilizatorii. Ia masuri sa pedepsesti sau sa opresti frauda. de exemplu siteurile respective ar trebui sa solicite inregistrarea verificata a offertantilor.
   • -10 (14 voturi)    
    Pai vezi (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:28)

    doi si-un sfert [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    ca faci niste comparatii total aiurea...Cred ca lipsa de logica este in alta parte!
    Detinatorii de numere de tel. mobil anonime pot fi comparati eventual cu posesorii de masini care circula fara sa-si inmatriculeze autovehiculele si/ sau fara permis. Sa vorbim mai departe de aberatiile pe care le enumeri ca si comparatii la ceea ce am exemplificat eu e pierdere de timp...
    De unde nu e nici Dumnzeu nu cere!
  • +5 (7 voturi)    
   de ce? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:04)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui doi si-un sfert

   Cum te apara legea de un psihopat care te-a enervate la telefon?
  • +7 (9 voturi)    
   Sunt de acord sa fii castrat (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:52)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui doi si-un sfert

   Sunt o gramada de corupti in orice parte a sistemului.

   Prefer sa fiu injurat la telefon (pana acum nu mi s-a intamplat in 15 ani) decat sa stie cineva tot ce vorbesc si unde sunt. In plus, pot sa nu raspund, daca nu cunosc numarul. Sau imi pot schimba numarul.

   Cine sustine aceasta propunere are lobul frontal atrofiat.
   • +1 (1 vot)    
    nu este vorba de lobul frontal! (Joi, 10 aprilie 2014, 11:42)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Skipper1

    Nici de cel parietal, si nic i de IQ in general.
    Pur si simplu oamenii si fac meseria, pentru care sunt pltaiti!
 • +6 (6 voturi)    
  da si nu (Miercuri, 9 aprilie 2014, 15:57)

  baimarean [utilizator]

  1. Da - ar trebui (dar...) sa fie destul in escrocherii gen "Accidentul", etc. PLUs ca vin alegerile....dar cine si cum va abuza de SMS-uri ramane de vazut
  2. Nu - vezi directiva UE din 8 aprilie ("Big Brother).

  Adio WiFi gratuit de la vecini!...

  Face ce face guvernul si le incurca.
  Doar nu le-o fi frica ca vin armatele/spionii rusesti?
  • 0 (0 voturi)    
   Accidentul (Joi, 10 aprilie 2014, 11:40)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

   Cei cu "metoda accidentul" solicita chiar plati prin transfer bancar sau mandat postal. Deci e clar ca-i cam doare la basca de faptul ca ar trebui sa se inregistreze sau nu pe undeva.
 • +10 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:08)

  [anonim]

  • -2 (6 voturi)    
   Dumneavoastra sunteti Papa (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:45)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu aveti de ce sa va temeti, Sfintia Voastra!
   • 0 (2 voturi)    
    LOL (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:55)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui nellino

    ;)))
    el are fir direct..
 • +9 (11 voturi)    
  Pentru noi PSD e urmașul PCR (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:22)

  Wan Ted [utilizator]

  Articolul 73.2 reprezintă o încălcare directă a hotărârii Curții Europene de Justiție. Nemaivorbind de faptul că legea e concepută în termeni absolut imbecili și fără să țină seamă de implicațiile tehnice. Mie până la urmă având în vedere și data de intrare în vigoare a mizeriei ăstea mi se pare a fi un fonfleu de-al lui Ponta și al grăjdanului Cazanciuc special creeat să sufoce scandalurile de corupție în care e implicat Plagiattore și camarila lui mafiotă.
 • -1 (3 voturi)    
  Pro VS Contra (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:26)

  CorvusCorax [utilizator]

  Mda, opinii pro si contra, cum era si firesc. Cei care sunt contra inregistrarii preplatitelor macar sunt mai inventivi...
  Mi-am mai dat cu presupusul si in alte ocazii in legatura cu aceasta tema sau cu altele asemanatoare si nu m-am razgandit de atunci. De pilda:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15212995-slugile-dictatorului-apara-patria.htm
  Si iata si ceva foarte interesant, daca aveti vreme de citit; este despre subiect si este foarte proaspat:
  http://www.apador.org/legea-big-brother-nu-trebuia-sa-existe-a-spus-o-azi-curtea-de-justitie-a-ue/
 • +12 (14 voturi)    
  viata privata (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:31)

  H0mbre [utilizator]

  Lumea are impresia ca dreptul la viata privata inseamna automat ca ai ceva de ascuns. Gresit, tovarasi!
  Viata privata = libertate. Sigur, acum n-ai nimic de ascuns, dar nu uita ca legile se pot schimba. Si ca in viitor lucrurile vor putea deveni imposibil de suportat. Unde te vei ascunde, daca viata privata ti-a fost luata? Daca guvernul va sti totul despre tine?
  Chiar daca viata privata nu vi se pare acum un bun important,ea inseamna libertate. Nu o tratati cu indiferenta. Nici o dictatura n-a inceput brusc (in afara de dictaturile militare) pt ca oamenii sa aiba timp sa se obisnuiasca cu lanturile.

  Este o alegere colectiva si parerea mea e ca n-ar trebui sa renuntam asa usor la viata privata. De altfel in occident oamenii ceva mai educati au luat demult atitudine.
 • -9 (15 voturi)    
  Mi se pare normal (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:35)

  Romy [utilizator]

  Motivele mele:
  1. Apeluri false la 112
  2. Agresarea altor persoane ( ex. telefoane in miezul noptii etc.)
  3. SMS-uri nesolicitate
  4. Nimeni nu e obligat sa aiba numar de mobil
  5. Cine are abonament are deja datele in sistem
  6. Din cate stiu marea majoriatate a tarilor considerate civilizate au implementat asa ceva
  7. Urmariarea persoaneleor suspecte

  Dupa cum am spus - detinerea unui numar de mobil ne este o obligatie. Este o optiune. Deci daca ai ceva de ascuns sau pur si simplu nu esti de acord din principiu cu regula asta, nu iti iei cartela. Foarte simplu. Sau iti cumpaeri cartela dintr-o alta tara.
  • +6 (6 voturi)    
   Mi se pare ca esti anormal (Miercuri, 9 aprilie 2014, 20:01)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Romy

   Ce poti pati daca se intampla toate "crimele" enumerate de tine? Te enervezi si a 2a oara nu mai raspunzi. Altceva? E intradevar un risc pentru care merita ca sa permiti cuiva corupt sau coruptibil sa stie ce vorbesti, unde esti etc.

   Nimeni nu e obligat sa raspunda la telefon. E o optiune.
  • +4 (4 voturi)    
   Hai sa vedem (Joi, 10 aprilie 2014, 11:46)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Romy

   1. Apeluri la 112 se pot face si fara SIM
   2. Hai mergi la politie si plange-te ca esti sunat la miezul noptii, crezi ca rezolvi ceva? Iti vor rande-n nas.
   3. Astea pot fi trimise si din strainatate, cu aplicatii dedicate si un cont la un SMS Gateway.
   4. Lumea s-a schimbat, telefonul mobil este o necesitate. Bine ca nu spui ca nimeni nu este obligat sa aiba apa curenta.
   5. E vorba de cartele nu de abonamente
   6. Nu, multe tari vor doar sa te inregistrezi cu o adresa DUPA ce ai cumparat cartela. Nu-ti cer acte la cumparare.
   7. Chiar crezi ca un criminal isi va cumpara un SIM cu buletinul propriu?

   Dupa cum am spus - detinerea unui numar de mobil cu numar national ESTE necesara multor persoane in ziua de azi. La fel cum apa curenta si energia electrica sunt necesare, desi un om ar putea supravietui fara ele.
 • +4 (16 voturi)    
  Stupid! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:38)

  muvis [utilizator]

  Prin urmare minorii sub 14 ani nu au voie sa vorbeasca la telefon fara consimtamantul unuia cu carte de identitate? Stupid!
 • -2 (12 voturi)    
  discutabil dar nu inimaginabil (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:42)

  Boa [utilizator]

  este o masura discutabila si personal n-o apreciez.

  Dar altfel masura asta exista si in alte tari, de ex. in Itallia.
  S-ar putea sa aiba si sens in Romania, tara unde abunda glume de prost gust si unde hotii (inclusiv aia din politica) folosesc pe scara arga cartele preplatite c sa puna la cale infractiuni.

  Desigur ca pot apare si abuzuri contra oamenilor nevinovati, e o complcatie in plus pentru cei ce avem cartele preplatite si trebuie acum sa le inregistram, dar cred ca per total nu e o masura proasta in contextul Romaniei de azi.
  • +1 (1 vot)    
   Si (Joi, 10 aprilie 2014, 11:47)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Boa

   De cand a ajuns Italia un model de urmat?
   • -1 (1 vot)    
    si (Joi, 10 aprilie 2014, 16:15)

    Boa [utilizator] i-a raspuns lui bobo21

    ...cam care ar fi modelele de urmat ale Romaniei?

    pana una alta, asa cum o fi, Italia e la ani lumina de Romania dpdv al dezvoltarii si cam la orice capitol vrei. Nici in 40 de ani Romania nu va ajunge Italia la PIB/capita.
    Daca Romania ar fi 'macar' la nivelul Italiei, atunci cred ca masura asta cu prepay-ul nu ne-ar mai interesa asa de mult. Adica la fel ca si pe ei.

    Desigur ca in abstract Romania poate aspira la modelul perfect, la Germania, la SUA...Numai ca in realitate nu avem nicio sansa sa urmam aceste modele din cauza de nepotrivire de caracter si forte.
    Nu mai spun ca si aceste exemple sunt idealizate, luand in calcul partile pozitive si omitand reversul medaliei.

    Dar repet ce-am spus mai sus: nu cred ca e o masura inspirata mai ales ca ma afecteaza direct. Insa nu mi se pare nici asa de deranjanta in comparatie cu multe altele.
 • +10 (14 voturi)    
  iluzii (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:50)

  catelu [utilizator]

  In rromania sunt firme inmatriculate pe numele unor homeless, deci pentru un raufacator nu va fi absolut nici o problema sa procure oricate cartele preplatite si de la orice operator vrea, in limita banilor de care dispune.

  Insa e o noua piedica birocratica in calea oamenilor onesti, ca toate cele 35 de noi taxe aduse de PSD.
 • +5 (9 voturi)    
  si daca in 24 ore (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:53)

  muvis [utilizator]

  nu te-ai prins ca ti-ai pierdut telefonul, ce patesti?
 • +3 (3 voturi)    
  Update (Miercuri, 9 aprilie 2014, 16:57)

  omnormal [utilizator]

  Avand in vedere prevederile din update, este clar o incercare de limitare a usurintei de acces la informatie
  Poate o idee buna, pentru limitarea abuzurilor, dar evident confiscata de alte interese.
  Parerea mea....
 • -11 (17 voturi)    
  O multime de paranoici in Romania de azi (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:13)

  LiviuX [utilizator]

  Nici un stat din lume nu are capacitatea materiala, tehnica, umana, de a-si urmari toti cetatenii (plus multi straini). Deci de unde atata frica ca vei fi urmarit, inregistrat sau mai stiu eu ce? Atata timp cat eu stiu ca sunt "curat", nu fac nimic ilegal, nu ma deranjeaza nici un moment ca trebuie sa arat un buletin unui organ abilitat.
  P.S. Nici macar pe vremea lui ceausescu nu erau urmariti, nu toti, dar nici macar cati se creadea ca sunt...
 • +5 (11 voturi)    
  cineva vrea o baza de date! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:16)

  Bolovanul [utilizator]

  hopaaa! cineva vrea baza de date cu toate telefoanele din Romania!
 • +11 (13 voturi)    
  Dusmanul inchipuit !!! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:17)

  Animotos [utilizator]

  Multe legi sunt date pt. "siguranta nationala" , adica pt. a combate dusmanul inchipuit "terororistul" care este un fel de bau bau modern , nou inventat pt. a putea manipula prostimea , masele ! Lua-ti seama in ce vremuri traim !!
 • -6 (12 voturi)    
  Si da si nu... (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:20)

  Danon [utilizator]

  Majoritatea statelor din OCDE (inclusiv Austria, Australia, Franta, Germania, Elvetia, Italia...) au aceeasi obligatie (nimic de-a face cu decizia Big Brother de mai sus).

  Masura este putin eficienta pentru lupta antitero si chestiile legate de "siguranta nationala". Este eficienta pentru limitarea abuzurilor generate de "glumele" facute de iresponsabili la serviciile de urgenta (o boala cronica romaneasca) si (in mult mai mica masura) pentru lupta impotriva coruptiei.
  • +4 (4 voturi)    
   Are sau nu are? (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:47)

   CorvusCorax [utilizator] i-a raspuns lui Danon

   N-o avea a face, nu sunt sigur ca nu are, in schimb e cert ca argumentele PRO Big Brother erau cam aceleasi: sunt curat, nu am nimic de ascuns, teroristii etcsamdscl. Si, ce sa vezi, legile Big Brother au "cazut" la controlul CTC. Cat o sa mai tina argumentele astea si pentru cate situatii de acum inainte? In fine, ca solutie definitiva, n-o fi mai bine sa ne dea STATUL cate un bodyguard la fiecare, sa aiba grija de noi si gata?
  • +2 (2 voturi)    
   Voresti prostii (Joi, 10 aprilie 2014, 11:49)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Danon

   In aproape toate tarile enumerate de tine nu ai nevoie de act de identitate pentru a cumpara un SIM, ci trebuie doar ca, mai tarziu, sa-l inregistrezi online cu orice adresa valida poftesti.
 • +6 (8 voturi)    
  la negru (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:27)

  tontu [utilizator]

  Stati linistiti ca intotdeauna exista solutii. Statul cand n-are solutii si incearca sa ne impovareze cu tot felul de taxe si constrangeri aberante nu face dacat sa incurajeze evaziunea si pirateria. Asa ca...
 • +16 (20 voturi)    
  traiasca birocratia! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 17:29)

  kelye [utilizator]

  Motiv sa se mai angajeze niste hoarde de incompetenti pe posturi caldute (centralizari de liste, serviciul de arhivare, etc etc)

  In loc sa creezi cadru legislativ care sa reglementeze 'spam'-ul si 'abuzul' mai arunci o lege sclavagista.
  Orice operator poate detecta imediat un abuz (1000 de sms-uri trimise simultan sau la un interval de 1-2 minute) deci e trivial sa opresti serviciul cuiva.

  In UK firmele de telefonie aveau probleme cu aplicatii VOiP redirectionate prin mobil (terminare de apel).
  Au implementat un algoritm simplu care vede ca o cartela ne-business suna la 100 de numere diferite zilnic si vorbeste 20ore pe zi.
  Zbang, rezolvat.

  Dar nu in Romania, acolo trebuie sa te intorci in timp si sa iei masuri adecvate medievalului.

  In alta ordine de idei ...parca tot din 2015 vor fi reduse tarifele de roaming.
  Deci comanzi frumos cartele pe net din UK/HU/BG/etc si dai sms pana lesini.

  Nu ma uimeste atat de mult incompetenta lor cat reactiile din comentarii.
  Natie de sclavi aplaudaci care simt lipsa cizmei pe gat. De aia nu se integreaza romanii in tarile civilizate unde nu esti pazit cu bata.

  Foarte trist sa fi condus de prosti.
  • +9 (9 voturi)    
   perfect adevarat (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:29)

   CodrutaN [utilizator] i-a raspuns lui kelye

   Ti-am dat +.
   Mai trist e ca prostii prefera sa fie condusi de unii si mai prosti!
 • +1 (7 voturi)    
  hai cu votul negativ (Miercuri, 9 aprilie 2014, 18:32)

  muvis [utilizator]

  trebuie sa fie niste sustinatori de la partid pe aici, altfel nu-mi explic numarul si distributia voturilor la comentarii
 • -6 (8 voturi)    
  Asa e si in multe alte tari. (Miercuri, 9 aprilie 2014, 19:21)

  Sickboy [utilizator]

  According to a 2005 study, 9 of 24 surveyed OECD countries require prepaid mobile users to register. These countries are Australia, France, Germany, Hungary, Japan, Norway, Slovak Republic, South Africa and Switzerland.
  Asta e o statistica din 2005. De atunci se practica si in alte state.
 • +11 (13 voturi)    
  Este revoltator! (Miercuri, 9 aprilie 2014, 20:23)

  RazTaz [utilizator]

  Aceasta propunere legislativa este o batjocura la adresa libertatilor civile si a dreptului de protectie a vietii private.

  Este ridicol sa invoice ratiuni de securitate pentru a o justifica. Ce le impiedica pe "organe" sa intercepteze si sa localizeze un telefon suspect cu cartela pre-pay in baza *unui mandat dat de un judecator*?

  Politicienii care au promovat acest proiect de lege trebuie sa fie cunoscuti pentru a stii cu cine sa NU votam data viitoare, nu sa se ascunda in spatele "CSAT".

  Sint sufocat de indignare.
 • -2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 aprilie 2014, 21:17)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   cred ca trebuie mai mult (Joi, 10 aprilie 2014, 11:51)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui

   Agentia sau Autoritatea pentru inregistrarea cartelelor va avea multe mii de functionari, care nu o sa lucreze pe salarii mici!
   Categoric va fi nevoie de mai mult de 4 Euro cheltuieli de gestionare, deci taxa de inregistrare trebuie sa fie mai mare.
   Sau de ce sa nu se bage un IMPOZIT pe folosirea mobilului, respectiva a SIM-ului? Taxa de inregistrare o platesti o singura data, dar impozitul, in fiecare luna!
   Sau de ce sa nu se bage TVA pentru fiecare apel de voce, sau penrtu fiecare transfer de date?!
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 aprilie 2014, 4:31)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Generalizand (Joi, 10 aprilie 2014, 7:38)

  feisbuk [utilizator]

  Este treaba statului si a institutiilor abilitate (cercetare penala, securitate nationala, etc.) sa isi apere institutiile, structura si CETATENII IN PRIMUL RAND si sa dovedeasca pericolul (intentia si/sau fapta), *fara a ingradi drepturile altor cetateni in acest demers*.

  Daca sunt mii de apeluri nefondate la 112, vreau sa vad o campanie nationala a Ministerului Plagiaturii, de educare a copiilor privind folosirea numerelor de urgenta. Lasati in pace copii de 6 ani cu invatarea a doua limbi straine si a ecuatiilor. Campanie care sa se repete la 6 luni. O campanie asemeni celei anterioare privind minime norme de aparare (individuala) impotriva incendiilor, de exemplu. Ca sa nu ajungi dansatoare si sa arzi sau pompier si sa te uiti.

  Daca sunt utilizatori "spamati" telefonic de tt felul d eoferte, concursuri, vacante, etc. - vreau sa vad o gaselnita tehnica prin care pot bloca rapid (reject automat) de pe telefonul propriu un alt numar de telefon (echivalentul unui spamassasin pe serverul de mail), astfel incat toti desteptii astia sa ramana fara obiectul muncii.

  In plus, dincolo de preventie, care suna misto in teorie si in speech-uri, mai exista si analiza cauza-efect. Poate vrem sa stim si noi cat de amenintata este aceasta tara si cate astfel de amenintari vin de pe cartele telefonice preplatite, ca sa vedem cat de buna este o astfel de masura (puberii care anunta bombe in liceu ca sa scape de amenintare nu se pun, inclusiv printr-un calcul statistic - cate telefoane cu bombe in liceu, gari, etc s-a dat si cate bombe s-au gasit).

  Nu mai ingraditi libertatile individuale. DE aceea americanii tin cu dintii de dreptul a detine si purta arme - ca unic si final instrument pentru cetateni de a se apara impotriva unui stat asupritor (discutia cu cei care se impusca din campusuri, rivalitatile dintre street-gangs sunt o alta discutie si au o baza mult mai larga).

  Domnule Cazanciuc, mars in Coreea de Nord iar daca nu ai bani de transport, te poti opri la Moscova.
 • +9 (9 voturi)    
  112 (Joi, 10 aprilie 2014, 9:10)

  vov [utilizator]

  Referitor la vrejeala de 2 lei cu sunatul la 112 :

  poti sa suni si fara nici o cartela in telefon...puteti face un experiment, scoateti cartela si sunati (nu trebuie sa asteptati neaparat 10-15 secunde ca sa si raspunda - sa nu tineti linia ocupata), este suficient sa auziti ca suna ca sa va convingeti ca merge

  - ref teroristi : dupa cum vedeti e plin de teroristi, mai ceva ca la arabi :) si chiar daca ar fi, asa zisii teroristi sigur isi vor lua o cartele cu pasaportul lor personal

  - infractorii : si astia la fel, daca au intentia sa comita infractiuni, nu cred ca le va fi rusine sa dea o spaga mica pe la vre-un vanzator sa le vanda o cartele in baza unei copii de buletin modificate (am vazut ca mai nou nici politistii nu mai au retineri de genul asta - vezi cazul cu permisul de la politia rutiera)

  - in Italia de ex daca vrei sa iti iei un sim anonim, te duci in targ unde e plin de tigani care vand sim-uri inregistrate

  - sunt multe tari mai normale unde nu trebuie sa te inregistrezi cu buletinul : Anglia, Austria, Belgia, pana si USA

  - probabil ca Ghitza pregateste deja softul pt diverse "institutii" , cu functii gen "intercept all known associates" - gen daca are mandat pt cineva, o sa intercepteze automat si pe toti care au sunat sau au primit vre-un telefon de la respectivul la modul general, nu doar pentru apelurile intre cei 2

  - or sa mai vada de asemenea si cu cine te intalnesti, gen google maps plin de target-ul cu nume adresa cnp etc mai mult decat atat o sa si stocheze pt 10-20 chiar pt totdeauna informatiile astea, traseele tale etc, ca bani am vazut ca se gasesc in plus la fiecare rectificare pentru "institutii"

  - datele de trafic se refera si la traficul de internet, adica vei intra pe internet cu buletinul - sa poata vedea automat si ce faci pe internet...ai accesat wikileaks, pac mai pune 2 puncte la scoring :)

  Au gandit bine miscarea cand toate televiziunile sunt ocupate cu Mazare, Mitica, etc acum era momentul sa treaca legea prin guvern
 • +2 (2 voturi)    
  Incompetenta si tupeu (Joi, 10 aprilie 2014, 11:56)

  lumi74321 [utilizator]

  Aceasta lege demonstreaza incompetenta si tupeul celor din SRI care habar nu au cum sa isi faca treaba pentru care tot noi ii platim, si acum vor sa le dam totul "pe tava". Daca aceasta lege va trece, atunci e cazul sa le scadem salariile de 10 ori, pentru ca isi vor face treaba mult mai usor. Sa vedem atunci, le convine?
 • 0 (0 voturi)    
  stati calmi (Vineri, 11 aprilie 2014, 13:43)

  Parol [utilizator]

  masura se aplica de mult.
  cand cartela sim si-a dat obsescul sfarsit dupa 8 ani si am fost la orange s-o inlocuiesc, desi era dreptul meu, compania a refuzat s-o inlocuiasca pana nu au facut copie de pe buletin. si asta se intampla in 2007 in plina guvernare Boc.
  acu astia doar vin sa faca totul pe fata. dar datele noastre se strangeau de mult.
  mi-e sila... tot mai multa sila...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by