Compania de IT Hewlett-Packard a ajuns la o intelegere cu autoritatile SUA si va plati in total 108 milioane dolari pentru a se inchide dosarul in care s-a dovedit ca sefi ai companiei au dat mita unor oficiali guvernamentali din Polonia, Rusia si Mexic pentru a obtine contracte in aceste tari, scrie The Guardian.

HP a dat mita unor oficiali din Polonia pentru a obtine un contract de 40 milioane dolari in vederea furnizarii de echipamente IT politiei, in Rusia era vorba de un contract de 35 milioane euro cu procuratura, iar in Mexic a fost inlesnit prin mijloace ilegale un contract cu compania petroliera de stat. Acuzatiile se refera la perioada 2000-2007.

In Polonia un sef HP a oferit echipamente IT in valoare de 600.000 sefului Politiei, in timp ce in Rusia au fost acordate prin companii paravan "atentii" de doua milioane dolari pentru a fi obtinut contractul. In Mexic mita a venit sub forma unor comisioane "umflate" in valoare totala de un milion de dolari si mascate ca fiind cheltuieli cu consultanta.

Un oficial al HP spune ca acuzatiile se refera la un numar mic de angajati ai companiei, persoane care nu se mai regasesc pe statele de plata.

Autoritatile din SUA au deschis anchete si contra altor companii din tehnologie din cauza unor contracte obtinute peste hotare prin coruptie, exemple recente fiind IBM si Cisco.

Si Polonia este in ofensiva si a trimis miercuri in judecata 41 de persoane, inclusiv directori ai unor companii de IT, pentru presupuse acuzatii de coruptie in intervalul 2007-2009.