NSA, agentia americana atat de criticata dupa dezvaluirile lui Edward Snowden, a starnit valva, dar a fost si luata in ras dupa ce a inceput sa posteze mesaje cifrate pe Twitter. Primul mesaj contine cateva zeci de litere ce par (aproape) imposibil de descifrat, insa codul utilizat pentru criptare a fost unul banal, iar mesajul decriptat este sec, noteaza The Register.

Mesajul postat pe Twitter de NSA pare, la prima vedere ceva neintiligibil.

  • tpfccdlfdtte pcaccplircdt dklpcfrp?qeiq lhpqlipqeodf gpwafopwprti izxndkiqpkii krirrifcapnc dxkdciqcafmd vkfpcadf

El a fost insa rapid decriptat si a iesit la iveala un mesaj sec in care oamenii erau invitati sa vada ce mesaj criptat va posta NSA in fiecare luni, ca parte a unei campanii de angajare.

  •  “want to know what it takes to work at nsa? check back each monday as we explore careers essential to protecting your nation.”

Mesajul initial a facut valva pe Twitter, s-a vorbit despre un mister deosebit, insa rapid cativa si-au dat seama ca e foarte usor de decriptat, fiind vorba de un cod vechi ce functioneaza prin substituirea unor litere.

Codul este simplu si continea numeroase indicii, scrie presa de specialitate care isi exprima speranta ca NSA, adepta unor mijloace ultra-moderne de supraveghere, va posta mesaje mult mai greu de decriptat in cele cateva zile de luni in care va mai posta mesaje de angajare.