Motorul de cautare Google aniverseaza luni 40 de ani de la inventarea Cubului Rubik, printr-o versiune care poate fi rezolvata online, scrie The Independent. Cubul Rubik a fost inventat in 1973 de catre arhitectul ungar Erno Rubik, care voia un model functional pentru a explica geometria tridimensionala.

Cubul Rubik, sarbatorit de GoogleFoto: Captura Google

Erno Rubik a creat el insusi primul cub, cioplind manual cuburile mai mici care formeaza jocul. Arhitectului i-a luat o luna sa rezolve prntru prima data cubul care urma sa ii poarte numele.

Initial, Rubik a obtinut brevetul de inventator in anul 1975, insa numai in Ungaria. Doi ani mai tarziu, primele prototipuri au fost puse in vanzare in magazinele din Budapesta.

In 1980 jocul a fost vandut companiei americane de jucarii Ideal Corp Toy De atunci, potrivit site-ului oficial al Cubului Rubik, peste 350 de milioane de bucati au fost vandute pe plan mondial, devenind astfel cea mai bine vanduta jucarie din lume.

Initial, jocul a fost numit "Cubul Magic", dar a fost rebotezat dupa numele inventatorului, transmite Mediafax.

Potrivit statisticilor, o persoana din sapte pe plan mondial a primit in dar sau a cumparat un Cub Rubik, o jucarie care stimuleaza imaginatia, memoria si capacitatea de sinteza.

Astfel, pagina principala a motorului de cautare Google prezinta o replica digitala a Cubului Rubik, iar internautii au posibilitatea de a incerca sa rezolve, virtual, acest joc. Printr-un simplu clic facut pe cub, acesta se mareste si afiseaza o optiune speciala - marcata prin comanda "?" - care explica internautilor regulile de baza ale jocului.