​In ultimele luni, pe un canal YouTube au fost postate aproape 80.000 de filmulete foarte ciudate, toate de 11 secunde si cu un fond sonor sacaitor. Sunt doar imagini cu dreptunghiuri albastre si rosii pe fond alb, iar intamplarea a nascut teorii fanteziste. Extraterestrii incearca sa comunice cu noi, spun cei cu multa imaginatie. Spionii isi trimit mesaje puternic criptate, spun altii, iar oamenii mai realistii banuiesc ca e vorba de un software automat testat de o companie. Un singur comentariu a postat proprietarul canalului de YouTube: "Matei is highly intelligent."

Asa arata clipurile bizareFoto: Captura YouTube

Totul a inceput in septembrie 2013 cand un user de YouTube pe nume Webdriver Torso a inceput sa urce pe retea in nestire filmulete ce par fara sens. Acum s-a ajuns la peste 78.000 de video-uri si, cu doua exceptii, toate sunt pe acelasi tipar: au 11 secunde, un sunet sacaitor ce te duce cu gandul la vechile modem-uri de dupa 1995 si cate zece slider-uri cu dreptunghiuri albastre si rosii pe fond alb.'

(Atentie! Sunetul e puternic si porneste automat)

Doar doua clipuri sunt diferite: unul care poate fi vazut doar din Franta, contra cost, unde sunt cateva secunde dintr-un serial de desene animate si altul care tine doar sase secunde si contine o imagine a Turnului Eiffel si a unui laptop ce era deschis pe Facebook.

Turnul Eiffel se vede intr-unul dintre clipuri

Turnul Eiffel se vede intr-unul dintre clipuri

Foto: Captura YouTube

Fiind singurul clip in care se vedea ceva (mai) concret, comentatorii au inceput sa speculeze locul de unde a fost facuta filmarea (hotelul, zona). Clipul mai are inca un element unic pentru cele aproape 80.000 si anume o postare a detinatorului canalului de YouTube care spune "Matei is highly intelligent." (Matei e foarte inteligent). Cum Matei e rar intalnit ca nume propriu in alta limba decat romana, nu putem sa nu ne gandim daca nu cumva aceste clipuri au legatura cu un roman excentric si priceput...

The Guardian scrie ca Matei este un nume romanesc si, date fiind legaturile clipurilor cu Franta, se intreaba daca cel care a uploadat nu este un IT-ist stabilit in regiune. Publicatia engleza vine si cu doua ipoteze sugerate de cititori: Basarab Matei de la Universite Paris si Matei Mancas de la Universitatea Mons.

Utilizatorul misterios a tot pus clipuri din septembrie 2013 pana dupa 10 aprilie cand s-a oprit timp de trei saptamani, iar la final de aprilie a reluat upload-urile si la inceput de mai a fost intens mediatizat de publicatii precum BBC, Guardian si Washington Post, insa primii care au semnalat channel-ul dubios au fost cei de la Wired in februarie cand au facut un material despre zonele dubioase ale YouTube.

Si in timpul scrierii acestui articol ritmul de postare este de un clip la patru minute, dar ce a intrigat multa lume este continutul dubios al filmuletelor. Dreptunghiuri albastre si rosii pe fond alb in diverse pozitii, sunetul enervant si lungimea constanta de 11 secunde.

Oamenilor le plac misterele, asa ca nu puteau lipsi teoriile fanteziste cu iz "interplanetar". Unii au spus ca extraterestrii incearca sa comunice cu noi, altii ca din contra, noi le trimitem mesaje codate sub forma acestor dreptunghiuri imprastiate pe fond sonor bizar,

O alta teorie, ceva mai "pamanteasca", ar fi ca acestea sunt mesaje codate pe care doar anumite retele de spioni le pot intelege, iar restul nu au nicio sansa. Conform acestei teorii am asista la o reinviere a asa-numitelor "number stations" care erau statii radio speciale, pe unde scurte, ce erau folosite in anii 50' si 60' de spioni pentru a trimite mesaje codate sub forma unor siruri de numere ce nu au sens pentru cei care nu stiu codul de criptare.

A fost vehiculata ideea unui puzzle online foarte greu, demarat de o organizatie secreta ce cauta talente in criptografie de maestria carora sa profite. S-a vorbit si de soft-uri cu inteligenta artificiala care posteaza singure clip-uri neinteligibile, dar si acesta teorie este exagerata.

O teorie mult mai fezabila tine de companii care sunt in industria video-streaming-ului si testeaza modul in care sunt urcate clip-urile pe YouTube, cat dureaza si in ce fel se face compresia. Este posibil ca pentru a analiza o serie de parametri, cea mai potrivita metoda sa fie de a urca foarte des clipuri scurte, insa in numar extrem de mare.

Oricat de tentante ar fi scenariile legate de fiinte din alte lumi care incearca sa ne spuna ceva prin aceste clipuri, adevarul este mai putin captivant, dar foarte interesant. Si in toata povestea nu uimeste doar continutul ciudat al clipurilor, ci mai ales numarul extrem mare si frecventa lor.