Apple pregateste o noua platforma software ce va permite iPhone-ului si iPad-ului sa fie folosite pe post de telecomanda in "casa inteligenta" pentru a controla lumina, caldura, alarma si alte sisteme, scrie Financial Times. Internetul lucrurilor si mai ales "casa inteligenta" unde sistemele sunt online si pot fi controlate de la distanta reprezinta un domeniu in care au planuri si alti giganti, precum Samsung si Google.

Sursele citate spun ca planurile vor fi anuntate pe 2 iunie la conferinta dezvoltatorilor (Worldwide Developer Conference) si va fi vorba de un sistem integrat care va permite utilizatorilor sa controleze usor diverse lucruri din "casa inteligenta" a viitorului (smart home).

De exemplu, iluminatul va porni automat cand omul ajunge acasa deoarcere iPhone-ul trimite casei automat un semnal wireless. La fel, caldura poate porni automat cu o ora inainte ca proprietarul sa ajunga acasa, astfel ca el poate face economie cand nu e acasa, insa va gasi locuinta calda cand vine.

Apple spera ca un sistem bine gandit va ajuta si cresterea vanzarilor de terminale, plus ca iPhone-ul si iPad-ul se vor conecta doar cu un numar select de device-uri cu care Apple va semna parteneriate, astfel ca vorbim tot de un sistem inchis, caracteristic Apple.

Sursele citate mai spun ca Apple va insista pe faptul ca sistemul sau va fi bine securizat si confidentialitatea user-ilor va fi garantata, acest lucru urmand sa fie prezentat in opozitie cu Google care face bani din publicitate tintita pentru fiecare user.

Samsung a prezentat recent conceptul sau de casa inteligenta, iar Google a cumparat cu 3,2 miliarde dolari compania Nest care produce diverse obiecte care se conecteaza la internet, cum ar fi termostaturi.

Casele inteligente sunt, alaturi de masinile conectate, printre cele mai promitatoare tehnologii ale urmatorilor ani. Apple a anuntat in aceasta primavara serviciul CarPlay, initiativa lansata inmpreuna cu trei constructori auto prin care o versiune de iOS este integrata in sistemul de infotainment al masinilor si un buton de activare pentru asistentul Siri va fi plasat pe volan. Functii precum Apple Maps vor putea fi controlate de pe un ecran tactil prezent pe bord, iar primele trei companii auto care vor adopta CarPlay sunt Ferrari, Mercedes-Benz si Volvo.