Apple a anuntat miercuri ca a decis sa cumpere cu 3 miliarde de dolari Beats Electronics, o companie care produce unele dintre cele mai populare casti din lume si detine un serviciu de streaming audio, aceasta fiind cea mai mare tranzactie din istoria Apple, informeaza The Telegraph. Achizitia Beats, companie fondata de producatorul de muzica Jimmy Iovine si de rapperul Dr. Dre in 2008, marcheaza o schimbare in strategia Apple, care in urma cu un deceniu, sub conducerea lui Steve Jobs, a revolutionat industria muzicala prin lansarea iTunes si iPod a caror popularitate a scazut insa intre timp. Apple a introdus anul trecut iTunes Radio, un serviciu de streaming audio sustinut prin reclame, iar prin Beats va putea concura mai bine cu Spotify si Pandora, servicii care domina piata.

Beats MusicFoto: Hotnews

Informatii pe sursedespre aceasta posibila achizitie de catre Apple au aparut inca de la inceputul acestei luni.

Cei doi fondatori Beats se vor alatura Apple, ca parte a acestei tranzactii care presupune 2,6 miliarde dolari in cash si 400 de milioane de dolari in actiuni Apple. Se asteapta ca tranzactia sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii septembrie 2014.

Beats Music este un serviciu de streaming audio, precum Pandora sau Spotify, care a fost lansat in urma cu cateva luni si care pentru 10 dolari pe luna ofera utilizatorilor acces la peste 20 de milioane de melodii. Apple cumpara Beats Music dar va continua sa opereze si iTunes Radio, un serviciu care este gratuit.

Beats Music are in prezent 250.000 de abonati, la cateva luni de la lansare. Spre comparatie, Spotify are aproximativ 10 milioane de abonati.

The Telegraph noteaza ca Beats Electronics detine 27% din piata de casti in care se genereaza venituri anuale de 1,8 miliarde de dolari.

Apple intentioneaza sa pastreze Beats ca pe un serviciu cu un brand separat care va rula in continuare atat pe terminalele Apple cat si pe dispozitive cu sisteme de operare rivale - Google/Android si Microsoft/Windows.

Achizitia Beats este cea mai mare pe care a facut-o vreodata Apple, dupa achizitia din anul 1996 cand a cumparat cu 404 milioane dolari compania NeXT.