​Dupa ce a scos din App Store aplicatii care acceptau plata cu monede virtuale, Apple s-a razgandit si, intr-o actualizare a regulamentului magazinului online, va accepta plata cu astfel de monede care sunt tot mai des prezente in comert, scrie The Telegraph. Bitcoin nu se supune unei banci centrale si nu e sub comanda autoritatilor, insa moneda virtuala a fost in centrul unor uriase controverse.

Intr-un update al termenilor si conditiilor de pe App Store, Apple spune ca cei care vand aplicatii pot accepta monede virtuale, insa cu conditia ca acestea sa fie aprobate si sa respecte legislatia tarili unde se face tranzactia. Compania din Cupertino nu a dat si lista monedelor virtuale acceptate, insa e de asteptat ca Bitcoin, de departe cea mai cunoscuta dintre ele, sa fie pe lista.

Compania nu avusese initial nimic cu aceste monede virtuale, insa la inceputul acestui an a scos de pe App Store aplicatii care promovau plata cu monede virtuale, fara a da o explicatie. Ca urmare, au fost proteste vehemente, unii punand pe internet filmulete in care aratau cum isi distrug iPhone-urile din acest motiv.

Monedele virtuale sunt acceptate in tot mai multe locuri, de la restaurante, pana la factura de cablu TV si internet, SUA fiind, de departe, cea mai importanta piata. In primavara, retailer-ul online Overstock (cu afaceri de un miliard de dolari/an) anunta ca accepta plati in Bitcoin.

Bitcoin se tranzactioneaza intr-o retea speciala si nu este supusa unor banci centrale, lucru care este caracterizat ca fiind foarte pozitiv de catre cei care folosesc moneda. Insa exact aceasta lipsa de reguli este considerata de autoritatile din multe tari ca fiind usor de folosit in tranzactii ilegale, sub protectia anonimatului.