Analiza: Romania digitala - sa dai cu subsemnatul la WiFi free si cartele pre-pay !?!

de R.M.     Drept&Internet
Joi, 5 iunie 2014, 16:11 Economie | IT


O propunere de lege de 5 articole adoptata de Guvernul Romaniei in 30 Aprilie 2014 care cere inregistrarea obligatorie a utilizatorilor de free WiFi si a cartelelor pre-pay a trecut in viteza super-sonica prin Senat, iar in Camera Deputatilor are termene de 2 zile pentru depunere amendamente si raport - ne arata adevarata fata a Romaniei digitale dorita de guvernantii nostri - un spatiu virtual in care sa dai cu subsemnatul pentru orice utilizare a tehnicilor de comuncatie si in care (prin noul proiect de lege privind securitatea cibernetica) datele sa fie accesibile direct si fara mandat de toate serviciile secrete si nesecrete, scrie Bogdan Manolea, pe blogul lui, Drept & Internet - noutati si opinii.

Intr-un stil traditional de ne-dezbatere publica (proiectul NU a fost transmis societatii civile si industriei inainte de adoptarea de guvern si niciuna din comisiile Senatului NU a fost interesata de alte opinii) riscam sa fie adoptate niste articole lacunare si care nu au niciun efect practic serios, in afara de limitarea drepturilor cetatenilor.

Dar sa analizam mai in detaliu.

A. Inregistrarea obligatorie a tuturor celor ce acceseaza un WiFi public

Propunerea

Art 73^2 (1) In cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.

Deci daca avem:

 • o conferinta
 • o cafenea
 • un acces la Internet in parc
 • o statie de metrou sau autogara
 • un hotel
 • mall, magazin, taxi, universitate, liceu, magazin de vinzare produse telefonice, cabinet de stomatologie, etc etc.

acestea vor trebui sa:

 • stabileasca o procedura de identificare a utilizatorilor conectati. Legea nu zice nimic detaliat, dar daca vorbim de date de identificare este clar ca vorbim cel putin de o declarare (voluntara?) a unor datele cu caracter personal. Ma intreb cum o sa fie in parc - te duci la paznic sa-i dai buletinul?
 • investeasca in echipamente tehnice pentru stocarea datelor intr-un mod sigur (ca sa nu le fure, hackerii, intelegeti ironia?)
 • investeasca in echipamente sau soft catre pot sterge toate datele colectate in mod automat si ireversibil in 6 luni

Cetatenii vor trebui sa aiba buletinul la ei si sa isi dea datele (nu se stie care) catre toate institutiile de mai sus daca vor sa acceseze un WiFI. Institutiile trebuie sa le pastreze in cazul in care le cere cineva. Nu se stie cine si cum are voie sa le ceara.

B. Inregistrarea cartelelor pre-pay

Utilizatorii vor trebui sa dea nume, prenume, CNP si numar si serie de buletin la achizitionarea oricarui serviciu de comuncatii electronice. Si pentru cartelele pre-pay va trebui incheiat un contract. Cu font lizibil. Marimea - cel putin 10p (sic!). Toate acestea vor trebui stocate. Probabil pentru un termen nelimitat, ca legea nu prevede altfel.

Atentie - Legea nu spune daca trebuie sa dai datele tale sau ale altuia. Nici nu precizeaza daca cel care colecteaza datele trebuie sa le verifice cu un act de identitate original.

Operatorii de telefonie mobila vor trebui sa investeasca in toate echipamentele necesare pentru a colecta datele personale si contractele. Pentru a respecta legea privind protectia datelor cu caracter personal, vor trebui sa investeasca in noi harduri, fisete cu lacat si altele asemenea pentru a pastra datele in siguranta. Conform aceleiasi legi, cei care colecteaza datele vor trebui instruiti pentru a intelege ce obligatii au la colectare.

Tot operatorii se vor ocupa si de partea cea mai distractiva a legii - notificarea prin mass-media a legii si obligarea la inregistrare a tuturor celor ce au cartele pre-pay acum. Adica vreo 12 milioane de bucati. Totul in 6 luni. Adica aprox. 60 000 de noi inregistrati/zi. Cei care nu se inregistreaza vor avea serviciile de comunicatii taiate.

C. De ce da si de ce nu?

Argumentele pentru un asemenea act normativ ar trebui sa fie in nota de fundamentare a Guvernului. Documentul este plin de informatii factuale eronate (a.k.a minciuni) - cu privire la lipsa impactului asupra mediului de afaceri, consultarea societatii civile si inexistenta unor hotarari ale CJUE pe aceasta tema.

C1. Argumente pro am gasit 2:

1. Elimina discriminarea intre utilizatorii de comunicatii electronice cu contract si pre-pay. Primii sunt inclusi in registrele de abonati, in timp ce a doua categorie nu este.

Asta e pur si simplu ridicola si prosteasca. Inscrierea in registrul de abonati se face numai daca exista consimtamintul abonatului cf legii 506. In plus acesta este un drept al abonatului si nu o obligatie. As rade, daca nu ar fi de plans

2. Face dificila urmarirea penala sau "cunoasterea, prevenirea si contracararea riscurilor ori amenintarilor la adresa securitatii nationale"

Aici exista intr-adevar un simbure de adevar. Faptul ca ai identificat un potential faptuitor pe care nu poti sa-l identifici in mod imediat pare a fi un obstacol in calea urmaririi penale. Cu toate acestea sunt mai multe contra-argumente care se pot aduce acestei teorii (pe linga faptul ca o argumentare serioasa ar fi adus exemple si procente de cazuri nerezolvate din cauza acestei probleme):

 • Cazurile Apostu (22 de telefoane cu cartele inter-sanjabile) si Fany (15 cartele folosite) - ambele in care inculpatii au fost trimisi de judecata ne arata ca nu este o problema insumontabila, nici macar daca persoanele ar folosi un numar relativ mare de telefoane mobile pentru a-si ascunde comunicarile. Deci se poate si tehnic si operational (nu vreau sa intram in detalii)
 • Daca o asemenea lege ar fi adoptata, cel mai probabil cei care chiar ar dori sa foloseasca telefonul mobil pentru a discuta aspecte legate de infractiuni ar fi avertizati astfel incat s-ar ascunde in a-si da propriile date la cumpararea unei cartele. Probabil ca majoritatea rau-voitorilor s-ar folosi alte metode deja utilizate in alte cazuri - folosirea de date false, CI furate sau intermediari (sageti) care pentru 10 lei ar fi primii ce ar cumpara o cartela pentru altul.
 • Sau - si mai rau pentru organele de cercetare penala sau pentru serviciile secrete - ar incepe sa foloseasca pe scara larga unelte care folosesc criptare serioasa ce fac imposibil accesul la convorbiri. (daca vreti detalii puteti participa in weekend la Coliberator unde se anunta mai multe speech-uri pe tema asta - sau aruncati-va o privire pe prism-break). Daca se adopta legea - si poate chiar si daca nu - va promit niste postari detaliate pe tema asta :-)

C2. Argumente contra

Dincolo de cele deja mentionate mai sus, principalul argument contra este legat de faptul ca masura incalca in mod grosolan si ilegal dreptul la viata privata, care este un drept fundamental. In mod normal o analiza exaustiva ar trebui sa analizeze daca masura incalca dreptul la viata privata, dar si daca masura este necesara si proportionala intr-o societate democratica. Daca primul parte nu vad cum ar fi contestata, a doua este sustinuta prin argumentatiile din jurisprudenta Curtii Constitutionale Romane (Decizia nr.1258/2009), CJUE (C-193/12 - Digital Rights Ireland vs EC ) sau CEDO (Marper vs. UK). Am mai discutat subiectul, nu mai insist.

Interesant ar fi si ca, asa cum am mai scris in opiniile ApTI, masura a fost respinsa de Comisia Europeana pentru a fi implementata in toate tarile membre din motive de ineficacitate.

Vezi raportul de evaluare a Comisiei Europene cu privire la directiva privind pastrarea datelor de trafic:

"Ponderea utilizatorilor de telefonie mobila care folosesc servicii preplatite variaza in UE. Unele state membre au sustinut ca, in special atunci cand sunt achizitionate intr-un alt stat membru, cartelele SIM preplatite, ai caror posesori nu sunt identificati, ar putea fi, de asemenea, utilizate de persoane implicate in activitati infractionale ca mijloc de evitare a identificarii in cursul cercetarii penale. Sase state membre (Danemarca, Spania, Italia, Grecia, Slovacia si Bulgaria) au adoptat masuri care necesita inregistrarea cartelor SIM
preplatite. Acestea si alte state membre (Polonia, Cipru, Lituania) au sustinut optiunea
adoptarii de masuri la nivelul UE pentru inregistrarea obligatorie a identitatii utilizatorilor de servicii preplatite. Eficacitatea acestor masuri nationale nu a fost dovedita. Au fost evidentiate limitari potentiale, de exemplu, in cazurile de furt de identitate sau atunci cand cartela SIM este achizitionata de un tert ori atunci cand un utilizator activeaza serviciul de roaming prin conectarea cu o cartela cumparata intr-o tara terta. In general, Comisia nu este convinsa de necesitatea de a actiona in acest domeniu la nivelul UE in acest stadiu".

De altfel proiectul are si alte lacune - pentru ca nu interzice (si nu poate interzice) vinzarea, schimbul, imprumutul sau orice transfer al unei cartele pre-pay catre o alta persoana - fie ea cunoscuta sau nu. De altfel faptul ca ai datele unei persoane care a cumparat o cartea pre-paid nu inseamna nicicum - dpdv al prezumtiei de nevinovatie - ca el este cel care o foloseste sau ca el este persoana care a vorbit de pe acea cartela.

La fel nu se poate interzice sa vii cu o cartela din afara Romaniei din alta tara unde nu exista aceasta obligatie, iar in contextul iminentei aboliri - in 2 ani ce-i drept - a taxelor de roaming, o astfel masura va deveni probabil absolut banala.

In final - sa vedem ce vor decide Comisiile Camerei Deputatilor si plenul. In cele din urma se pare ca Comisiile au dat un termen mai lung, iar cel putin Comisia de ITC a chemat la dezbateri mai multi actori din zona privata si a societatii civile. Cel mai frustrant este insa ca cei care de fapt au redactat textul (si care sunt anonimi pentru noi, ha!) refuza sa discute public si pe argumente si prefera (a patra oara!) sa impinga prin mijloace bizare un proiect care afecteaza in mod direct drepturile cetatenilor.

Si ca sa facem teoria conspiratiei completa va povestesc maine de alt proiect iesit pe sestache ca adoptat de guvern - un proiect de lege privind securitatea cibernetica care ar da dreptul reprezentantilor "SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO si ANCOM, in indeplinirea atributiilor ce le revin acestora si sa permita accesul reprezentantilor desemnati in acest scop la datele detinute, relevante in contextul solicitarii". :p

Comenteaza pe Drept & Internet - noutati si opinii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9742 vizualizari

 • -19 (37 voturi)    
  Impartial articol, ce sa zic... (Joi, 5 iunie 2014, 17:09)

  duda [utilizator]

  Ma frapeaza lipsa de impartialitate a articolului. Autorul e cat se poate de clar impotriva unei astfel e legi si pentru asta aduce toate argumentele posibile. Unele valide, altele puerile (cred ca si o virgula pusa gresit ar fi un motiv foarte puternic impotriva legii).
  Personal nu sunt nici pro nici contra legii, dar vad niste argumente destul de solide pentru a inregistra toti utilizatorii de cartele pre-paid. Intr-adev, poate nu sunt insurmontabile obstacolele pe care le-ar avea politia in a identifica un infractor ce foloseste o cartela preplatita, dar care sunt costurile? Isi pune cineva problema sa investeasca in urmarirea infractorilor care fac glume la 112 (folosind cartele pre-platite)?
  Din punctul meu de vedere nu putem vedea lucrurile in alb si negru, cand ele sunt in nuante asemanatoare de gri. Sunt intr-adevar ingrijorari valide la care legiuitorul ar trebui sa vina cu solutii valide, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne opunem orbeste unei astfel de legi pentru ca "incalca in mod grosolan si ilegal dreptul la viata privata". Cum anume incalca? Nu mai putem respira sau trai fara wifi in parc si fara cartele preplatite? Daca vrei sa dai telefon anonim poti inca sa folosesti telefoane publice.
  • +15 (23 voturi)    
   Anonimitatea (Joi, 5 iunie 2014, 17:40)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui duda

   Io aș adăuga un articol cu subsemnatul si la WC public să nu se poată ușura lumea fără să se știe cine nu a tras apa...

   Problema cu legile astea nu este legea în sine ci faptul că se pot utiliza datele de catre terțe persoane într-un potențial scop dăunător mai ales că nu este clar cine, ce, cum unde, etc, ca în mai toate legile din RO se lasă loc de șpăgărie, pardon, interpretare.

   Și cum la noi corupția e în floare...
   • -12 (28 voturi)    
    am abonament de multi ani (Vineri, 6 iunie 2014, 10:56)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

    deci sunt inregistrat cu numele acolo si nu am gasit nimic daunator in asta. atat timp cat poti face rau cu un apel, mi se pare normal sa fii inregistrat cu numele atunci cand initiezi acest apel.
    este o lege necesara in ziua de azi, plina de tampiti.
    • +2 (2 voturi)    
     depinde unde stai (Duminică, 8 iunie 2014, 11:22)

     doru001 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     Daca lumea e plina de timpiti atunci ar trebui protejati cei care vor sa faca bine printr-un apel telefonic pastrindu-le anonimatul.

     Daca n-ati gasit nimic daunator atunci probabil nu ati incercat sa indreptati nici un abuz.
  • +11 (15 voturi)    
   Telefoanele publice... (Joi, 5 iunie 2014, 18:04)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui duda

   ... nu functioneaza tot cu cartele pre-pay?
  • +8 (18 voturi)    
   Abuzuri în formă continuată (Joi, 5 iunie 2014, 18:55)

   Wan Ted [utilizator] i-a raspuns lui duda

   Astea sunt unele dintre dudele echipei de zgomote a lui ponta și cleptocraților lui.
   @duda: În lipsă de argumente minimale în favoarea a ceea ce susții ai sărit imediat cu atacurile la persoană asupra autorului. Mai lipsea să spui că autorul e băsist. Apropo "cei care fac glume la 112" sunt infractori? I-ai condamnat matale? Mai lipsea să spui că respectivii sunt teroriști.
   Dreptul la viața privată și la intimitate e unul fundamental într-o democrație.
   • -5 (13 voturi)    
    Fundamental, nu zic nu... (Vineri, 6 iunie 2014, 13:50)

    duda [utilizator] i-a raspuns lui Wan Ted

    Nu raspund la provocari cu basisti... Nu-mi aduc aminte sa fi facut vreo referire la preferintele mele politice.
    Despre cei care fac glume la 112, parerea mea e ca pot fi considerati infractori. Daca tu crezi ca e un mod distractiv de a petrece timpul...
    Sunt total de acord ca dreptul la viata privata si la intimitate e unul fundamental, numai ca nu vad cum anume iti e incalcat daca te inregistrezi cu buletinul cand iti cumperi cartele preplatite.
   • +7 (11 voturi)    
    Da, sunt infractori (Vineri, 6 iunie 2014, 16:03)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Wan Ted

    Citeste putin si ai sa vezi ca apelarea fara motiv a numerelor de urgenta este infractiune!
 • -10 (30 voturi)    
  Perfect normal (Joi, 5 iunie 2014, 21:39)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Mi se pare corect.Eu am abonament si toate datele mele personale sunt cunoscute de operatorul de telefonie mobila, care are obligatia sa le gestioneze cu respectarea legii. De ce ma rog cei care cumpara cartele pre pay sa nu comunice datele personale? Au cumva ceva de ascuns? Probabil infractorii care nu vor sa fie depistati nu doresc acest lucru dar oamenii de buna credinta nu au de ce sa se teama.Oricum, interceptarea convorbirilor, atat in cazul abonamentelor cat si a cartelelor prepay se face doar cu autorizarea judecatorului, intr-o cauza penala...
  • -11 (25 voturi)    
   Aşa este (Vineri, 6 iunie 2014, 0:02)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   Oricum într-o ţară civilizată cartelele prepaid se pot cumpăra numai pe baza unui act de identitate, dar românul nu ştie şi zbiară că-i e afectată "viaţa privată". Dar camerele publice care îl înregistrează 24/7 sunt OK.... că nu le vede.
   • -3 (11 voturi)    
    România (Vineri, 6 iunie 2014, 2:31)

    CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    Cu excepția că România nu este o țară civilizată ca cele la care vă gândiți dvs.
    • +1 (11 voturi)    
     si cum ati dori sa ajunga civilizata? (Vineri, 6 iunie 2014, 10:58)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

     daca tot ne opunem la legile similare din tarile civilizate...
  • +9 (23 voturi)    
   dacă prostia ar durea... (Vineri, 6 iunie 2014, 10:30)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   Pe principiul „eu am ales abonament, așadar e perfect normal ca deținătorul de cartele să fie oblicat să-și dea CNP-ul”. Nu contează că e ilogic, abuziv și contrar constatărilor CE.
   Adevărat a spus Einstein referitor la univers și prostia omenească.
  • +11 (15 voturi)    
   Tu ai abonament; nu are toata lumea (Vineri, 6 iunie 2014, 14:49)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   Daca tu ai abonament ce relevanta are inregistrarea ta pentru altii? Tu esti inregistrat pentru ca platesti convorbirile la sfarsitul lunii si trebuie sa stie unde sa te gaseasca furnizorul de servicii; la prepaid e platit in avans, nu il intereseaza cine esti.
   Daca ajungi undeva la 12 noaptea si trebuie sa dai un telefon cum cumperi o cartela prepaid? Daca nu necesita inregistrare o cumperi la orice chiosc, daca trebuie inregistrare nu mai poti sa o faci.
   • -9 (17 voturi)    
    Responsabilitate (Vineri, 6 iunie 2014, 16:05)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    E o chesteie legata de cat esti de responsabil sa pleci la drum cu o posibilitate de a reactiona in caz de urgente! Probabil ca faci parte si dintre cei care nu isi pun cauciucuri de iarna, nu?
    • +2 (2 voturi)    
     cauciucuri de iarna?! (Luni, 9 iunie 2014, 3:50)

     vasy23 [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

     Pai de ce sa-si puna cauciucuri de iarna ca abia a inceput vara? Vezi tu Encounter, asa cum eu pot interpreta din ce zici tu ca faci indemnuri la pus cauciucuri de iarna in iunie (in emisfera boreala) tot asa si o lege din asta poate fi interpretata impotriva unui om incomod.
 • +10 (22 voturi)    
  Tara civilizata? (Vineri, 6 iunie 2014, 6:39)

  vasile-roaita [utilizator]

  Eu traiesc intr-una din cele mai civilizate tari din Europa si nu trebuie sa arat nici un act de identitate cind cumpar o cartela prepaid.
  • -6 (18 voturi)    
   eu am cumparat cartela din Franta (Vineri, 6 iunie 2014, 10:58)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   si am facut asta prezentand pasaportul
  • -6 (10 voturi)    
   Si in Germania (Vineri, 6 iunie 2014, 16:08)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui vasile-roaita

   trebuie sa iti transmiti datele la activarea cartelei, daca o comanzi pe net.
   • +1 (1 vot)    
    comanda pe net fara adresa? (Luni, 9 iunie 2014, 3:53)

    vasy23 [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    pai daca nu transmiti datele cand comanzi pe net cum te intalnesti cu cartela? Ii spui postasului cum esti imbracat si in care statie de autobuz va vedeti?
 • +8 (18 voturi)    
  Viata privata (Vineri, 6 iunie 2014, 10:39)

  Gotal [utilizator]

  In curand voi da cu subsemnatul cand imi voi misca masina si din parcare. Nu am problema cu prepay-ul. Am cu retelele Wi-Fi. Si asa nu se stie cat de urmariti suntem pe net, acuma vor sa fim urmariti non-stop. Nu urma sa se introduca camere de supraveghere in orase?! Mai trebuie sa ma urmareasca si in locuinta proprie (daca nu deja fac asta). Era digitala a dus la suprimarea vietii private.
  • -1 (3 voturi)    
   pai...au pus cipuri la animalele de companie... (Vineri, 6 iunie 2014, 22:49)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Gotal

   urmeaza proprietarii.
 • -6 (12 voturi)    
  Cartele cu identitate (Vineri, 6 iunie 2014, 13:41)

  mopsu [utilizator]

  Cate crime si abuzuri s-au comis cu ajutorul cartelelor prepay? E normal s stii cine utilizeaza cartelele.
  • +11 (17 voturi)    
   Nu rezolva nimic (Vineri, 6 iunie 2014, 14:46)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   Nu intelegi ca cine vrea sa faca tampenii poate sa o faca cu cartela unui boschetar? Adica inregistrarea e degeaba.
   • -11 (13 voturi)    
    Gresesti (Vineri, 6 iunie 2014, 16:07)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Chiar daca nu elimina complet problema, macar o va reduce semnificativ. Adica sa fim seriosi, cati boschetari din cati cunosti tu au cartele si mai ales cati ti-o imprumuta asa aiurea? Si apoi, daca ti-o imprumuta poate fi el identificat si apoi interogat, deci semnalmentele tale tot ajung la politie. Mai incearca!
    • +4 (8 voturi)    
     fals (Vineri, 6 iunie 2014, 17:14)

     c2620521 [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

     numarul de infractori carora nu le pasa daca trebuie sa se inregistreze sau nu la cumpararea de cartele prepay va ramane acelasi.

     in plus, la acestia se vor aceea care vor cumpara pe numele lor zeci sute de cartele.
    • -1 (3 voturi)    
     boschetari (Luni, 9 iunie 2014, 3:59)

     vasy23 [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

     Encounter, pentru o sticla de vodca sau 10 lei 99 de boschetari dintr-o suta ti-ar cumpara cartele prepay cu buletinul lui provizoriu.
  • -1 (3 voturi)    
   cine utilizeaza cartelele (Luni, 9 iunie 2014, 3:57)

   vasy23 [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

   pai si daca-ti fura unul buletinul, cumpara cartela prepay, o ascute si omoara pe cineva cu ea ce te faci? Esti sigur ca o sa ai alibi? Ai idee cat de usor e sa furi un portofel? Pana acum se luau banii din portofel si se arunca buletinul pe strada. De acum o sa se vanda probabil pe piata neagra buletinele furate.
 • -3 (9 voturi)    
  Imi "place" ca vad tot felul de pareri (Vineri, 6 iunie 2014, 19:24)

  LiviuX [utilizator]

  si pro si contra, dar daca sa zicem ca la cele pro justificarile nu prea conteaza, pentru ca inseamna ca ai aceeasi parere si deci nu mai trebuie sa o expui inca o data, in schimb parerile contra sunt de-a dreptul hilare. Vad tot felul de "explicatii" care de fapt nu explica nimic (asta ca si la multi care dau minusuri, dar nu si spun de ce). As vrea sa vad un singur argument macar, care sa spuna ca asa nu e bine pentru motivul ca s-ar putea intampla cutare lucru, lucru care nu se poate intampla dace de ex ai abonament, sau mai stiu eu ce, deci in alte cazuri cand iti sunt totusi luate datele. Altfel, care ar fi motivul ca unii sa fie mai cu mot decat altii? Unde e egalitarea in drepturi?
  • 0 (2 voturi)    
   QED (Luni, 9 iunie 2014, 15:05)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   asa cum spuneam, iata si aici minusuri fara justificare!
 • +3 (7 voturi)    
  Legea e Anti Constitutionala (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 2:50)

  alex4321 [utilizator]

  Legea e Anti Constitutionala

  Cititi constitutia ...
  • -1 (3 voturi)    
   Am citit-o (Luni, 9 iunie 2014, 15:07)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   dar nu vad nimic derpre luarea datelor pentru cartele. Nu vrei sa fii mai precis si sa precizezi art si aliniatul?
 • +5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 8:05)

  [anonim]

 • -1 (7 voturi)    
  una buna una rea (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 12:31)

  DanIonita [anonim]

  partea cu cartele e buna. Am lucrat ceva ani in telecom si nici nu va inchipuiti cate cazuri sunt de hartuire, santaj, injuraturi si amenintari de pe cartele prepaid. Asta pe langa apelurile la 112 si inselaciuni (sa trimita bani ca au castigat un concurs sau a patit o ruda ceva). Este fffffff extins fenomenul iar fara datele personale nu prea are nimeni ce sa le faca. O sa ziceti sri sa faca investigatii da face la cateva dar grosul e imposibil de gestionat. Asa te duci direct la om, a cumparat pt altcineva, ok cui ai dat-o si cand e chemat omul sa de-a declarati la politie pt ce face tertul sa vezi ce realizeaza ce inseamna sa iti pui identitatea la bataie pentru altcineva.
  In ceea ce priveste wi-ul free cel putin cum e prezentat in articol (care da e foarte partinitor) va fi cam imposibil sa mai poti folosii aceste servicii. Sa zicem ca la hotel iti poate da o parola per camera unde esti deja inreg dar in alte zone....... Nu e deloc ok ca le pun asa la pachet
 • -1 (7 voturi)    
  ... (Duminică, 8 iunie 2014, 7:01)

  thebblack [utilizator]

  ca si altii mai sus sunt 100% de acord cu inregistrarea cumparatorilor de prepaid, dar mai adaugati ceva. inregistrarea imei-urilor si blocarea definitiva a acestora in cazul implicarii in infractiuni (evident, trebuie nunatat, dar nu asta nu e scopul unui comentariu la un articol de ziar).

  ma distreaza insa partea cu "free wifi". orice hotel sau restaurant sau orice alta afacere va putea sa taxeze cu o suma minima acel wifi. nu mai e "free" deci iese de sub incidenta legii.
 • +2 (4 voturi)    
  Lege fara sens (Duminică, 8 iunie 2014, 9:47)

  Andra99 [utilizator]

  Asa cum in alte tari unde inregistrarea cartelelor este obligatorie, si la noi se vor gasi pe "mica publicitate" cartele gata inregistrate si activate. Dati un search pe ebay de exemplu si astfel de cartele veti gasi cu sutele de la cate un singur vanzator. La fel si la noi pe okazii, mercador etc. Pe internet se va folosi din ce in ce mai mult criptarea datelor, si atunci orice inregistrare este lipsita de sens.
 • +1 (5 voturi)    
  unde-s infractorii? (Duminică, 8 iunie 2014, 11:18)

  doru001 [utilizator]

  Evident ca legea este facuta pentru urmarirea populatiei, si nu pentru urmarirea infractorilor care asa cum spune si articolul se pot specializa sau spun eu se pot ascunde in spatele unor servicii secrete.
 • +1 (5 voturi)    
  mai are cineva dubii? (Duminică, 8 iunie 2014, 21:25)

  timp tamp [utilizator]

  Viorel luntrasu, dupa modelul amicilor lui chinezi ne pune putin cate putin BOTNITA!
  DACA NU VA VA CONVENI ,veti vedea voi ce bine va fi in Coreea de Nord
 • +1 (3 voturi)    
  povestea cu hartuirea e abureala, (Luni, 9 iunie 2014, 11:42)

  __alex__ [utilizator]

  poti sa-l suni si de la un telefon public. Cei care se ocupa de asa ceva se vor descurca si cu o cartela luata pe numele unui aurolac.

  Iar basmul cu wifi-ul e tipic comunist. Va costa in plus, proprietarii de cafenele si restaurante vor da la liber, ca doar nu o sa mai angajeze un om sa ia datele clientilor, dar vor fi pasibili de amenda. De unde mica spaga pentru functionar, sa inchida ochii.

  Traiasca P$D-ul, singurii care au priceput ca mama timpitilor e tot timpul gravida.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by