​Google a anuntat in februarie un nou proiect de cercetare numit Tango prin care smartphone-uri echipate cu procesor puternic si cu diversi senzori de profunzime pot fi folosite pentru a crea harti 3D in locurile unde tehnicile traditionale de cartografiere sunt ineficiente. Acum, compania face un pas concret si a decis ca tableta este cel mai bun dispozitiv pentru proiect, astfel ca va pune la dispozitia dezvoltatorilor o tableta cu ecran de 7 inch cu 4 GB de RAM si un pret de 1.024 dolari.

Project TangoFoto: Google

Google a demarat testele Project Tango cu un smartphone de 5 inch, dar a decis ca cel mai potrivit terminal este o tableta echipata cu hardware si software care nu doar inregistreaza in 3D miscarea dispozitivului, ci poate sa si creeze o harta tridimensionala a locului. Senzorii fac 250.000 de masuratori 3D in fiecare secunda, comunicand in timp real pozitia si directia si combinand toate aceste date intr-o harta 3D a zonei.

Tableta are ecran de 7 inch, procesor NVIDIA Tegra K1, 4GB de RAM, 128GB stocare si conectivitate, Wi-Fi, BTLE si 4G LTE. Partea deosebita tine insa de camerele speciale si senzorii de profunzime care pot captura geometria mediului inconjurator si acestia duc pretul tabletei experimentale la 1024 dolari. Tableta se adreseaza dezvoltatorilor profesionisti si va fi disponibila in numar mic de unitati.

Ca si aplicatii ale acestei tehnologii, Google se refera la spatiile din interiorul cladirilor, unde clasicul Maps sau Street View nu a prea patruns. Proiectul Tango iti permite sa te misti cu tableta in mana prin casa si sa obtii o harta detaliata a sufrageriei, astfel incat daca vrei sa-ti cumperi mobila noua nu mai este nevoie sa faci traditionalele masuratori fizice, ci te alegi cu o harta 3D a camerei creata de smartphone-ul plin de seznori.

Cei cu dificultati de vedere ar putea folosi un astfel de terminal pentru a se deplasa mai usor prin diverse cladiri, iar aceeasi tehnologie poate fi folosita si pentru a gasi un anumit produs intr-un urias supermarket.