Statele europene au stabilit vineri ca firmele online care au sediile in afara Uniunii Europene trebuie sa se conformeze reglementarilor comunitare la capitolul protectiei datelor personale, primele vizate de implementarea masurilor fiind companiile Google si Facebook, informeaza Reuters, porivit Mediafax. Acordul statelor UE privind obligarea unor companii precum Google si Facebook sa se conformeze reglementarilor europene este primul pas al unei reforme ample de inasprire a masurilor privind respectarea drepturilor la viata privata.

"Toate companiile care opereaza pe teritoriul european trebuie sa aplice reglementarile comunitare", a avertizat comisarul UE pentru Justitie, Viviane Reding, dupa o reuniune desfasurata in Luxemburg. Pozitia adoptata de reprezentantii statelor europene este sustinuta de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Comisia Europeana si Germania au criticat in termeni duri modul in care autoritatile americane acceseaza date private, dupa dezvaluirile facute de Edward Snowden, fost consultant al Agentiei americane pentru Securitatea Nationala.

Referindu-se la dezvaluirile companiei de telefonie Vodafone privind transmiterea datelor personale in unele tari, Reding a declarat: "Toate aceste lucruri evidentiaza cat de important este sa existe un sistem clar de protejare a datelor personale".

Vineri, Vodafone a dezvaluit existenta unor conexiuni ale agentiilor guvernamentale la retelele companiei de telefonie, care permit interceptarea conversatiilor in cel putin sase tari europene.