La doar cateva saptamani dupa un scandal in care cinci hackeri chinezi au fost condamnati in SUA pentru spionaj economic, iese la iveala faptul ca o alta unitate specializata a armatei chineze desfasoara inca din 2007 actiuni pentru a fura secrete comerciale din SUA, Europa si Japonia, scriu publicatiile Financial Times si New York Times. Un raport al companiei de securitate CrowdStrike vorbeste despre o unitate speciala din Shanghai care a obtinut informatii comerciale valoroase de la companii din industrii precum aparare, aerospace si comunicatii.

Raportul companiei de securitate CrowdStrike, din SUA vorbeste despre actiuni de amploare ale Chinei, actiuni tintite care afecteaza grav concurenta. Concluzia este ca statul chinez desfasoara de mult timp campanii de spionaj industrial cu forte sustinute, atacuri catalogate ca fiind "masive si nemiloase"

Raportul sustine ca o unitate specializata a armatei chineze, operand sub numele de cod “Putter Panda”, are activitati de cyber crime inca din 2007 si foloseste multe mijloace, inclusiv malware "mascat" in documente Microsoft Office si Adobe Reader.

Pacalind utilizatori de la diverse companii de importanta strategica sa deschida diverse documente atasate la mail, hackerii au patruns in sistemele securizate si au ajuns sa puna mana pe date valoroase.

SUA a acuzat China ca desfasoara campanii extinse de spionaj industrial si multe companii chineze au fost acuzate ca au furat secrete comerciale americane. Ca dovada in plus s-a venit cu argumentul ca aceste companii chineze nu aveau cum sa dezvolte in atat de scurt timp produse de la zero, fara sa se fi ajutat de tehnologie furata.

Aceste atacuri au ca motivatie banul, secretele industriale dezvoltate in multi ani de munca si evaluari fiind extrem de valoroase cand le obtii cu minim efort.

Raspunsul Chinei la aceste acuzatii a fost mereu ferm. Chinezii au spus ca SUA este "un huligan la nivel inalt" si ca se comporta cu maxima ipocrizie. Chinezii au negat acuzatiile si spun ca vor rupe legaturile cu companiile de consultanta americane.