O echipa de sase studenti de la Facultatea de Matematica - Informatica a UBB Cluj-Napoca a dezvoltat o aplicatie IT, in premiera, care permite introducerea codului PIN intr-un bancomat fara folosirea mainilor, doar cu ajutorul privirii, si prin care se poate evita frauda la ATM-uri, informeaza Mediafax. O persoana care ajunge in fata unui bancomat pentru a scoate banii priveste ecranul pe care sunt cifrele, fixeaza cifrele codului PIN si primeste acceptul in sistem, fara a mai folosi mainile, explica unul dintre studenti.

Membrii echipei de studenti in anul al treilea de la Facultatea de Matematica-Informatica a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca au participat la inceputul lunii la un concurs de tip hackathon, un maraton de programare, in cadrul evenimentului tehnologic Techsylvania, unde au reusit sa dezvolte aplicatia IT intr-un interval de circa 18 ore.

Anca Davidel, care face parte din echipa, a povestit ca aplicatia este o premiera pentru Romania si a precizat si care sunt beneficiile acesteia pentru sistemele de securitate ale bancilor.

"Prin aplicatia SecurEye ne adresam sistemelor de securitate, incepand cu ATM-urile bancilor, dar aceasta poate fi extinsa si la sisteme de securitate a unor locuinte. Aplicatia noastra preia coordonatele la care se uita o persoana pe un ecran de la un dispozitiv de urmarire a privirii si, in functie de imaginea pe care o vede aceasta, calculam pe ce numere vrea sa apese. O persoana care ajunge in fata unui bancomat pentru a scoate banii priveste ecranul pe care sunt cifrele, fixeaza cifrele codului PIN si primeste acceptul in sistem, fara a mai folosi mainile. Este o aplicatie prin care se evita frauda la ATM-uri, pentru ca un eventual hot nu vede codul PIN tastat", a explicat Anca.

Aceasta a mai spus ca i s-a intamplat sa ramana fara bani pe card dupa ce, cineva, i-a vazut codul PIN tastat la un bancomat.

Potrivit studentei, aplicatia se bazeaza pe un dispozitiv de urmarire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costa 99 de dolari si care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime si o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame.

"Urmarirea privirii este un proces care foloseste senzori pentru a localiza caracteristici ale ochiului si a estima unde anume se uita fix o persoana, asa numitul punct al privirii. Tehnologia se bazeaza pe iluminarea cu infrarosu si foloseste modele matematice avansate pentru a determina punctul privirii. Bancile ar trebui sa investeasca in aceste dispozitive care sa fie instalate pe bancomate. Nu este o investitie majora. Noi avem planuri mari cu aceasta aplicatie, am primit oferte din Germania si Franta pentru a ne prezenta ideea si pentru a o putea integra in diverse sisteme bancare. Asteptam semnalele pe care le vom primi de la banci, din tara sau din strainatate", a subliniat studenta.

Inregistrarea codului PIN si mesajul de deblocare dureaza sase secunde

Echipa de la UBB a lucrat circa 18 ore la aceasta aplicatie, iar varianta urmeaza sa fie dezvoltata si, ulterior, extinsa si la deblocarea unui telefon mobil doar folosind privirea.

Studenta a facut si un exercitiu practic si, atasand un dispozitiv de urmarire a privirii la laptop, a introdus un cod PIN format din patru cifre, fara sa isi foloseasca mainile.

"Toata partea de logare si de pornire a aplicatiei, cu tot cu inregistrarea codului PIN si mesajul de deblocare, dureaza sase secunde. E un timp foarte scurt. Distanta dintre ochi si ecran este de circa 65 de centimetri. Noi inregistram o alternativa la introducerea unei parole, fara a mai fi nevoie de folosirea mainilor", a mai explicat Anca Davidel.

Ioan Lup, un alt membru al echipei, a aratat ca ideea realizarii aplicatiei a venit in urma unei intalniri a membrilor echipei, inainte de hackathon.

"Un coleg a spus ca am putea face un fel de usa a viitorului, care sa se deschida singura, doar privind spre ea, atunci cand o persoana are mainile pline de bagaje. Am zis sa facem o prezentare pentru un bancomat, este o aplicatie utila, de impact", a spus Lup.

Pe langa Anca Davidel si Ioan Lup, din echipa UBB mai fac parte Gereb Istvan, Lorand Ignat, Ovidiu Rosu si Lucian Ziman.