​Google a eliminat din rezultatele motorului de cautare o serie de link-uri catre articole din mari publicatii britanice, dupa ce a primit cereri in acest sens, ca parte a controversatei hotarari a Curtii de Justitie a UE. Eliminarea link-urilor a starnit furie, publicatiile au protestat si spun ca e vorba de cenzura. Ca dovada ca lucrurile sunt complicate si subiective, Google a reactivat o serie de link-uri eliminate initial si este clar ca hotararea Curtii este vaga si interpretabila.

Ca parte a hotararii "dreptului la uitare", Google a primit 70.000 de cereri de eliminare a unor link-uri din rezultatele cautarilor, cele mai multe venind din Franta (peste 14.000), Germania (peste 12.000) si Marea Britanie (8.500). In medie, fiecare cerere individuala cuprinde 3-4 link-uri, astfel ca Google are de analizat si apoi trebuie sa decida daca elimina - sau nu - un total de 250.000 de link-uri.

Google a inceput sa elimine link-uri si, ca dovada de transparenta, a notificat publicatiile britanice catre care duceau link-uri eliminate. E vorba de BBC, Guardian, Sky News, Independent si altele, actiunea starnind furie in randul editorilor de presa.

The Guardian a protestat vehement impotriva eliminarii link-ului catre mai multe articole, inclusiv catre unul despre un arbitru de fotbal care a mintit in legatura cu motivul pentru care s-a razgandit la acordarea unui penalty. Ca dovada ca decizia de a da dreptul la uitare sau de nu-l da, este una foarte greu de luat, Google a revenit si a reactivat link-urile din The Guardian.

Cea mai mare controversa este in jurul unui articol BBC eliminat din rezultatele cautarii, articol despre un fost sef al Merrill Lynch care a fost concediat dupa ce banca a avut pierderi extrem de mari.

Robert Preston, autorul acestui articol scris in 2007, spune ca partea interesanta este ca cererea ca articolul sa nu mai fie gasit in cautarile europene pare sa fi venit de la unul dintre cei care au postat comentarii la acel material. Preston scrie ca partea ingrijoratoare este ca se deschide o portita prin care, oameni care au pus comentarii la diverse articole, pot fi incurajati sa ceara Google ca din motorul de cautare sa nu se mai poata ajunge la acele comentarii.

Cert este ca aceste eliminari arata cat de greu este pentru Google sa ia astfel de decizii si dezbaterea va fi tot mai aprinsa.

Foarte interesante sunt comentariile lui Ryan Heath, purtator de cuvant al vicepresedintelui Comisiei Europene. Intervievat de BBC. El spune ca eliminarea link-ului catre articolul din BBC "nu este o judecata buna" si ca actiunea nu pare sa serveasca interesului public. El mai spune ca decizia Curtii nu ar trebui sa le permita oamenilor "sa-si photoshopeze vietile"

Pe acest lucru insista si The Independent care isi exprima supararea legat de faptul ca au fost eliminate si link-uri catre articolele sale. Practic, oameni sus-pusi pot acum cere Google sa elimine lucruri negative despre ei, iar acest lucru este de netolerat.

Situatia arata ca hotararea Curtii are elemente aproape imposibil de aplicat fiindca sunt foarte multe lucruri subiective, iar granita dintre informatii care sunt de interes public si care nu sunt, este imperceptibila.

Google a spus, imediat dupa anuntarea hotararii, in mai, ca s-au facut prea putine dezbateri, iar situatia din prezent pare sa le dea dreptate fiindca eliminarea unor link-uri a adus mai multe controverse decat rezolvari.