Autoritatile rusesti intentioneaza sa inlocuiasca microprocesoarele americane Intel si AMD, folosite in computerele guvernamentale, cu microprocesorul Baikal, produs pe teritoriul Rusiei, in cadrul unui proiect in valoare de zeci de milioane de dolari, scrie Itar-Tass, citand informatii publicate de Kommersant.

Microprocesorul Baikal va fi proiectat anul viitor de o unitate a producatorului IT T-Platforms, cu sprijin din partea conglomeratului de stat din domeniul apararii Rostec si cu cofinantare din partea gigantului tehnologic controlat de stat Rosnano.

Primele produse vor fi Baikal M si procesoare M/S, proiectate pe baza nucleelor de 64 de biti Cortex A-57, realizate de compania britanica ARM, cu o frecventa de 2 gigahertzi, pentru computere personale si micro-servere.

Procesoarele Baikal vor fi folosite in reteaua guvernamentala de computere si in companiile controlate de stat, care achizitioneaza anual in jur de 700.000 de computere personale in valoare de 500 milioane dolari si circa 300.000 de servere in valoare de 800 milioane dolari. Volumul total al pietii se ridica la circa 3,5 miliarde dolari.