Retailerul Amazon anunta in decembrie 2013 ca testeaza mici aeronave fara pilot pe care le va folosi la livrarile de produse, pe distante mici. Compania are insa o problema fiindca doar dronele agentiilor guvernamentale au voie sa zboare, iar autoritatile nu s-au aratat favorabile dronelor civile, scrie Financial Times.

Amazon Prime AirFoto: Amazon

Micile avioane ar putea duce pachete de maxim 2,3 kg, cu viteze de cel mult 80 km/h si timp de livare nu mai mare de 30 de minute, insa pentru moment doar dronele agentiilor guvernamentale au voie in spatiul aerian american.

Amazon este in continuare interesata de proiect si a trimis catre autoritatea US Federal Aviation Administration (FAA) o scrisoare in care cere o derogare pentru a putea testa dronele. Scrisoarea vine intr-o perioada in care FAA a deschis o dezbatere publica pentru a solicita feed-back in vederea alcatuirii unui set de reguli pentru folosirea micilor aparate fara pilot.

Si alte companii au cerut FAA derogari, cele mai multe fiind din domenii precum agricultura, arheologie si energie. Marea temere a autoritatilor tine de faptul ca aceste aeronave ar putea fi extrem de usor folosite si pentru atentate.

Hotararile anterioare ale FAA nu sunt favorabile unui astfel de serviciu, dupa ce un document legat de folosirea dronelor prevedea ca nu pot fi folosite pentru a livra pachete contra unei taxe. Documentul, desi nu pomenea numele Amazon, spunea ca dronele nu pot fi folosite in scop comercial, astfel ca era respinsa ideea Amazon care spunea ca s-ar putea ca livrarile in sine sa fie gratuite, insa cu conditia ca doritorii sa plateasca un abonament anual.

Jeff Bezos, seful companiei, spunea ca, desi pare o idee SF, tehnologia este avansata, si prin micile drone comenzile pot fi onorate chiar la jumatate de ora de la inregistrare. Dronele pot duce maxim 2,3 kg, insa doar o cincime dintre pachetele trimsie prin Amazon sunt mai grele.

Bezos spuneaca vor trece probabil patru-cinci ani pana cand serviciul Prime Air va fi disponibil, deoarece si regulamentele trebuie sa se schimbe pentru a da voie dronelor apartinand unor organizatii civile.