​Gigantul IT chinez Baidu, cunoscut pentru motorul de cautare si pentru propria varianta de Street View, se ia dupa Google intr-un nou domeniu si va crea o masina autonoma. La proiect se lucreaza deja si un prototip va fi gata la final e 2014 sau inceput de 2015. Chinezii spun ca masina gandita de ei are la baza o idee complet diferita fata de Google, noteaza Financial Times.

Baidu este foarte putin cunoscuta in Europa, dar in China e de departe cel mai cunoscut motor de cautare. Compania cu 34.000 de angajati are afaceri anuale de peste 3,5 miliarde euro, astfel ca e un gigant ce poate activa in mai multe domenii.

Baidu spune ca lucreaza la un proiect prin care pe masinile care fac fotografii pentru varianta chineza de "Street View" vor fi montati senzori si camere care sa-i dea un mare grad de autonomie masinii.

Insa chinezii nu spun ca e vorba de o masina ce se poate conduce complet fara sofer, ci o masina cu un inalt grad de autonomie ce se vrea a fi un asistent pentru sofer, nu un inlocuitor al acestuia.

Elocventa este descrierea facuta de But Kai Yu, vicepresedinte de dezvoltare la Baidu: masina se vrea a fi precum un cal care stie drumul si se descurca, iar cand proprietarul vrea sa preia comanda, o poate face instant.

Cei de la Baidu spun ca oamenii inca vor sa conduca masini si sa se bucure de experienta aceasta, iar prototipul gandit este un asistent ultra-avansat care sa ajute soferul, colectand in timp real date din jur.

Google testeaza masini autonome de peste cinci ani, iar anul acesta a prezentat propriu prototip. Compania a constatat ca e mult mai viabil sa faca un model complet autonom decat unul la care sa se alterneze extrem de rapid intre controlul preluat de sofer si 100% autonomie.