Microsoft este anchetata de autoritatile chineze care au facut luni si perchezitii la mai multe sedii, motivul fiind ca gigantul american ar detine monopol pe piata sistemelor de operare. In trecut mai multe companii americane de IT au avut conflicte cu autoritatile de la Beijing care in ultimul an au deschis anchete contra unor mari grupuri straine din domenii precum tehnologie, farma si alimentatie.

Inspectori ai Administratiei de Stat pentru Industrie si Comert (SAIC) au efctuat luni perchezitii si au confiscat computere de la sediile Microsoft din Beijing, Shanghai, Chengdu si Guanghzhou, fiind interogati si o serie de angajati, noteaza AFP.

Microsoft a confirmat ca exista o ancheta, dar nu a dat detalii despre ea. Un angajat al companiei a declarat, sub protectia anonimatului, ca grupul e acuzat ca detine monopolul pe piata sistemelor de operare unde are 95% cu Windows. Oficialii chinezi nu au facut comentarii pe subiect, insa in luna mai autoritatile chineze au spus ca in instituttiile de stat va fi interzis sistemul de operare Windows, din motive de securitate.

Decizia vine la putin timp dupa ce justitia americana a trimis in judecata cinci ofiteri ai Armatei chineze acuzati de spionaj informatic. Intre cele doua tari climatul este unuil tensionat cand e vorba de IT, americanii acuzand China ca face tot ce poate pentru a fura secrete comerciale de la companiile din SUA. China, in schimb, a raspuns ca este degeaba diabolizata si spune ca este victima atacurilor informatice venite din SUA.

Giganti precum Apple si Google au avut si inca au probleme in China, insa in ultimele luni companii occidentale din diverse domenii sunt anchetate in aceasta tara unde climatul de afaceri nu este foarte "prietenos".

Microsoft a mai fost anchetata (si amendata) pentru (posibil) abuz de pozitie dominanta, in 2013 primind in Europa a amenda de peste 500 milioane euro.