Guvernul chinez a renuntat la achizitia de softuri antivirus ale companiilor Symantec si Kaspersky Lab, din motive de securitate, au declarat surse apropiate situatiei, relateaza agentia Bloomberg, preluata de Mediafax.

Excluderea a avut loc dupa ce Ministerul pentru Securitate Publica a avertizat in iunie ca programele antivirus ale Symantec prezinta vulnerabilitati de securitate, au spus sursele citate.

Agentia pentru achizitii a Chinei a eliminat programele antivirus ale celor doua companii de pe o lista a softurilor aprobate, care include si produse ale unor companii locale, precum Qihoo 360 Technology si Kingsoft.

China a intensificat verificarea companiilor straine, dupa dezvaluirile lui Edward Snowden referitoare la programul de spionaj al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, si inculparea a cinci ofiteri de armata chinezi pentru sustragerea de informatii.

Google si Apple au fost criticate de presa de stat chineza pentru ca ar fi colaborat cu autoritatile americane in activitati de spionaj, in timp ce Microsoft a fost exclusa de la o comanda de achizitie a guvernului chinez.

"Symantec nu include functii ascunse in tehnologia sa, nici pentru NSA nici pentru oricare alta entitate guvernamentala", potrivit unui comunicat al companiei.

Kaspersky Lab a anuntat la randul ei ca "investigheaza si colaboreaza cu autoritatile chineze in aceasta problema", precizand ca este prematur sa intre in detalii in acest moment.

Potrivit Ministerului de Securitate Publica, programul Symantec pentru prevenirea pierderii datelor are probleme de securitate care ar putea permite accesul din exterior, a spus o alta sursa.

Publicatia Beijing Youth Daily a relatat vineri ca Symantec si Kaspersky au fost excluse de catre guvernul chinez.