Preturile procesoarelor au scazut atat de mult, iar ecosistemul de prodcutie din Shenzen a ajuns atat de eficient, incat cele mai ieftine tablete din piata vor ajunge sa coste sub 35 de dolari, scrie PC World care citeaza analisti din piata. In SUA, cele mai ieftine tablete sunt 45-50 dolari, iar la noi, sub 200 de lei. Problemele lor tin de fiablitate si specificatii, multe dintre ele blocandu-se descurajant de des.

Cele mai scumpe tablete sunt peste 3.000 de lei si au specificatii excelente, insa multi nu si le permit. La polul opus sunt modele de sub 300 de lei, chiar de sub 200, ale unor marci "no-name" care se adreseaza unor utilizatori nepretentiosi.Partea buna tine de pretul care face ca aproape oricine sa isi permita o tableta. Partea rea este ca tableta se poate strica in doar cateva zile sau saptamani.

Pe Amazon, cele mai ieftine tablete costa intre 45 si 50 de dolari, avand rezolutie foarte scazuta a ecranului de 7 inch si procesoare single-core sau dual-core de la companii chinezesti precum Allwinner.

Ei bine, aceste tablete si asa ieftine vor deveni si mai ieftine fiindca Allwinner a redus costul unui procesor quad-core la 4 dolari, spune un analist citat de PC World. La acest pret de vanzare se vor reduce mult costurile celor mai ieftine tablete, la sub 35 de dolari, iar procesorul va suporta o rezolutie de 1280 x 800, mult superioara tabletelor din prezent.

Ca si pana acum, cele mai ieftine tablete vor fi produse de companii chinezesti no-name si vor fi vandute pe diverse piete sub brand-urile unor companii locale. Aceste tablete ultra low-cost se vor adresa celor care nu au mai avut niciodata tableta si pot fi aproape "de unica folosinta" fiindca numai cei mai nepretentiosi pot fi multumiti de ele. In plus, aceste modele pot avea garantie limitata sau inexistenta.

Un efect va fi si faptul ca presiunea reducerii preturilor va fi simtita si de companiile de traditie care nu prea au scazut sub 100 de dolari la tablete.

In zona Shenzen sunt produse milioane de tablete pe saptamana si ecosistemul este tot mai bine pus la punct, bazandu-se pe cantitate, deoarece marjele de profit sunt foarte mici la tabletele ultra low-cost. Profitul poate fi obtinut doar prin volume uriase de vanzari.