Agentia americana de securitate NSA si-a construit propriul "Google", un motor de cautare numit ICReach care permitea cautarea rapida in giganticele cantitati de date colectate de agentie, arata cele mai noi documente secrete ale lui Edward Snowden. Le Monde, care citeaza informatiile site-ului The Intercept. noteaza ca datele puteau fi accesate si de agentii partenere din alte tari, iar programul a fost operational incepand cu anul 2007. Datele se refereau la comunicatiile telefonice si online facute de cetatenii monitorizati de agentie.

ICEReach, schema de functionareFoto: The Intercept

ICReach este practic un motor de cautare care sa usureze accesul la giganticele cantitati de date colectate de NSA. E vorba mai precis de "metadate", adica nu continutul propriu-zis al comunicarilor dintre diverse persoane , ci de informatii conexe despre comunicari: cine cu cine a vorbit la telefon sau pe e-mail, cand a vorbit, cat a durat conversatia, dar si numarul unic IMEI al telefonului.

In total sunt 850 de miliarde de date despre e-mail-uri, internet chat si convorbiri telefonice. Documentele arata ca in 2010 peste 1.000 de analisti de la 23 de agentii americane aveau acces la acest motor secret de cautare. Mai mult, informatiile erau si la dispozitia agentiilor secrete din patru tari partenere: Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda.

Programul a fost dezvoltat incepand cu 2006 si a fost gata la final de 2007 la initiativa fostului sef NSA Keith Alexander. Chiar daca programul nu permitea accesul la continutul comunicarilor, ci doar la metadate, uriasele cantitati de informatie ce puteau fi gasite erau in masura sa reconstituie cu fidelitate componenta anturajului unei persoane si activitatile acesteia, putand fi deduse multe lucruri personale.

Documentele dezvaluite acum arata ca, desi majoritatea datelor erau legate de persoane straine, o buna parte dintre informatii se refereau si la cetetani americani, lucru ce contravine legislatiei SUA.

The Intercept , care a obtinut documentele lui Edward Snowden, spune ca e prima dovada extrem de clara ca NSA a pus de ani buni cantitati uriase de date la dispozitia altor agentii americane precum FBI si Drug Enforcement Administration.