Agentia americana NSA a construit un fel de "Google" pentru accesul instant la miliardele de date colectate din comunicatiile celor monitorizati
ICReach este practic un motor de cautare care sa usureze accesul la giganticele cantitati de date colectate de NSA. E vorba mai precis de "metadate", adica nu continutul propriu-zis al comunicarilor dintre diverse persoane , ci de informatii conexe despre comunicari: cine cu cine a vorbit la telefon sau pe e-mail, cand a vorbit, cat a durat conversatia, dar si numarul unic IMEI al telefonului.
In total sunt 850 de miliarde de date despre e-mail-uri, internet chat si convorbiri telefonice. Documentele arata ca in 2010 peste 1.000 de analisti de la 23 de agentii americane aveau acces la acest motor secret de cautare. Mai mult, informatiile erau si la dispozitia agentiilor secrete din patru tari partenere: Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda.
Programul a fost dezvoltat incepand cu 2006 si a fost gata la final de 2007 la initiativa fostului sef NSA Keith Alexander. Chiar daca programul nu permitea accesul la continutul comunicarilor, ci doar la metadate, uriasele cantitati de informatie ce puteau fi gasite erau in masura sa reconstituie cu fidelitate componenta anturajului unei persoane si activitatile acesteia, putand fi deduse multe lucruri personale.
Documentele dezvaluite acum arata ca, desi majoritatea datelor erau legate de persoane straine, o buna parte dintre informatii se refereau si la cetetani americani, lucru ce contravine legislatiei SUA.
The Intercept , care a obtinut documentele lui Edward Snowden, spune ca e prima dovada extrem de clara ca NSA a pus de ani buni cantitati uriase de date la dispozitia altor agentii americane precum FBI si Drug Enforcement Administration.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
2. Ce iar nu se spune, este că legile din UE de tipul ”Big-Brother”, adică de stocare a datelor (= meta-date, nu conținutul) sunt o dovadă a presiunii unor servicii secrete străine, pentru ca aceste date să aibă temei legal pentru a fi stocate, cu precizarea că nici Directiva 2006/24/CE nu obliga expres ca LOCAȚIA DE STOCARE să fie pe teritoriul UE. Așadar, nu-i așa că-i mai ieftin de stocat pe alt continent, dacă tot nu erau despăgubiți operatorii pentru aceste servicii ?
3. Este destul de multă liniște printre furnizorii telecom (inclusiv din România), deși site-urile abundă cu informații de genul: date de localizare, seria IMEI, etc.
Think again !
1. Ai vazut cumva in Europa vreo firma care sa conceapa si sa produca echipamente de telecom profesionale??? Normal ca suntem la mana americanilor.
2. Imi poti spune vreun proiect major si stabil de OS in Europa? Normal ca suntem la mana americanilor.
3. Totusi, ce ai vrea sa iti spuna operatorul de telefonie? Gogu, vezi ca te ascultam? Asta vrei sa auzi?
Nu raman prea multe alternative.
mentalitate de 'oitza barsana'