Google a anuntat ca de doi ani lucreaza la un nou proiect prin care mini-avioane ce nu au nevoie de control uman pot livra diverse tipuri de produse. Proiectul Wing este inca in faza de test si vor mai trece ani buni pana sa fie complet functional, insa compania a prezentat un scurt clip cu o livrare in Australia. Retailerul Amazon.com a anuntat planuri serioase de a face livrari cu dronele, insa marele obstacol tine de regulile care nu permit inca dronelor civile sa zboare liber.

Drona din Project WingFoto: Captura YouTube

Google a prezentat un filmulet cu o drona ce are o anvergura a aripilor de 1,5 metri, aeronava despre care compania spune ca e mult mai apropiata de masinile care se conduc singure, decat de micile aeronave telecomandate cu care oamenii se joaca prin parcuri.

Google admite ca vor mai trece ani buni pana cand proiectul sa poata fi pus in practica, dar compania spune ca vorbim de un mod de livrare mai economic si viabil in locuri izolate. Dronele pot parcurge o ruta prestabilita, iar in anii urmatori trebuie lucrat la mai multe aspecte tehnice: cum sa evite micile aerronave obstacolele, cum sa detecteze alte aeronave si cum sa poata fi redusa zona de aterizare, astfel incat drona sa se poata opri chiar pe pragul usii.

Cel mai greu va fi insa ca autoritatile americane sa se lase convinse sa permita astfel de servicii cu drone civile, teama fiind ca aceste aeronave ar putea fi folosite pentru atentate teroriste.