​Panasonic a anuntat la targul de tehnologie IFA Berlin ca readuce in Europa marca Technics, celebra in trecut pentru sistemele audio hi-fi foarte populare in randul DJ-ilor. Technics revine cu doua sisteme audio hi-fi care vor fi lansate in decembrie anul acesta in Europa si in 2015 in restul lumii. Technics a fost creata in 1965 si a avut foarte multi clienti fideli in anii 80' si 90' iar anuntul din 2010 legat de retragerea marcii a dezamaggit multa lume.

Technics seria R1Foto: Panasonic

Anuntul revenirii brand-ului a fost facut de pianista japoneza Michiko Ogawa, fost inginer la Technics si acum sef al noului proiect Technics. Ogawa spune ca inca exista cerere pentru muzica la super-calitate, astfel se justifica si reintroducerea Technics, o marca ce va profita de trecutul sau.

Technics revine in Europa dupa sase ani in care nu au mai fost lansate produse noi, iar in oferta sunt doua sisteme audio de inalta fidelitate: seria Class R1 si sistemul C700. Class R1 are trei componente: un amplificator stereo puternic, un sistem de boxe si un network audio control player, in timp ce sistemul C700 are patru componente: amplificator stereo integrat, CD player, sistem de boxe si network audio player.

Technics producea la apoegul sau intreaga gama de sisteme audio profesionale, precum boxe pentru cluburi si discoteci, amplificatoare puternice si combine audio. Mai ales in lumea DJ-ilor brand-ul era foarte apreciat, in special datorita fiabilitatii. Dupa Revolutia din 1989 marca Technics a avut vanzari importante si la noi, mai ales pe la mijlocul anilor 90' cand casetofoanele si combinele audio erau la moda si se deschideau si discoteci care aveau nevoie de echipamente audio puternice.

Dupa 2000 prezenta brand-uli s-a diminuat mult la noi, dar mai ales in pietele mari unde cererea pentru echipamentele marcii a scazut puternic. Marca, desi cu o istorie bogata in spate, trebuia sa sufere o restructurare a gamei de produse pentru a nu mai aduce pierderi. Marca nu a disparut, insa un produs esential a fost scos din asamblare si s-au pastrat doar cateva produse vandute mai ales in Japonia.

Panasonic anunta in toamna lui 2010 incetarea productiei de pick-up-uri analogice Technics care se fabricau din anii 70'. Producatorul japonez punea decizia pe seama vanzarilor foarte scazute si a dificultatilor intampinate in procurarea componentelor necesare productiei. Fanii echipamentelor audio performante au decretat atunci ca se incheia o era, dar compania si-a justificat decizia prin date financiare.

Vanzarile din ultimul an de existenta a categoriei au reprezentat doar 5% din cele din 2000, iar productia de discuri de vinil din Japonia a scazut la doar 400 000, fata de varful de 70 de milioane, inregistrat in urma cu 45 de ani. Comunitati ale DJ-ilor din toata lumea s-au aratat extrem de dezamagite de decizia conducerii Panasonic.

Cea mai veche serie de pick-up-uri Techinics, SL-1200, s-a aflat in productie din 1972 si a avut vanzari de peste 3,5 milioane de exemplare, devenind un echipament iconic in multe cluburi din intreaga lume.