Apple a prezentat mult-asteptatul ceas inteligent, modelul urmand a fi disponibil de la inceput de 2015. Apple a gandit o interfata speciala pentru ceasul Watch si pentru a usura utilizarea a plasat o rotita pe lateral pentru a intra si naviga in aplicatii. Ceasul va costa 349 de dolari in SUA, ceea ce inseamna ca in Europa va fi peste 350 de euro. Ceasul functioneaza doar sincronizat cu un iPhone si vor fi disponibile doua versiuni cu marimi diferite ale ecranului: 1,5 si 1,65 inci.

Apple WatchFoto: Apple

Apple Watch are touchscreen care simte si puterea cu care este apasat si functioneaza doar sincronizat cu iPhone-ul. Pentru a usura folosirea unui ecran tactil mic, pe partea lateral dreapta a fost plasat un "digital crown" o mica rotita ce poate fi utilizata pentru a naviga prin aplicatii si pentru a te intoarce la ecranul principal.

Apple Watch

Apple Watch

Foto: Apple

Ceasul se incarca wireless prin inductie, iar bateria trebuie sa reziste o zi pana la o noua incarcare. Printre senzori se numara accelerometrul si cel care masoara pulsul, iar Apple insista ca ceasul va fi apreciat mai ales de cei care fac sport si vor sa-si monitorizeze starea de sanatate. Pe Apple Watch poate fi folosita aplicatia Siri, iar la aplicatia cu Harti, userului ii vor fi indicate prin vibratii momentele cand trebuie sa faca la stanga sau la dreapta.

Exista mai multe "colectii" cu diverse tipuri de curele, inclusiv unele sport dar si unele de fite, cu aur de 18 karate. Apple Watch functioneaza cu iPhone 5, 5C, 5S, 6 si 6 Plus, Pe ceas poate fi utilizata si aplicatia de plati contactless Pay, lansata acum.

"Este urmatorul capitol din povestea Apple. Este cel mai personal terminal pe care l-am creat si ne-am propus sa facem cel mai bun ceas din lume. (...) E incredibil de personalizabil, astfel incat sigur puteti sa gasiti unul care sa va reflecte stilul sau gustul", spune CEO-ul Apple, Tim Cook. "Lucram de mult timp la acest ceas si fiecare departament din Apple a fost implicat", spune Tim Cook care a precizat ca ar fi fost groaznic ca pe Watch sa fie o interfata micsorata a iPhone-ului, astfel ca a fost creata una speciala si adaptata pentru el.

Piata smartwatch-urilor a luat avant si, de la cateva modele, s-a ajuns la un numar mare de terminale cu preturi intre 100 si 400 de euro si specificatii diverse. Cele mai multe pot functiona doar sincronizate cu un smartphone, bateria tine maxim o zi, rezolutia ecranului este in general mica, iar designul este in multe cazuri neatragator.

Despre smartwatch-ul Apple s-a scris enorm in ultimii trei ani, insa compania nu a dat niciun fel de informatii despre un astfel de produs. Totusi, foarte multa lume e convinsa cu un smartwatch Apple poate fi "locomotiva" pietei si ca poate schimba orientarea concurentilor.