​Apple a prezentat marti seara ceasul inteligent Watch despre care s-a speculat mult in ultimul an. Modelul va costa de la peste 350 de euro in Europa cand va ajunge, peste cateva luni, iar scepticii spun ca nu doar pretul este o problema, ci si faptul ca s-a pus prea putin accent pe tehnologie si prea mult pe stil. Insa cei entuziasmati de ceas spun ca este exact ce trebuia pentru ca piata sa se puna in miscare: un produs exceptional. Intra in articol pentru a citi despre ceas si pentru a vedea clipuri cu primii oameni care s-au jucat cu el.

Apple WatchFoto: Apple

Unii ar spune ca e un biet ceas in stilul celor pe care le-ai putea cumpara cu cativa lei din en-gros de la "Europa". Fanii Apple vor spune ca e o minunatie care isi merita banii. Cer e ca ceasul Apple s-a lansat, dar mai sunt o multime de lucruri de aflat.

Apple nu a publicat toate specificatiile ceasului Watch fiindca mai sunt cateva luni bune pana la lansare. Modelul are senzor de puls si accelerometru, mai putin decat se asteptau fanii tehnologiei, iar fara a fi sincronizat cu iPhone 5 sau 6, ceasul este inutil.

Sunt disponibile doua marimi de ecran: 1,5 si 1,65 inci, insa curelele si bratarile disponibile sunt diverse atat la culori, cat si la materiale, ceea ce face ca ceasul sa fie cel mai personalizabil terminal lansat pana acum de Apple.

Totusi, e posibil sa se fi insistat prea mult pe partea de moda, de fashion, in detrimentul tehnologiei, scrie presa engleza, iar Apple a angajat in ultimii ani executivi de la companii de moda, precum Burberry, pentru a avea o strategie din acel domeniu. O dovada ca se pune accent pe moda este si faptul ca vor fi trei "colectii" ale ceasului, dintre care una sport si una de fite, cu ceasuri placate cu aur.

Va fi un articol la moda, asta e clar si multi si-l vor lua doar fiindca e Apple si fiindca va fi in voga macar in primele luni dupa lansare. In plus, o buna parte dintre primele mini-review-uri spun ca designul este simplu si reusit, in stilul Apple, mai ales ca multe dintre smartwatch-urile rivale nu arata prea grozav.

Cea mai mare critica la adresa Watch tine insa de pret: de la 349 dolari in SUA inseamna de 350-400 euro in Europa, fiind posibil ca variantele de fite sa ajunga la 500 de euro. Apple nu scoate produse ieftine, insa pe piata smartwatch-urilor preturile scad puternic si pot fi gasite modele cu mai multe tehnologii la sub 250 de euro. Iar la 350 de euro pot fi gasite smartphone-uri excelente care au infinit mai multe functii decat ceasul.

Un alt minus este faptul ca trebuie folosit sincronizat cu un iPhone, in caz contrar multe dintre functii fiind inoperabile. Un ceas cu SIM ar fi fost mult mai scump, astfel ca s-a ales varianta "dependentei" de iPhone, insa cei care au 4S sau model mai vechi nu vor putea folosi ceasul, limitare care reduce numarul de potentiali clienti.

Un alt repros tine de lipsa camerei - care insa nu ar fi fost prea grozava si deci nu in traditia Apple - dar mai ales de lipsa Wi-Fi-ului si GPS-ului incorporate, pentru acestea ceasul trebuind sa fie sincronizat cu iPhone-ul.

Partile laudate nu sunt insa putine. Se insista mult pe aplicatiile de monitorizat activitatile sportive, ecranul are rezolutie buna, iar zoom-ul dar si navigarea prin aplicatii pot fi realizate printr-o rotita plasata lateral-dreapta, nefiind nevoie sa te chinui cu degetul pe ecran. Sunt mai multe moduri de a trimite mesaje cu ajutorul ceasului, inclusiv prin dictare, pot fi folosite aplicatii de navigatie si ceasul te avertizeaza prin vibratii cand trebuie sa schimbi directia, iar asistenul Siri poate fi utilizat si el.

Un lucru bun este si ca ceasul poate fi folosit pentru plati electronice contacless prin NFC si prin noua aplicatie Apple Pay, ceea ce il face mai util.

Mai rar s-a starnit in ultimii ani atat de multa controversa in jurul unui produs. Unii spun ca ceasul pare un produs neterminat, prezentat prea devreme. Pretul e o problema, la fel si "dependenta" de un iPhone. Insa Apple are fanii sai, oameni care ar da oricat pe produsele unor companii care nu i-a dezamagit. In plus, intre clientii ceasului se vor numara foarte multi care pur si simplu vor sa arate ca isi permit cel mai nou gadget si vor neaparat sa se afiseze cu el. Si in Romania vor fi destui altfel de oameni, astfel ca nu ar trebui sa ne mire daca in primavara lui 2015 primii posesori de Watch vor da si peste 2.000 de lei...