​Google a primit in prima parte a anului de la agentiile guvernamentale romanesti si de la instante 20 de cereri de informatii legate de incalcarile unor reglementari sau de activitati infractionale, arata cel mai nou raport de transparenta publicat de compania americana, Guvernul SUA a trimis la Google peste 12.000 de solicitari despre diversi useri, iar din Franta si Germania au venit peste 3.000 de cereri.

Google a primit in prima parte din 2014 un total de 31.698 solicitari de informatii despre mai bine de 48.000 de conturi si a onorat solicitarile in 65% din cazuri. Compania spune ca guvernele au devenit tot mai insistente in a obtine informatii, iar ca dovada e faptul ca la primul raport, in 2009, au venit din toata lumea numai 12.000 de solicitari, iar in ultimul trimestru din 2013 au fost 27.000.

Din Romania au venit semestrul trecut 20 de cereri legate de 56 de conturi de utilizatori si Google a raspuns afirmativ la 60% dintre ele.

Agentiile guvernamentale, instantele judecatoresti si partile proceselor civile solicita in mod regulat companiilor de tehnologie si telecomunicatii informatii privind modul in care o anumita persoana a utilizat serviciile respectivelor companii, iar datele raportului exact la asta se refera, incluzand Google si YouTube.

Cele mai multe cereri au venit din SUA, peste 12.500, Google onorand 84% dintre ele. Din Germania au venit 3.300, din Franta, 3.000, iar din India 2.800. Dintre tarile mici, Singapore a trimis cele mai multe cereri: peste 1.000, iar din regiune Bulgaria a trimis o cerere si Ungaria, 17.

Diverse legi le permit agentiilor guvernamentale sa investigheze incalcarile reglementarilor sau activitatile infractionale. Google primeste solicitari privind datele utilizatorilor de la agentii guvernamentale care investigheaza activitatea infractionala, de la agentii administrative, de la instante judecatoresti si de la alte entitati.

Cand primeste o astfel de solicitare, Google o examineaza pentru a se asigura ca aceasta este conforma cu cerintele legale si cu politicile companiei. In general, pentru a onora o astfel de solicitare, aceasta trebuie efectuata in scris, semnata de un reprezentant oficial autorizat al agentiei solicitante si emisa in virtutea unei legi adecvate.

"În unele cazuri, putem refuza să furnizăm informații sau putem încerca să restrângem sfera de aplicare a solicitării", spune cei de la Google.