Hackeri chinezi platiti de Beijing au atacat in 12 luni de cel putin 20 de ori companii pe care armata SUA le-a angajat pentru diverse activitati legate de miscarile de trupe si de logistica, arata ca un raport al Senatului SUA, citat de Reuters. Hackerii au luat la tinta mai aels companii de aviatie, de tehnologie si contractori ai US Army.

Un comitet al Senatului SUA a analizat diverse documente pe care le-a facut acum publice sub forma unui raport. Concluzia este ca in ultimul an au fost 20 de atacuri informatice asupra unor companii contractoare si numai doua au fost depistate prompt de autoritati.

Raportul a gasit probleme la partea de raportare a incidentelor si se subliniaza faptul ca exista lacune de comunicare intre diverse institutii SUA care ar trebui sa raspunda acestor atacuri.

"Aceste imixtiuni pe timp de pace in retele cheie ale contractorilor din industria de aparare reprezinta inca o dovada a actiunilor agresive ale Chinei in spatiul cibernetic", spune senatorul Carl Levin, presedinte al comisiei. "Descoperirile reprezinta o avertizare ca trebuie sa facem mult mai mult pentru a proteja sistemele strategice importante in fata atacurilor si sa impartasim rapid informatiile despre intruziuni, cand acestea apar", mai spune Levin.

Dmitri Alperovitch, expert in cyber-securitate spune, citat de Reuters, ca in ultimii ani China s-a aratat extrem de interesata de sistemele de aparare ale SUA si a atacat in punctele mai slabe: companiile angajate de Armata SUA pentru diversele operatiuni. Aceste companii, explica el, folosesc internetul clasic pentru a comunica, spre deosebire de Armata SUA care utilizeaza retele speciale secrete.