Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a spus vineri pentru AFP ca autoritatile concep masuri pentru a proteja internetul rus contra "imprevizibilitatii" Occidentului, declaratiile venind pe fondul informatiilor publicate de presa rusa care spune ca se cauta proiecte de "decuplare" a Rusiei de restul internet-ului, in caz de razboi.

"Din cauza imprevizibilitatii totale a SUA si UE trebuie sa luam masuri pentru a ne garanta securitatea", spune Dmitri Peskov, vis-a-vis de informatiile publicate de surse de cotidianul Vedomosti.

El a adaugat ca "sunt studiate in permanenta masuri legate de securitatea internmetului rus la diverse nivele administrative".

Vedomosti a scris vineri ca presedintele Putin va prezida o intalnire speciala a consiliului de securitate pentru a discuta posibilitatea decuplarii spatiului cibernetic rus de restul World Wide Web-ul, in caz de razboi sau de situatie de urgenta. Publicatia scrie ca se vor tine intalniri cu diversi responsabili la nivel inalt pentru a se vedea "cum ar putea functiona un segment rus al internetului, in cazul situatiilor de urgenta".

Intrebat despre posibilitatea decuplarii internetului rus de restul lumii, Peskov a spus ca Moscova e "pregatita pentru orice situatie", insa a subliniat ca nu se ia in considerare "deconectarea Rusiei"..

Vedomosti noteaza ca nu va fi usor sa se impuna un control dur asupra internetului in Rusia fiindca, spre deosebire de cel chinez, internetul rus e profund integrat cu reteaua mondiala,

Publicatia mai citeaza un angajat al unui provider important care spune ca Rusia vrea de fapt sa se protejeze in caz ca occidentalii vor impune sanctiuni suplimentare care ar implica si internetul.