Atacurile informatice afecteaza sute de mii de oameni in fiecare zi si cele mai conservatoare estimari arata ca pagubele cauzate anual sunt de peste 150 miliarde dolari. Cateva tari se remarca in acest peisaj al atacurilor informatice; sunt tari care si-au format "armate" cibernetice, care ataca sarguincios tinte externe si care s-au specializat in diverse tipuri de infractiuni.

Cele mai alarmante rapoarte spun ca zilnic sute de mii de oameni sunt victime ale infractionalitatii informatice, cel mai adesea insemnand ca hackerii pun mana pe datele lor personale si le vand. Sunt compromise mereu conturi bancare, detalii despre carti de credit ajung sa fie vandute "la calup" pe sume mari, iar smartphone-urile sunt tinte viabile, mai ales ca proprietarii lor nu instaleaza programe antimalware.

Diverse rapoarte incearca sa estimeze cat pierd anual consumatorii din cauza atacurilor informatice, cele mai mici valori fiind de 150 miliarde dolari, cu maxime ce trec de 400 miliarde dolari. Pare mult si e greu de estimat exact, insa cu siguranta problema e grava, de vreme ce cateva tari se remarca printr-o trista "traditie" in domeniu. Iar infractorii informatici "iau" urma banilor si unde simt ca e rost de capatuiala, profita si de sisteme de aparare insuficient dezvoltate.

China

Cea mai populata tara de pe glob are si cea mai mare populatie "online", peste 550 de milioane de utilizatori. China e faimoasa nu doar pentru numerele mari ce o definesc, ci si prin imensul Great Firewall of China, sistemul de cenzura a internetului ce impiedica la maxim diseminarea informatiilor considerate sensibile de autoritati. Acest sistem a primit in 2013 un "upgrade" si este acum si mai eficient, totul pentru a nu da idei opozantilor regimului care ar putea profita de internet si de uriasa liberate ce il guverneaza, pentru a se organiza.

Mai multe orase sunt armate de cenzori care au grija ca lucrurile periculoase sa nu se raspandeasca si blocheaza rapid luarile de atitudine de pe Sina Weibo, cea mai mare retea sociala a tarii. Insa in ultimii doi ani s-a scris tot mai mult despre hackerii chinezi, care actioneaza in grupuri organizare si care au inceput sa tinteasca banci din SUA sau mari companii din energie. Miza chinezilor nu mai este sa "destabilizeze" site-uri mari, ci sa fure informatii valoroase pe care sa le foloseasca apoi pentru a scoate produse "clona" cu costuri de dezvoltare zero.

Miza financiara este asadar uriasa: chinezii vor sa obtina (si in multe cazuri reusesc) schite de design ale unor produse pe care americanii le au in pregatire. Tot mai multi tineri chinezi se "antreneaza" pentru a participa la atacuri informatice, o buna parte dintre ei avand in prealabil experiente negative la companii de asamblare de electronice unde erau chinuiti 16 ore/zi pe salarii derizorii.

China este o forta in infractionalitate cibernetica, dovada fiind si faptul ca pe lista FBI a celor mai cautati "cyber-criminali" se gasesc mai multi chinezi, pe locul doi fiind Rusia.

O particularitate tine si de faptul ca, spre deosebire de alte tari cu criminalitate informatica ridicata, in China grupurile independente sunt destul de rare, cei mai multi ajungand sa fie recrutati de autoritati si sa lucreze in slujba lor. Tocmai de aceea se vorbeste despre o adevarata "oaste" de infractori informatici pusi sa atace tinte externe. Sunt oameni bine platiti, privilegiati, incadrati pe diverse specializari, nivelul de trai mult superior chinezilor de rand actionand ca factor motivant pentru munca lor.

SUA reproseaza Chinei ca nu face destul pentru a pedepsi infractorii informatici, cea din urma sustinand de cele mai multe ori ca americanii exagereaza si ii "demonizeaza". Totusi, cele mai noi informatii arata faptul ca hackeri platiti de autoritatile de la Beijing au atacat de 20 de ori in ultimul an companii care au contracte cu Armata SUA, in incercarea de a obtine date militare importante.

Rusia

Cea mai intinsa tara de pe glob are un loc special in peisajul infractiunilor informatice, mai ales la partea de creativitate. In Rusia au fost creati virusi de amploare, tara avand un numar mare de absolventi de informatica care au luat-o pe cai ilegale din cauza ca nu si-au gasit de lucru. Rusii s-au remarcat prin atacuri indraznete si de mare sonoritate, precum cel asupra retailer-ului american Target, petrecut la final de 2013. Tot rusii au fost mereu prompti in a "dobori" site-uri ale unor institutii din tari considerate dusmane (cum ar fi Georgia in 2008 sau Ucraina in 2014).

Ca rusii lucreaza in stil mare o dovedeste si faptul ca unul dintre cei mai cautati oameni de catre FBI este Evgheni Bogacgev despre care se crede ca a infectat peste 500.000 de computere cu malware care fura date bancare, iar prejudiciul creat e estimat la circa 100 de milioane dolari.

In afara de hackerii care traiesc in Federatia Rusa, exista grupuri semnificative de hackeri vorbitori de rusa care traiesc in foste tari URSS dar si in SUA sau Europa de Vest. Cei din Rusia comunica eficient cu rusii din alte tari, constituind retele care tin sa controleze toate etapele furtului de date si informatii.

Rusii tintesc de multe ori anumiti indivizi si nu institutii, iar in Federatia Rusa actiunile infractionale sunt mult ajutate de mediul dominat de coruptie si de faptul ca autoritatile aleg sa nu actioneze in fata multor ilegalitati.

Brazilia

Brazilia este o tara avangardista in mai multe domenii, unul fiind internet banking-ul care s-a dezvoltat puternic inca inainte de anii 2000. Cu 100 de milioane de internauti, tara sud-americana este o piata imensa pentru online banking si plati pe internet, lucru care a atras si "greii" infractionalitatii online. In Brazilia sunt raspanditi Bancos Trojans, o familie de malware care ajuta la furtul datelor bancare ale clientilor din America Latina, insa in ultimul an a facut ravagii si "viermele" Conficker. In Brazilia, nivelul de protectie al sistemelor impotriva virusilor e foarte slab, mai ales ca rata pirateriei software este foarte mare.

Brazilia a fost in centrul atentiei in aceasta vara si datorita Cupei Mondiale la Fotbal care a dat infractorilor motive sa creeze botnet-uri (retele de computere controlate de ei) care sa fie puse la treaba pentru a sifona bani. Intr-unul dintre incidente a fost implicat si cel de care pomeneam mai sus, rusul Evgheni Bogacgev "vanat" de FBI, semn ca lumea e mica atunci cand e vorba de cybercrime, iar distantele dispar cand atunci cand vine vorba despre bani.

O particularitate tine de faptul ca infractorii cibernetici brazilieni prefera atacurile pe plan local si nu spre tari indepartate, iar know-how-ul l-au obtinut de la hackeri din Europa de Est care le ofera suport si de la care au cumparat o parte dintre "uneltele" cu care si-au dus atacurile la bun sfarsit.

Nigeria

Cea mai populata tara din Africa este celebra pentru scrisorile nigeriene prin care naivii erau (si sunt inca) momiti sa dea unor necunoscuti sume de bani ceva mai mici, promitandu-li-se ca vor primi sume uriase, de ordinul milioanelor de dolari.

Dincolo de aceste scrisori insa, lucrurile au evoluat. Infractionalitatea informatica s-a dezvoltat mult in Nigeria, o data cu patrunderea tot mai puternica a internetului, iar acum hackerii nigerieni nu se multumesc doar sa se foloseasca de phishing si sa fure date despre card-urile de credit, ci conduc campanii elaborate pentru a obtine date esentiale despre business-urile unor companii, campanii de spionaj economic.

Nigeria este una dintre cele mai corupte tari din lume si, desi au fost adoptate legi care sunau bine "pe hartie", autoritatile au fost lente in a lua masuri impotriva grupurilor infractionale care din Nigeria s-au raspandit si in alte tari din regiune, cum ar fi Ghana.

Vietnam

Vietnamul este considerata unul dintre inamicii internetului, in timp ce tara de 90 de milioane de oameni se confrunta cu un paradox: profita pe plan economic de avantajele pe care le aduce internetul, insa vrea sa controleze tot. Intr-o tara in care mari firme de IT au investit miliarde in fabrici gigantice, exista multe legi care impiedica libera exprimare pe internet unde anonimitatea practic nu exista, guvernul temandu-se ca s-ar putea raspandi idei revolutionare. Si numarul de jurnalisti si bloggeri inchisi pentru opiniile lor este mare, climatul fiind unul dificil pe online.

Intr-o tara unde atat de multi lucreaza in IT, nu este de mirare ca sunt destui cei care schimba tabara si se transforma in hackeri, vietnamezii fiind celebri pentru cateva lovituri date pe plan international, inclusiv un atac in urma caruia au fost obtinute date confidentiale despre zeci de milioane de oameni, printre care si numere de asigurari sociale din SUA.

Mai mult, la fel ca in China, exista dovezi ca autoritatile au construit o "armata" de infractori cibernetici care sa monitorizeze mediul online, sa descopere dizidentii si sa atace entitati externe si interne care ar putea fi un pericol pentru dictatura.

Coreea de Nord

Este probabil cea mai putin transparenta tara din lume, iar paradoxul este in cazul internetului. Din populatia de 20 de milioane, numai cateva zeci de mii de privilegiati au acees la internet. Sunt informatii cum ca statul a creat o "armata" de cyber-criminalitate formata din 4.000 de persoane, tinta pe care o ataca obsesiv fiind Coreea de Sud si institutiile sale. In 2012 si 2013 au fost atacate cu succes site-urile mai multor banci, activitatea de tranzactionare fiind oprita ore bune, ceea ce a adus pagube estimate la sute de milioane de dolari. Coreea de Nord nu are insa metode sofisticate de atac, ci unele simple, dar de o rara insistenta.