Politia a descoperit peste 200 de infractiuni legate de pirateria software in primele opt luni din 2014, iar valoarea despagubirilor solicitate este de peste un milion de euro
Datele au fost facute publice in cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA - The Software Alliance (BSA), care au desfasurat inca din 2011 actiuni de prevenire a pirateriei software in mediul de business.
De altfel, valoarea despagubirilor de un milion de euro a fost solicitata de detinatorii drepturilor de autor membri ai BSA.
Politia Romana a venit insa si cu exemple in care numai in situatia unei firme, prejudiciul solicitat este de peste 1 milion de euro.
"In cazul unei companii din Moldova, al carei obiect de activitate este ingineria si consultanta tehnica, politistii au descoperit software piratat pe 212 PC-uri si 659 de alte suporturi, prejudiciul fiind de peste 1,04 milioane euro. In cazul unei companii din Bucuresti, cu acelasi obiect de activitate, politistii au descoperit software piratat pe un numar de 72 de PC-uri , prejudiciul fiind de peste 365.000 de euro", a precizat Aurel Dobre, subcomisar de politie.
Magda Popescu, avocat si reprezentant BSA, a prezentat mai multe date privind pericolul folosirii de soft piratat.
Conform Studiului IDC 'Legatura dintre software-ul piratat si bresele de securitate informatica', dat publicitatii in martie 2014, persoanele fizice sau companiile care instaleaza software piratat sau cumpara un PC cu software piratat se pot confrunta cu malware in 33% din cazuri. Acelasi studiu estimeaza la 19 miliarde de dolari valoarea ce ar putea fi cheltuita in 2014 de companii numai in Europa Centrala si de Est pentru a inlatura consecintele malware-ului grefat pe software piratat - adica pentru identificarea, repararea si recuperarea datelor, in vreme ce scurgerile neautorizate de date de business si confidentiale ar putea costa companiile din aceeasi regiune 39 de miliarde de dolari.
Legatura dintre software-ul nelicentiat sau contrafacut si malware este demonstrata de studiul mai sus mentionat, precum si prin simpla corelare a altor date din piata care indica un nivel cu atat mai ridicat al intalnirii software-ului malitios pe PC-uri cu cat rata utilizarii de software nelicentiat este mai ridicata.
De pilda, in Romania, rata utilizarii de software nelicentiat este 62%, iar rata la care malware-ul este gasit pe PC-uri - 30,79%; la nivel mondial, rata de utilizare de software nelicentiat este 43%, iar rata la care malware-ul este intalnit pe PC-uri-21%.
Parteneriatul dintre IGPR si BSA a inceput in anul 2011 si in perioada urmatoare peste 30.000 de companii vor primi scrisori de informare privind gestionarea software-ului detinut. Scrisorile contin si un formular privind inventarierea programelor de calculator. Firmele care opteaza sa completeze si sa transmita formularul pe adresa de email prevenire@softwareculicenta.ro sau prin fax beneficiaza de consultranta gratuita din partea reprezentantilor BSA.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”