​Compania de software Adobe Systems isi va inchide centrul de cercetare din China, motivand ca guvernul are o atitudine tot mai ostila care face rau climatului economic, relateaza Reuters. Operatiunile de cercetare-dezvoltare in China vor inceta in decembrie, iar Adobe isi va mentine operatiunile de vanzari.

Adobe va renunta la 300 de oameni prin aceasta miscare, iar ca motivatie invoca faptul ca e tot mai negativ climatul economic chinez pentru companiile occidentale. Adobe a spus insa ca acest climat inrautatit este doar unul dintre motivele inchiderii centrului.

Pe fondul scandalului de spionaj informatic dintre China si SUA, Beijingul s-a aratat agresiv fata de companii occidentale din tehnologie, deschizand anchete si facand numeroase perchezitii.

Adobe a avut rezultate slabe in Asia in intervalul iunie-august, vanzarile scazand cu 25%, spre 148 milioane dolari. Pe plan mondial veniturile Adobe au fost de 1,01 miliarde dolari, sub estimarile analistilor, in timp ce profitul net a scazut dur, de la 83 milioane dolari, la 45 milioane dolari

Adobe este intr-un proces de schimbare a modelului de business, de la vanzarea de versiuni de desktop ale soft-urilor, la abonamente cloud.

Adobe a fost in toamna lui 2013 victima unui atac informatic ce a afectat conturile a 38 de milioane de useri. Initial Adobe a spus ca au fost compromise 2,9 milioane de conturi din cauza unui atac informatic sofisticat, o luna mai tarziu spunea ca de fapt au fost 38 de milioane de conturi active, iar in total se pare ca au fost 130 de milioane de conturi, unde peste 90 de milioane nu mai erau insa folosite.