Apple risca amenda de cateva miliarde de euro daca o ancheta declansata de Comisia Europeana va ajunge la concluzia ca gigantul american a avut o intelegere speciala cu autoritatile din Irlanda pentru a beneficia de facilitati fiscale ilegale, scrie Financial Times. Apple are o prezenta puternica in Irlanda, cu 4.000 de angajati la sediul din Cork si activeaza din 1980 in aceasta tara.

Concluziile preliminare ale anchetei declansata de CE ar arata ca Apple a avut intre 1991 si 2007 o intelegere speciala cu Dublinul pentru a plati taxe mult mai mici decat alte companii, aceste intelegeri fiind ilegale. Apple a negat astfel de lucruri si spune ca nu a existat niciun parteneriat special si nimic care sa fie considerat ajutor de stat.

Anchete similare sunt deschise si pentru a vedea daca Starbucks a incalcat legea in Olanda, iar Fiat, in Luxemburg. Aceste doua tari plus Irlanda sunt cunoscute pentru faptul ca atrag companiile prin deal-uri extrem de favorabile pe partea de impozite si taxe.

Uniunea Europeana impune plafoane la nivelul ajutorului de stat pe care tarile il pot acorda companiilor, astfel incat concurenta sa nu aiba de suferit. Legea ii da Comisiei dreptul de a recupera ajutoare de stat date in ultimii zece ani, astfel ca putem vorbi de o amenda de ordinul miliardelor de euro.

Totul a pornit printr-un raport al Senatului SUA din 2013 care sustine ca Irlanda este un paradis fiscal, la fel ca Bermuda si insulele Cayman, ceea ce ajuta companii precum Apple sa evite plata unor taxe de miliarde de dolari in SUA si restul lumii.

Raportul din Senatul SUA a revelat faptul ca Apple ar fi batut palma cu autoritatile de la Dublin pentru a plati impozit de profit de numai 2%, fata de normalul de 12,5%.Intelegerea ar fi fost valabila intre 1991 si 2007, dupa acel moment autoritatile din Irlanda cerand companiei o revizuire a politicilor fiscale.

Apple are o prezenta puternica in Irlanda, cu 4.000 de angajati la sediul din Cork. Senatul american spunea ca Apple a scapat de plata unor taxe de miliarde de dolari in SUA prin off-shore-uri complicate si plaseaza Irlanda, alaturi de Bermuda si Insulele Cayman, in lista paradisurilor fiscale ce ajuta companiile americane sa scape de taxe.