​Comisia Europeana acuza Irlanda ca a incalcat legile internationale referitoare la taxe, oferind timp de 16 ani avantaje ilegale consistente celor de la Apple, in schimbul promisiuni ca locurile de munca vor fi pastrate. Apple, care are 4.000 de angajati in Irlanda, neaga ca ar fi apelat la practici ilegale si spune ca a fost tratata ca orice alta companie. Comisia Europeana spune insa ca Dublinul ar fi permis Apple sa plateasca taxe infinit mai mici in raport cu veniturile uriase obtinute.

Concluziile preliminare ale anchetei declansata de CE arata ca Apple a avut intre 1991 si 2007 o intelegere speciala cu Dublinul pentru a plati taxe mult mai mici decat alte companii, aceste intelegeri fiind ilegale. Apple a negat astfel de lucruri si spune ca nu a existat niciun parteneriat special si nimic care sa fie considerat ajutor de stat.

Anchete similare sunt deschise si pentru a vedea daca Starbucks a incalcat legea in Olanda, iar Fiat, in Luxemburg. Aceste doua tari plus Irlanda sunt cunoscute pentru faptul ca atrag companiile prin deal-uri extrem de favorabile pe partea de impozite si taxe.

Uniunea Europeana impune plafoane la nivelul ajutorului de stat pe care tarile il pot acorda companiilor, astfel incat concurenta sa nu aiba de suferit. O scrisoare trimisa de CE autoritatilor de la Dublin si semnata de comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia acuza Irlanda ca inlesnirile acordate Apple timp de 16 ani reprezinta ajuor de stat si constituie o ilegalitate, mai ales ca da Apple un avantaj nedrept fata de alte companii. Si durata foarte mare a acestui aranjament este un fapt agravant.

Apple Inc a cedat dreptul de exploatare a proprietatii intelectuale in afara SUA catre doua companii: Apple Operations Europe (AOE) si Apple Sales International (ASI) care constituie centrul investigatiei Comisiei Europene care vrea sa dovedeasca faptul ca intelegerile semnate de Apple cu Irlanda au facut ca cele doua entitati sa declare anual profit taxabil cuprins intre 40 si 80 milioane euro.

Aceste aranjamente preferentiale au permis Apple sa economiseasca multe miliarde de dolari pe care altfel ar fi trebuit sa le plateasca impozit in Irlanda, iar daca se va dovedi ca inlesnirile pot fi catalogate ca ajutor de stat ilegal, compania ar putea fi obligata sa plateasca acei bani.

Apple a platit taxe de numai 2,5% pentru profituri totale de 109 miliarde dolari obtinute in afara SUA, in timp ce impozitul standard in Irlanda este de 12,5%.

Totusi, Apple va putea ataca in instanta decizia si procesul ar putea dura chiar si cinci ani, fiind extrem de complicat. Sunt si pareri conform carora ar trebui actionat si in celalalt sens, astfel incat Irlanda sa fie obligata sa nu mai fie atat de "primitoare" cu companiile straine care investesc. Dublinul e acuzat ca ar fi oferit aceste avantaje importante pentru Apple in schimbul pastrarii celor 4.000 de locuri de munca din orasul Cork unde gigantul american e prezent din 1980.

Initial la Cork a fost o fabrica, insa in prezent angajatii de acolo nu mai sunt implicati in fabricatie, ci in activitati precum suport, gestionare lant de furnizori si finante. Apple are in total peste 15.000 de angajati in Europa, cei peste 10.000 din afara Irlandei fiind la cele aproximativ 100 de magazine Apple Store din opt tari.