Comisia Europeana a deschis o investigatie oficiala referitoare la un acord fiscal convenit de Amazon.com cu autoritatile din Luxembourg, institutia adaugand astfel o noua companie americana importanta intr-o ancheta care include deja Apple si Starbucks, relateaza MarketWatch, citata de Mediafax.

Executivul UE este ingrijorat ca acordul fiscal dintre Amazon si autoritatile din Luxembourg, din 2003, ar putea echivala cu subventii ilegale si ar putea cere ca taxele neplatite de companie sa fie recuperate de stat.

Guvernul din Luxembourg a furnizat in august informatii referitoare la mai multe cazuri, solicitate de CE in cadrul aceleiasi investigatii, inclusiv despre Amazon.com.

"Decizia din 2003 din Luxembourg, care se aplica subsidiarei locale Amazon EU Sarl, ar putea subestima profitul impozabil al acestei divizii, care inregistreaza cea mai mare parte a profitului grupului Amazon in Europa", potrivit Comisiei.

Institutia europeana considera ca acest fapt ar conferi un avantaj economic grupului american, care plateste astfel taxe mai mici decat alte companii.