​F64 Studio, cel mai mare retailer foto din tara, va permite si tranzactii cu moneda virtuala Bitcoin spre sfarsit de an, se pregateste pentru Black Friday si in 2015 se va concentra si pe segmentul video, a spus directorul companiei, Marian Alecsiu. F64 incepuse anul foarte optimist, avand prognoze de peste 20% crestere, insa cateva luni slabe au facut ca estimarile sa scada la 10%, a spus seful companiei, la sarbatorirea a 13 ani de F64.

Marian Alecsiu si Dana Becheru, fondatorii F64Foto: F64

F64 Studio are in prezent 130 de angajati si va ajunge la 140 pana la final de an, dar intreaga industrie foto este in schimbare, marile companii din domeniu vin cu putine noutati, iar aparatele compacte au vanzari tot mai mici, sub presiunea smartphone-urilor tot mai performante pe partea foto-video.

F64 Studio, care anul trecut a avut afaceri de circa 18 milioane euro, avea la inceput de an o tinta de crestere de peste 20% pentru intreg 2014, insa evolutiile din piata, mai ales la partea DSLR-urilor, au determinat o schimbare a prognozelor, in minus. "Nu ne asteptam sa scada atat de mult zona de accesorii. DSLR-urile medii si premium nu au scazut, insa au scazut cele Entry si mai ales segmentul aparatelor foto compacte", spune directorul F64.

De fapt, Alecsiu considera ca in cativa ani nici nu vor mai exista aparate foto compacte, ele urmand sa fie cu totul inlocuite de smartphone-uril, zona pe care si F64 a intrat anul trecut. "Smartphone-urile le vor inlocui, iar de la ele asteptam inovatii precum zoom-ul (pe care il regasim deja la cateva modele), dar si senzori mai mari)". Compania a intrat si pe segmentul tabletelor unde are o cota de piata infima, tabletele fiind folosite pentru consumul de continut si prea rar pentru a face poze.

Pentru 2015 Alecsiu asteapta crestere a cifrei de afaceri, mai ales datorita segmentului video si al serviciilor. "Zona de video are potential, dar noi am accesat-o sporadic. (...) La anul vom adauga tot ce inseamna video pro si multe aceesorii conexe acestor echipamente. De exemplu pentru camerele de actiune exista multe accesorii inedite"

"Pe zona ne servicii ne concentram si ea va avea o pondere importanta in 2015, pe langa printing, zona de consignatie si alte servicii noi, precum inchirierea de echipament"

F64 Studio va testa si reactia publicului la moneda virtuala Bitcoin, urmand sa permita astfel de tranzactii pana la sfarsit de an. "E un instrument in care credem, foarte multi sunt sceptici, dar e posibil sa aiba succes. Noi ne-am dat seama ca exista o zona de risc, dar investitia nu e foarte mare, efortul fiind mai mare in spate pentru implementarea solutiei. Saptamana trecuta aveam o varianta beta si speram sa fie totul gata. Piata nu e pregatita, insa prin povestea asta se va face un fel de educatie"

Un moment important (si) pentru F64 va fi Black Friday-ul de pe 21 noiembrie cand compania ar vrea sa vanda cam cat vinde intr-o luna medie. Seful companiei spune ca a facut toate eforturile si a investit chiar peste puterile financiare ale companiei pentru ca anul acesta sa nu mai fie probleme cu site-ul in acele ore de trafic maxim.