Google a anuntat ca a primit peste 144.000 de cereri de la cetateni UE care doresc eliminarea unor link-uri sensibile din rezultatele motorului de cautare, iar 2.600 dintre acestea sunt din tara noastra. Compania a inceput din iunie sa se conformeze deciziei Curtii de Justitie a UE, decizie criticata de multi si catalogata de cei mai radicali ca fiind cenzura.

Site-urile cu cele mai multe eliminariFoto: Google

La peste trei luni de la publicarea formularului prin care oamenii pot solicita Google sa elimine informatii pe care acestia le considera irelevante sau inadecvate, compania a primit 145.000 de cereri din cele 28 de tari UE. Aceste cereri se refera la peste 497.000 de link-uri, dintre care 9.235 sunt din tara noastra.

Numarul total de adrese URL pentru care Google a primit solicitari de eliminare de la persoane care au legatura cu Romania: 9.235 adrese URL. Numarul total de solicitari primite de Google din aceasta tara: 2.602, spune compania.

Si HotNews.ro a fost notificata ca in din rezultatele cautarii au fost elimate link-uri catre articole, un exemplu fiind acesta.

Franta, cu peste 28.000, Germania, cu peste 24.000, Marea Britanie cu mai mult de 18.000 si Spania, cu peste 13.000 sunt tarile din care au venit cele mai multe cereri.

Ca si numar de link-uri, Franta si Germania au peste 88.000 de cereri, iar Marea Britanie are peste 63.000.

Google a publicat acum si domeniile de pe care a eliminat acum cele mai multe link-uri la nivelul UE, Facebook fiind pe primul loc, cu peste 3.300 URL-uri eliminate, urmata de profileengine.com si YouTube.com. Dintre solictarile procesate, Google a decis eliminarea adreselor URL in 41% din cazuri la nivelul UE. In Romania adresele au fost eliminate in 26% din cazurile procesate.

Compania spune ca analizeaza fiecare cerere in parte, astfel incat sa vada daca nu vorbim de continut care e important si relevant pentru publicul larg, cum ar fi informatiile despre fraude financiare sau malpraxis profesional. Ideea este ca oameni care au comis fapte reprobabile ar dori ca link-urile cu informatii compromitatoare sa dispara, insa asa ceva nu ar fi normal, fiindca publicul trebuie sa stie.

Ce fel de solicitari de eliminare au venit?

Italia

Google a primit mai multe solicitari din partea unei singure persoane, care a solicitat eliminarea a peste douazeci de linkuri catre articole recente despre arestarea sa pentru infractiuni financiare comise intr-o calitate profesionala. Google nu a eliminat paginile din rezultatele cautarii.

Marea Britanie

Un profesionist din domeniul media a solicitat eliminarea a patru linkuri catre articole despre continutul stanjenitor postat de el pe internet. Google nu a eliminat paginile din rezultatele cautarii.

Un doctor a solicitat eliminarea a peste cincizeci de linkuri catre articole de ziar despre o procedura medicala executata gresit. Trei pagini care contineau informatii personale despre doctor, insa nu mentionau procedura, au fost eliminate din rezultatele cautarii pentru numele acestuia. Restul linkurilor catre relatari ale incidentului apar in continuare in rezultatele cautarii.

Germania

Un barbat a solicitat eliminarea a aproape cincizeci de linkuri catre articole despre o interactiune privata stanjenitoare care a fost facuta publica. Paginile au fost eliminate din rezultatele cautarii pentru numele barbatului.

Decizia Curtii, prescurtata in presa internationala sub exprimarea "right to be forgotten" (dreptul la uitare) a starnit multe controverse intre cei care sustin libertatea de exprimare si cei care sustin dreptul la viata privata.

Intr-un interviu pentru Financial Times, Larry Page - CEO al Google - spunea ca ar fi dorit sa fi existat mai multe dezbateri in Europa inainte de decizia finala. El spune ca Google, fiind o companie foarte mare, are puterea financiara de a se ocupa de aceste cereri si de a angaja oameni care sa le proceseze, insa companii mai mici nu ar face fata logistic vorbind.

Practic, CJUE a stabilit ca anumiti utilizatori pot solicita ca motoarele de cautare sa elimine rezultatele pentru interogarile care le includ numele, atunci cand rezultatele respective sunt inadecvate, irelevante sau nu mai sunt relevante ori sunt excesive in raport cu scopurile pentru care au fost procesate.

Pentru implementarea acestei decizii, fiecare solicitare individuala este evaluata si se incerca atingerea unui compromis intre dreptul persoanei la confidentialitate si dreptul publicului de a afla si de a distribui informatii. La evaluarea solicitarii, rezultatele vor fi analizate pentru a se stabili daca includ informatii care nu mai sunt de actualitate, precum si daca aceste informatii sunt de interes public (de ex., informatii despre escrocherii financiare, despre malpraxis, despre condamnari.

Intrebari si raspunsuri despre procesul de eliminare (sursa - Google)

Cum functioneaza procesul de eliminare Google?

Mai intai, persoanele in cauza sau reprezentantii acestora trebuie sa completeze acest formular web. Vor primi un raspuns automat prin care Google confirma ca a primit solicitarea. Fiecare solicitare este analizata separat. In unele cazuri, Google poate solicita mai multe informatii de la persoana care a trimis solicitarea. Dupa luarea unei decizii, persoana va primi un e-mail prin care ii este adusa la cunostinta decizia luata de Google, iar daca rezultatele nu vor fi eliminate, e-mailul va cuprinde o scurta explicatie in acest sens.

Cum se decide ce rezultate vor fi eliminate?

Pentru evaluarea unei solicitari, Google va verifica daca rezultatele includ informatii invechite sau inexacte. De asemenea, se va verifica daca pastrarea acestor informatii in rezultatele cautarii este in interesul publicului, de exemplu, daca au legatura cu escrocherii financiare, cazuri de malpraxis, condamnari penale sau comportament public in calitate de reprezentant oficial al guvernului (ales sau numit in functie).

Echipa care se ocupa de eliminari trebuie sa verifice fiecare pagina in parte si sa isi bazeze decizia pe contextul limitat specificat de solicitant si pe informatiile din pagina web. Este vorba despre un subiect de stiri? Are legatura cu o acuzatie penala care a dus la o condamnare ulterioara sau care a fost declarata nefondata? Pentru a demonstra anvergura solicitarilor de eliminare, in Raportul despre transparenta informatiei a fost inclusa o sectiune cu rezumatele solicitarilor.

Ce se intampla daca o persoana nu este de acord cu decizia luata de Google?

Daca Google decide sa nu elimine o adresa URL din rezultatele cautarii, o persoana poate solicita ca o autoritate locala de protectie a datelor sa examineze aceasta decizie. Webmasterii sunt informati cand le este eliminat continutul?

Conform politicii sale, webmasterii sunt notificati de Google cand pagini de pe site-ul lor sunt eliminate din rezultatele cautari pe baza unei solicitari legale. Aceasta masura este menita sa asigure transparenta procesului. Pentru a respecta confidentialitatea persoanelor care au trimis solicitari de eliminare, se trimit numai adresele URL afectate, nu si numele solicitantului.

Exista vreo modalitate prin care webmasterii pot sa conteste deciziile de eliminare?

Se lucreaza la crearea unui canal prin care webmasterii sa poata solicita reexaminarea unei decizii.

Google elimina grupuri de adrese URL din rezultatele cautarii?

Nu. Adresele URL sunt eliminate din rezultate numai pentru interogarile privind numele unei persoane. Prin urmare, daca s-a aprobat eliminarea unui articol pentru numele John Smith, despre calatoria acestuia la Paris, nu se vor afisa rezultate pentru interogarile asociate cu [john smith], insa rezultatele pentru o interogare cum ar fi [calatorie la paris] se vor afisa.

Aceasta decizie se aplica si in cazul altor servicii de cautare Google, cum ar fi Cautarea de imagini?

In prezent, procesul acopera eliminarea rezultatelor de pe proprietatile de cautare Google, cum ar fi Cautarea Google, Cautarea de imagini, Cautarea de videoclipuri si Stiri Google.

Cine poate solicita o eliminare?

Persoanele pot solicita eliminarea rezultatelor cautarii conform legislatiei europene privind protectia datelor. De asemenea, pot face solicitari in numele altor persoane, cu conditia sa demonstreze ca detin autorizare legala in acest sens.