​Gruparea terorista Statul Islamic, care a ingrozit intreaga lume prin violenta extrema cu care se manifesta, are o strategie bine gandita pe online si a ajuns sa starneasca un scandal in indepartata Islanda. Pentru ca domeniul de internet al tarii nordice (.is) coincide cu acronimul gruparii jihadiste, arabii au deschis in Islanda un site de promovare care apoi a fost inchis de autoritatea locala. Miscarea a fost insa criticata de Wikileaks care spune ca "fiecare are dreptul sa cunoasca si sa judece actiunile si argumentele Statului Islamic".

Extremistii de la Statul Islamic si-au promovat ideile pe retelele sociale si pe site-urile de video sharing, iar acum autoritatea islandeza care gestioneaza domeniile web a anuntat ca pentru prima oara inchide un site din cauza continutului. Este vorba de khilafah.is, site care a fost foarte clar in menirea sa: transmiterea de stiri despre activitatile gruparii jihadiste.

khilafah inseamna califat in araba, in timp ce .is, terminatia site-urilor islandeze, coincide cu acronimul gruparii "Islamic State". Asadar, internetul dintr-o tara indepartata li s-a parut arabilor extrem de potrivit pentru a se promova.

In Islanda inchiderea site-ului nu a ramas fara ecouri, cei de la Wikileaks spunand ca "fiecare are dreptul sa cunoasca si sa judece actiunile si argumentele Statului Islamic".

Critici au venit si din partea unui parlamentar islandez de la Partidul Piratilor care spune ca dezbaterea ar trebui sa fie axata pe dreptul islandezilor de a sti ce spune, crede si vrea gruparea Statul Islamic"

Autoritatea islandeza Internet á Íslandi hf spune ca a luat decizia radicala si pentru ca un astfel de site ar putea afecta grav imaginea domeniului .is. Cei de la autoritate spun ca interzicerea nu e cenzura fiindca Internet á Íslandi hf nu e autoritatea guvernamentala, ci independente si pur si simplu isi protejeaza business-ul.

Decizia interzicerii site-ului a fost salutata si de premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson care a spus despre site-ul islamic de propaganda ca "nu are absolut nicio legatura cu libertatea de exprimare, ci cu un comportament monstruos si criminal".

Statul Islamic s-a promovat putermic pe online si a ingrozit intreaga lume cu clipurile ce aratau decapitarea unor ostatici occidentali. Pentru a pune frana propagandei, Facebook si Twitter au luat masuri drastice, astfel incat ideile organizatiei teroriste sa poate fi diseminate cat mai greu.

Surse: Washington Post, IcelandReview