Google a lansat cea mai noua versiune a sistemului de operare Android - 5.0 "Lollipop", acesta debutand pe smartphone-ul cu ecran de 6 inci Nexus 6 fabricat de Motorola si pe tableta Nexus 9, produsa de HTC. Google spune ca Lollipop este cea mai ambitioasa versiune de Android pe care a construit-o.

Android 5.0 LollipopFoto: Google

Google a prezentat noua versiune de Android despre care spune ca este gandita si pentru companii, sectorul business evitand intr-o oarecare masura Android. Lollipop permite crearea de profiluri multiple pe acelasi device, dar si o sincronizare mai buna intre diversele terminale ale aceleiasi persoane, astfel incat sa poti continua rapid vizionarea unui clip video pe tableta de exemplu, exact din punctul de unde te-ai oprit din vizionat pe smartphone.

Google a prezentat doua terminale importante cu noul Android: smartphone-ul Nexus 6 produs de Motorola si tableta Nexus 9 produsa de HTC.

Smartphone-ul Nexus 6 este construit de Motorola, are ecran AMOLED de 6 inci cu rezolutia de 2,560x1,440 pixeli, iar procesorul este Qualcomm Snapdragon 805 la 2,7GHz.

Camera principala este de 13 MP, iar ca stocare vor fi disponibile versiunile de 32 si 64 GB. Cu bateria de 3,220mAh autonomia ar trebui sa fie de o zi de folosire intensa, insa compania promite si un "turbo-charger" care intr-un sfert de ora ii da bateriei sase ore de functionare.

Nexus 6 va fi disponibil din noiembrie in primele 26 de tari, preturile fiind de 649 dolari pentru versiunea de 32 GB.

Tableta Nexus 9 produsa de HTC este incastrata intr-un sasiu din aluminiu, are diagonala de 8,9 inci, 436 grame greutate, camera principala este de 8 MP, iar cea frontala, de 1,6 MP.Procesorul este Nvidia Tegra K1, dual core, 64 biti, doua nuclee de 2,3 GHz

Memoria RAM este 2 GB. Nexus 9 va fi disponibila in trei variante, de 16 GB, 32 GB, respectiv 32 GB LT. Rezolutia ecranului este de 2048 x 1536 pixeli. Tableta va fi disponibila la finalul acestei saptamani in 30 de tari, pretul in SUA pleaca de la 399 dolari pentru versiunea cu 16 GB.

Google Nexus 6 (sursa - Google)

Tableta Nexus 9 (sursa - HTC)