Autoritatile de la Budapesta propun un impozit pe transferul de date pe internet, sperand sa stranga anual la buget peste 65 milioane euro, scrie Reuters. Dupa ce Ungaria a pus taxe pe retail, banci si energie, teama este ca si domeniul internetului va avea de suferit, fiindca tarifele vor creste din cauza noului impozit.

Impozitul propus, inclus in proiectul de buget pe 2015, ii va forta pe furnizorii de servicii de internet sa plateasca 150 de forinti (49 eurocenti) pentru fiecare gigabyte de date uploadat si downloadat de abonati.

Opozitia si diverse grupuri de protectia consumatorilor s-au aratat revoltati de o astfel de taxa pe traficul de internet care ar scumpi serviciile, ar duce la scaderea utilizarii internetului si ar lovi in multe companii pentru care internetul e esential.

Ministrul Economiei din Ungaria, Mihaly Varga, a aparat impozitul propus, spunand ca s-a schimbat modul in care oamenii folosesc serviciile de internet, astfel ca si codul fiscal trebuie sa tina pasul cu modificarile. Estimarile autoritatilor spun ca impozitul ar putea aduce 65 milioane euro la buget.

La doar cateva ore dupa anuntarea propunerii, 100.000 de utilizatori de Facebook s-au alaturat unui grup de protest care spune ca providerii vor scumpi serviciile oferite pentru a plati noua taxa. In plus, au fost anuntate si proteste de strada.

Guvernul Orban a fost intens criticat pentru taxele si impozitele impuse in ultimii ani in domenii precum retail, banci si energie, iar propunerea de impozitare a traficului pe internet a socat multa lume, in conditiile in care in unele state accesul la internet este considerat drept fundamental al omului.

Cei mai aprigi opozanti ai impozitului spun ca o astfel de idee se potriveste unui stat dictatorial, nu unuia membru UE.