​Taxa pe internet propusa de guvernul de la Budapesta a dus la manifestatii in mai multe orase mari ale Ungariei, insa si dupa ce propunerea a fost revizuita, ea este neclara si duce la interpretari care arata ca taxa pe utilizator ar putea ajunge chiar si la 32 euro/luna, noteaza Washington Post. Oamenii sunt suparati ca guvernanti care nu stiu ce este internetul vor sa il taxeze, insa e greu de crezut ca scandalul va duce la o schimbare de regim. Rata de penetrare a internetului in Ungaria este de 73%, mult peste tara noastra, dar vitezele medii de download sunt mai mici ca in Romania.

Se pare ca taxa a fost gandita pentru a-i viza pe cei care realizeaza convorbiri audio prin internet, ca o continuare a taxei existente deja pusa pe covorbirile clasice audio facute prin retelele fixe si mobile. Taxa va urma a fi platita de furnizorii de internet, deci nu direct de utilizatori, insa e logic sa povara va cadea pe clienti.

Cei suparati de taxa nu cred in argumentele bizare, ci spun ca Fidesz, partidul de la guvernare, vrea sa scoata bani din orice si sa ingradeasca si libertatea de informare si exprimare, limitand accesul la internet. Mai mult, initial taxa a fost atat de prost gandita, semn ca industria nu a fost consultata in niciun fel, incat unele calcule realizate sustineau ca taxa lunara/utilizator ar fi ajuns chiar si la 200 de euro, sustine blog-ul Hungarian Spectrum.

Chiar daca cifra pare exagerat de mare, nici revizuirea proiectului, aparuta dupa primele proteste dure, nu a clarificat lucrurile, taxa ramanand vaga si supusa interpretarilor. Cele mai pesimiste calcule arata ca taxa, in noua versiune, ar putea duce la costuri lunare de 30 de euro/user, ceea ce inseamna foarte mult. Autoritatile spun ca taxa are un maxim de 2,2 euro/luna pentru un user persoana fizica si de maxim 16 euro/ luna pentru firme, insa calculele pot duce la interpretari alarmante.

Hungarian Spectrum scrie ca e foarte posibil ca in randul celor care au gandit aceasta taxa controversata sa fie multi care gandesc in urmatorul fel: oamenii folosesc prea mult internetul si acest lucru trebuie schimbat. Iar printre cei care au propus taxa sunt oameni care nu au folosit internetul si carora nu le pasa de internet si de importanta lui. Interesant e ca se spune si ca taxa a avut opozanti si interiorul Fidesz, insa nu au avut curaj sa-l contrazica pe autoritarul Viktor Orban.

Zecile de mii de demonstranti care au iesit pe strada au scandat impotriva taxei si spun ca Viktor Orban vinde tara rusilor si vrea sa o scoata din UE. Washington Post scrie, relatand despre subiect, ca o astfel de taxa se potriveste perfect politicii economice a lui Orban (asa-numita "Orbánomics" care a taxat companii din diverse domenii, insa fara a aplica taxe direct consumatorilor, ci furnizorilor de servicii.

Guvernul Orban a aratat o deosebita incredere in puterea sa si in pozitia sa, mai ales ca masurile populiste din ultimii ani au fost apreciate de o mare parte a electoratului. Tocmai de aceea, opinia generala e ca manifestatiile nu se vor transforma in revolutie si nu vor duce la caderea guvernului. Iar Orban e tot mai des comparat cu Putin ca mentalitate: e manipulator, alunecos si chiar cand pare ca da inapoi, nu o face de fapt, fiindca se crede invincibil.

Internetul in Ungaria

La o populatie de circa 10 milioane de oameni, tara vecina avea 700.000 de internauti in 2000, 3,5 milioane in 2007, 6,1 milioane in 2010 si 7,2 milioane la final de 2013. Rata de penetrare a internetului este de 73%, mult peste Romania care avea 50%. Viteza medie de download a conexiunilor broadband este de 32 Mbps (in Romania este 55 Mbps, in Italia este 8 Mbps, in Franta este 31 Mbps, iar in Germania, 28 Mbps). Numarul de utilizatori de Facebook era de 4,3 milioane la final de 2013.