Viktor Orban, premierul Ungariei, a anuntat ca proiectul taxei pe internet nu poate fi aprobat in forma actuala si a promis ca se va face o consultare publica in ianuarie pe subeict. Taxa propusa a scandalizat multa lume, duminica si marti au fost manifestatii de strada in orasele mari si guvernul a fost intens criticat. Orban nu a renutat insa definitiv la taxarea internetul si va incerca din nou ceva in 2015. "Trebuie cumva sa vedem unde ajung profiturile generate online in Ungaria si trebuie sa vedem daca exista o cale de a tine o parte din profit in Ungaria si sa-l directionam catre buget", a mai spus Orban.

Viktor OrbanFoto: AGERPRES

"Taxa pe internet nu poate fi introdusa in forma actuala (...) Nimic nu poate fi validat in aceste circumstante", a spus premierul ungar, intr-un interviu la radioul public. El a promis si ample consultari la nivel national, incepand cu luna ianuarie.

"Astazi am ajuns intr-un moment in care propunerea tehnica de modificare a taxei pe care am prezentat-o acum cateva zile a ajuns sa creeze frica si e imposibil sa discutam lucrurile in acest context".

Orban, care e premier din 2010, a starnit multe controverse prin numeroasele schimbari fiscale anuntate si e celebru pentru faptul ca rar da inapoi cu vreun proiect, chiar si daca e criticat din toate partile. Cu proiectul acesta insa, lucrurile au mers prea departe si protestele de strada au fost masive.

Orban nu a renuntat definitiv la taxarea internetul si spune ca la inceput de 2015 vor fi consultari nationale despre potentiale moduri de a taxa veniturile generate online.

'

"Sunt doua chestiuni: Una legata de reglementarile privind internetul, iar aici trebuie sa vedem ce putem face si ce nu putem, dar exista si chestiunile financiare legate de internet. Trebuie cumva sa vedem unde ajung profiturile generate online in Ungaria si trebuie sa vedem daca exista o cale de a tine o parte din profit in Ungaria si sa-l directionam catre buget", a mai spus Orban.

Presa ungara scrie ca cei care au criticat dur taxa sunt sceptici in fata anuntului retragerii propunerii fiindca e sigur ca Orban va veni cu noi propuneri fiindca nu e genul de om care sa stie sa accepte o infrangere. Interesant e ca si oameni importanti din partidul lui Orban - Fidesz - s-au opus taxei, insa nu au avut curaj sa-l contrazica pe premier.

Taxa pe internet propusa de guvernul de la Budapesta a dus la manifestatii in mai multe orase mari ale Ungariei, insa si dupa ce propunerea fusese revizuita, ramasese neclara si ducea la interpretari care aratau ca taxa pe utilizator putea ajunge chiar si la 32 euro/luna.

Oamenii sunt suparati ca guvernanti care nu stiu ce este internetul vor sa il taxeze, insa e greu de crezut ca scandalul va duce la o schimbare de regim. Rata de penetrare a internetului in Ungaria este de 73%, mult peste tara noastra, dar vitezele medii de download sunt mai mici ca in Romania.

Se pare ca taxa a fost gandita pentru a-i viza pe cei care realizeaza convorbiri audio prin internet, ca o continuare a taxei existente deja pusa pe covorbirile clasice audio facute prin retelele fixe si mobile. Taxa ar fi urmat a fi platita de furnizorii de internet, deci nu direct de utilizatori, insa e logic sa povara ar cadea pe clienti.

Cei suparati de taxa nu au crezut in argumentele bizare, ci spuneau ca Fidesz, partidul de la guvernare, vrea sa scoata bani din orice si sa ingradeasca si libertatea de informare si exprimare, limitand accesul la internet. Mai mult, initial taxa a fost atat de prost gandita, semn ca industria nu a fost consultata in niciun fel, incat unele calcule realizate sustineau ca taxa lunara/utilizator ar fi ajuns chiar si la 200 de euro, aratau unele calcule.

Proiectul de taxa a avut ecouri dure si la nivel european: "Taxa pe internet propusa in Ungaria: o rusine pentru useri si o rusine pentru guvernul Ungariei. Nu o sprijin", a scris pe Twitter, Neelie Kroes, pana astazi comisar european pentru politica digitala.