Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege privind drepturile de autor, lege care obliga motoarele de cautare sa plateasca un comision ziarelor online pentru preluarea continutului. Legea ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie, dar inca nu s-au publicat normele de aplicare, astfel ca nu se stie cat vor trebui sa plateasca agregatorii online de stiri, precum Google News. O astfel de lege a intrat in vigoare si in Germania in 2013, iar Google a redus drastic numarul de publicatii incluse in serviciul News.

Editorii de presa spun ca e normal sa obtina bani, din moment ce Google le foloseste continutul prin agregatorul News. Compania se ararta dezamagita de decizie, insa promite ca va lucra cu companiile de media pentru a le ajuta sa-si creasca veniturile.

Opozitia din Spania a criticat proiectul, spunand ca e gandit sa favorizeze cele mai mari companii media spaniole. Taxa din Spania are insa mari sanse sa se perpetueze la nivelul UE, comisarul pentru economia digitala, Günther Oettinger, spunand ca astfel de lege ar trebui sa existe intr-un an in toata Uniunea.

Comisarul spune ca daca Google face uz de proprietate intelectuala creata in UE, ar trebui sa plateasca pentru acest drept.