Cea mai mare zi de shopping online din lume nu e Cyber Monday-ul american, ci o sarbatoare chinezeasca in cinstea...singuratatii. Pe 11 noiembrie gigantul online Alibaba estimeaza ca pe platformele sale se vor vinde produse de peste 8 miliarde dolari, ceea ce inseamna un avans de 42% fata de anul trecut. Cum a reusit Alibaba sa determine zeci de milioane de chinezi ca e "cool" sa faca shopping online pe "11 11" si cat de mare e "sarbatoarea", puteti citi in articol.

Pana de curand, sarbatoarea americana a reducerilor Cyber Monday detinea recordul pentru cea mai importanta zi de shopping online, insa in ultimii doi ani a fost detronata de "11 11" o sarbatoare chinezeasca nascocita de gigantul Alibaba Group. Daca anul trecut de Cyber Monday americanii au cumparat de 1,46 miliarde dolari, chinezii au cumparat de peste 5 miliarde dolari doar prin platformele gigantului Alibaba.
Ziua Celibatarilor din China, sau Ziua Oamenilor Singuri este un eveniment "invaluit" in marketing excelent realizat si nu e de mirare ca in primul minut din editia 2013 s-a vandut in valoare de 16 milioane dolari, iar in primele sase minute, de 160 milioane dolari. Cu asa cifre nu e de mirare ca in intreaga zi s-a vandut de 5,75 miliarde dolari.
Anul acesta lucrurile vor fi "si mai si", iar estimarile IDC sunt ca pe platformele Taobao si Tmail se vor vinde produse de 8,18 miliarde dolari. Companiile investeasc in stocuri, unele aloca marketing-ului in aceasta singura zi circa 30% din bugetul pe un an, iar companiile de curierat si logistica fac eforturi supraomenesti ca sa faca fata situatiei. Un exemplu edificator este dat de un partener logistic al Alibaba care va angaja temporar pentru doar cateva zile 30.000 de oameni pentru a face fata livrarilor in crestere.
Un fenomen interesant este ca in cele doua saptamani de dinaintea sarbatorii cumparaturile scad puternic, chiar si cu 50-60% fiindca oamenii asteapta 11 noiembrie pentru a-si cumpara ceva. Dar chiar si asa, "Ziua Celibatarilor" este un eveniment ce poate fi explicat in multe feluri.
Nu doar populatia foarte mare a Chinei (peste 400 de milioane folosesc internetul) a contribuit la asa cifre, ci si faptul ca ziua de 11 noiembrie (11.11) este o zi in care singuratatea e celebrata, iar marketingul a inoculat cu succes ideea ca shopping-ul este un mod ideal de consolare. Apoi aceasta zi este plasata intr-o perioada fara sarbatori mari si deci umple un gol. Apoi, procentul celor care au cumparat prin telefonul mobil a crescut de la un an altul, iar asta s-a vazut clar in cifrele finale. Conteaza si faptul ca ziua e una speciala in cultura chineza plina de superstitii, fiind singura zi formata din patru de "unu" (11 11), de aici si asocierea cu singuratatea (unu).
Chinezii au cumparat in editia 2013 de toate: spre exemplu un dealer a vandut 13.000 de masini (in valoare totala de peste 300 milioane dolari), cam cat se vinde in doua luni in Romania, iar o femeie foarte bogata a dat 800.000 de dolari pe un diamant.
Strategia extraordinar de bine pusa la punct a contat enorm pentru ca totul a inceput in 2009 cand doar 27 de vendori au organizat pentru prima oara aceasta zi speciala de reduceri. Atunci, in primul an, nu s-a vandut de nici 200 milioane dolari, pentru 2013 vorbim de 5,75 miliarde, avans de 81% fata de 2012.
China este o piata uriasa cu cifre pe masura, in 2012 online shopping-ul depasind 150 miliarde dolari. Nu e de mirare ca prognozele indica faptul ca se va trece lejer de 400 miliarde dolari/an la final de deceniu.
3 motive pentru care chinezii au cheltuit atat de mult intr-o singura zi:
- Alibaba Group a lansat o serie de planuri de date cu gratuitati pentru posesorii de PC-uri, tablete si smartphone-uri, astfel incat oamenii sa navigheze cat mai mult pentru un produs
- Consumatorilor li s-a tot spus ca shoppingul e cea mai buna consolare pentru singuratate si deci exact pentru ziua in care aceasta e celebrata
- Spre deosebire de zilele de reduceri din SUA sau Europa, in China s-au cumparat nu doar produse electronice relativ ieftne, ci si foarte multe produse extrem de scumpe precum bijuterii sau automobile de sute, rspectiv zeci de mii de dolari/bucata. La total a contat mult numarul mare de produse extrem de scumpe.