Microsoft a initiat recent un program de informare si transmitere a discount-urilor catre clientii din sectorul public si companiile de stat in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global, pentru a scadea riscul de coruptie in propriul ecosistem de business, precizeaza intr-o scrisoare deschisa seful Microsoft Romania. Masurile sunt luate in urma investigatiei DNA privind contractul de inchiriere de licente Microsoft, demarat in 2004, in urma careia fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost arestati preventiv pentru luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani si alti ministri sunt urmariti penal.

Kostas LoukasFoto: Microsoft
  • "Avand in vedere investigatia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) asupra unor serii de contracte din Sectorul Public, inclusiv acorduri de licentiere pentru produse si servicii Microsoft, dorim sa va asiguram ca Microsoft a fost intotdeauna si continua sa fie o companie determinata sa respecte cele mai inalte standarde etice si legale. Am analizat cu toata responsabilitatea aspectele aflate in curs de cercetare, asigurand deplina cooperare in investigatia DNA. Dat fiind ca aceasta este o investigatie legala in curs, compania si-a limitat in mod intentionat comentariile publice pe acest subiect.
  • Comunicarile DNA contin multe acuzatii grave, insa este critic de notat ca nimic din comunicatele de presa ale DNA nu indica vreo activitate ilegala din partea Microsoft", declara Kostas Loukas, General Manager - Microsoft Romania, intr-o scrisoare deschisa publicata duminica, 9 noiembrie, pe site-ul companiei.

Potrivit anchetatorilor DNA, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

In scrisoarea deschisa, seful Microsoft Romania anunta introducerea unei noi politici de informare si transmitere a discounturilor catre clientii din sectorul public.

  • "Compania noastra este determinata sa opereze in conformitate cu legile anti-coruptie in toate tarile in care isi desfasoara activitatile comerciale si sa ia masuri pentru a scadea riscul de coruptie in ecosistemul nostru de business. In sprijinul acestor obiective, Microsoft a initiat recent un program important in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global. Prin acest program, oferim semnificativ mai multa transparenta modelului indirect de licentiere de tip Enterprise Agreement prin care partenerii nostri revand produse catre Clienti Guvernamentali si Companii de Stat.
  • Programul are doua componente importante si usor de aplicat. Vom informa clientul final in legatura cu orice discount acordat reseller-ului, printr-o declaratie clara si simpla - si vom solicita ca discount-urile acordate sa fie transmise catre clientul final. Credem ca aceste masuri reprezinta pasi semnificativi in a oferi clientilor nostri finali posibilitatea de a se angaja mai inteligent si mai informati in discutii cu partenerii Microsoft despre pret si discount-uri, precum si de a primi beneficiile acelor discount-uri. Compania noastra considera ca elementele programului de transparenta si de transmitere a discount-urilor vor contribui semnificativ la prevenirea si reducerea riscului de coruptie", se arata in scrisoare.

Documentul prezinta si informatii despre preturile estimate de revanzare a licentelor pentru produsele Microsoft autorizate pentru comercializare in Romania.

  • "Listele ERP - Estimated Retail Price, preturi estimative pe piata - sunt numai orientative. Microsoft nu stabileste pretul final pentru licentele achizitionate prin intermediul partenerilor (reselleri). Pretul de revanzare poate fi diferit si este determinat exclusiv prin acordul dintre client si partener (reseller), fara vreo implicare din partea Microsoft", precizeaza Microsoft Romania.

Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul licentelor Microsoft, au fost arestati preventiv

La sfarsitul lunii trecute, Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, precum si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost arestati preventiv in dosarul licentelor Microsoft.

In 5 noiembrie, instanta suprema a respins contestatiile celor patru fata de masura preventiva, astfel ca acestia au ramas in arest.

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate.

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

In 16 octombrie, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la locuintele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidential Dorin Marian, fostului sef al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, Remus Truica si Nicolae Dumitru, la tatal presedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum si la Fundatia Dinu Pescariu, in dosarul Microsoft.

In acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Totodata, procurorii anticoruptie le-au adus la cunostinta Adrianei Ticau si lui Daniel Funeriu acuzatiile si faptele de care s-ar face vinovati in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.